Sunday, November 24, 2013

A FI PRO-EUROPEAN PRESUPUNE ȘI A FI ROMÂN



Linia de confruntare geopolitică dintre Uniunea Europeană și Uniunea Vamală trece prin Republica Moldova. Încercarea oficialilor europeni de a muta această frontieră civilizațională mai la est a eșuat. Anunțul făcut de oficialitățile ucrainene de a refuza semnarea Acordului de Asociere la UE, reprezintă un eșec al diplomației externe a UE. Directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române, profesorul Dan Dungaciu, avea dreptate atunci când afirma că drumul european al Republicii Moldova va fi mult mai greu fără semnătura Ucrainei. Permanentizarea confruntării geopolitice în spațiul pruto-nistrean poate pune sub semnul întrebării viitorul european al Republicii Moldova.

Participarea, relativ masivă, a cetățenilor moldoveni la mitingul organizat de către opoziția comunistă este o confirmare a existenței acestei confruntări geopolitice. Mulțimea vocilor care au cerut demisia coaliției de guvernare și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, le asigură comuniștilor moldoveni încrederea într-o victorie suficientă pentru a schimba macazul european. 

Tăcuta confruntare dintre civilizația occidentală și cea estică are loc așadar, între susținătorii comuniștilor moldoveni, vorbitori preponderent ai limbii ruse și adepți ai spațiului Uniunii Vamale, și cei ai coaliției de guvernământ, vorbitori de limbă română și adepți ai reformelor europene. Ea nu se va sfâși însă după evenimentul care va avea loc în Lituania. Negativele semnale pe care le dă oficialilor europeni nesemnarea Ucrainei, poate fi o oportunitate pentru Republica Moldova doar în cazul în care, pe malul Bâcului, modul de a face politică se va schimba. Asumarea transformărilor interne ale instituțiilor statului moldovean trebuie să devină o prioritate a partidelor aflate în coaliția de guvernare iar acest lucru trebuie să aibă loc imediat după summit-ul de la Vilnius. 

Prin modul elegant prin care au renunțat la dreptul lor legal de a organiza manifestaţii în aceași zi cu PCRM-ul, în fața observatorilor internaționali care monitorizau mitingul comunist, liberal democrații moldoveni și-au asumat cîteva puncte în plus. E primul semn prin care decidenții liberal democrați arată că s-au angajat să transforme calitativ modul lor de a face politică. Acest angajament este dat și de poziția satisfăcătoare pe care aceștia o dețin în topul preferințelor electorale realizate de curând de casele de sondaje. Atractivitatea lor este dată de permanența mesajului european pe care îl transmit populației, de modul moderat cu care abordează liniile de conflict existente în societate și de relația specială pe care au cultivat-o cu Bucureștiul. 

Fără a vocifera vehement pe această tematică, liberal democrații moldoveni au știut să accepte, din start, spiritul conștiinței românești ca o unică modalitate de a prinde din urmă trenul european. Calmul cu care, în martie 2012, cei doi premieri, Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, la finele primei ședințe de Guvern moldo-române au semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a Republicii Moldova e dovada faptului că, liderul liberal democrat a știut din start că drumul pro-european al Moldovei trece și pe la București. De fapt, Vlad Filat a intuit că a fi european presupune și a fi român.

No comments:

Post a Comment