Sunday, December 2, 2012

KOMOROWSKI, FILAT ȘI ROABA MEDIATICĂ MOLDOVENEASCĂ



Preşedintele polonez, Bronisław Komorowski, este astăzi într-o vizită de lucru în Moldova. La data apariției acestui material, oficialul polonez va fi avut deja mai multe întrevederi cu demnitarii de la Chişinău. Timofti şi Komorowski vor asista la semnarea Programului dintre Guvernele ambelor state în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei pentru anii 2012-2014 şi a Protocolului celei de-a 3-a Şedinţe a Comisiei mixte moldo-poloneze în cooperare economică, după care cei doi oficiali vor susţine o conferinţă de presă. E absolut sigur că președintele polonez va spune presei moldave că suntem pe drumul cel bun, că reformele trebuie făcute și că statul polon va acorda banii promiși Chișinăului. 

Dar spusele lui Komorowski ar putea să nu fie cele mai importante. Pentru că ele, pur și simplu, ar putea să nu ajungă către cetățeanul moldovean. Așa cum nu au ajuns către cetățean nici cuvintele din discursul ținut de premierului Filat în fața lui Barroso. Un post privat de televiziune a considerat că discursul de la Palatul Național al premierului moldovean nu este unul important și nu l-a transmis pe post. Unii comentatorii ai vieții politice autohtone afirmă că postul de televiziune Publika  s-ar fi dat în spectacol chiar la întâmpinarea lui Barroso de la aeroport. Când operatorii de acolo făceau tot posibilul ca în imaginile transmise de această televiziune să apară doar Barroso, nu și Filat – cel ce l-a întâmpinat.” 

Nu mă amestec în politica editorială a instituțiilor media. Pentru asemenea ingerințe există CCA, CIJ, API, CO și alte comisii și comitete, care poate au observat o suprapunere a politicilor editoriale a patru mari  televiziuni moldave ce au acoperire națională: Prime, 2 Plus, Canal 3 și Publika.
Am constat că întreaga săptămână care a precedat venirii lui Barroso în Republica Moldova, majoritatea buletinelor informaționale ale acestor patru instituții media au acordat o atenție mărită unei știri potrivit căreia grupul german Draexlmaier anunța că renunţă la o investiţie de 15 milioane de euro în Republica Moldova din cauza unor controale repetate efectuate de către oficialii de la Fisc.

După întâlnirea primului ministru Filat cu investitorii germani am putut constata că deși s-a vehiculat în mod expres de către presă, companiile nu au plecat, iar potențialele investiții nu au fost afectate. Punctele de vedere ale primului ministru din timpul acestei întrevederi spun că domnia sa nu va permite plecarea investitorilor ci, dimpotrivă îi va atrage. Filat a lăsat să se înțeleagă că sunt purtate negocieri cu multe companii străine, dar că mersul negocierilor este ţinut confidenţial. Premierul moldovean a mai spus că problemele investitorilor trebuie rezolvate la masa de discuţii, în şedinţe şi în nici un caz prin intermediul presei”. Lucru firesc, având în vedere faptul că imaginea investitorilor străini, unii din ei fiind cotaţi la bursele  internaţionale, este una foarte sensibilă la ştiri. Odată ce investitorii au devenit subiect de știri, consider că a crescut și probabilitatea ca cei de la Ministerul Economiei să le fi făcut un deserviciu prezenţilor ori potenţiali investitori străini aflați în Republica Moldova .

Referitor la compania Lear, surse din interior spun că aceasta nu a renunțat complet la ideea de a reinvesti în Republica Moldova. Inspectoratul Fiscal și Vama nu reprezintă motivele pentru care deschiderea unei noi fabrici a fost amânată. Această amânare se explică prin faptul că autoritățile din Strășeni nu obținuseră în acea perioadă statutul de Zonă Economică Liberă. Ulterior decizia de a oferi statut de Zonă Liberă a fost luată, publicată în Monitorul Oficial din luna Octombrie, fapt ce oferă noi oportunități de investiții tuturor, inclusiv pentru compania Lear.

În Global Competitiveness Report (World Economic Forum)  Republica Moldova se află pe locul loc 87 din 144, iar cei mai problematici factori enunțați pentru “doing business” sunt corupția și instabilitatea politică.

La Chișinău, Barroso a spus că procesul de integrare europeană depinde de succesul reformelor.  În acest sens capacitatea statului de a colecta taxele este una de bază - taxele formează salariile, pensiile, drumurile. Datele statistice ne vorbesc despre faptul că în raport cu perioada similară a anului trecut, încasările  veniturilor de către Inspectoratul Fiscal a crescut cu 18%, ceea ce demonstrează o îmbunătățire. Aceștia sunt banii pentru pensii, salarii, proiecte de care Moldova are maximă nevoie. Se pare că aceste date îi deranjează pe mulți. Altfel nu putem explica strania isterie politică a unor colegi ai primului ministru Filat precum și nefireasca  campanie de denigrare a instituțiilor care adună bani la buget exact atunci când acestea înregistrează creșteri de încasări.

Campania de denigrarea a oficialilor de la Fisc, începută în ajunul vizitei lui Barroso în Republica Moldova, a avut un scop bine definit – acela de a estompa importanța personală a premierului Filat în realizarea acestei istorice vizite.

Dar iată că și vizita președintelui polonez la Chișinău se datorează tot lui Filat, este vorba de onorarea unei promisiuni pe care Komorowski i-a făcut-o premierului moldovean la sfârșitul lunii octombrie. După congresul Partidelor Populare Europene, care a avut loc la București, Vlad Filat a plecat în Polonia de unde a primit promisiunea faptului că la 3 decembrie președintele polon va veni la Chișinău. Cu ocazia vizitei lui Filat la Varșovia, premierul polonez Donald Tusk, a spus că Polonia va sprijini Republica Moldova în implementarea agendei de integrare europeană. Primul ministru Tusk a declarat că guvernul Poloniei a decis să menţină şi pentru anul 2013 nivelul asistenţei financiare destinat Republicii Moldova. Tusk a menţionat că Moldova este o ţară prioritară pentru asistenţa poloneză, mai ales că oficialitățile de la Chișinău, ştiu cum să spună de ce au nevoie şi cunosc cum să valorifice ceea ce li se oferă. În anul 2012 statul polon a oferit Republicii Moldova asistenţă financiară în valoare de 1,1 milioane de euro.
( http://www.victornichitus.blogspot.com/2012/11/intre-bucuresti-si-moscova-filat-alege.html )

Pentru a umbrii importanța vizitei lui Komorowski la Chișinău, oare ce se va inventa? Că doar și ea se datorează tot lui Filat!

rob,roabă, robi,roabe, substantiv masculin și feminin - persoană luată în captivitate și folosită la munci foarte grele (captiv, sclav), deținut, întemnițat.Fig.-persoană foarte supusă și credincioasă cuiva.

3 comments:

  1. După tine în ţara asta doar Filat lucrează

    ReplyDelete
  2. Ioane ridică adevărul de la sfîrșitul lui octombrie - invitația a fost făcută de Filat și el a obținut promisiunea că președintele polon vine la Chișinău - e știrea voastră, eu doar o țin minte

    ReplyDelete
  3. Eu oricum nu inteleg intentiile de a spune lucruri de lauda oficialitatilor... Este datoria lor sa faca totul ce le sta in puteri ca noi sa traim mai bine. Ei sunt platiti pentru asta si se bucura de o multime de privilegii (nejustificate). Insa atunci cand calca stramb - este de datoria jurnalistilor sa arate cu degetul.

    ReplyDelete