Wednesday, November 20, 2013

PMAN SE VA TRANSFORMA ÎN PIAȚA ROȘIE?



Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat în această săptămână în Bundestag că nu există semne care ar demonstra că Ucraina dorește să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ieri, 20 noiembrie, la postul național de radio polonez, ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a declarat că șansele Ucrainei de a semna acordul de la Vilnius au scăzut sub 50 la sută. În condițiile în care Kievul a decis deja să se alăture Uniunii Vamale, oficialilor chișinăueni le va fi mult mai dificil să reziste provocărilor externe. Una dintre aceste provocări la care cabinetul Leancă va trebui să facă față este anunțata acțiune a comuniștilor moldoveni care, la 23 noiembrie, vor organiza o amplă acțiune de protest în municipiul Chișinău.

Surse din interiorul PCRM au declarat sub anonimatului că sunt în așteptarea a peste 15 mii de simpatizanți care vor veni din aproape toate raioanele țării. Întrebat dacă, odată cu acțiunea din Chișinău, vor fi organizate și acțiuni locale, sursa a lăsat să se înțeleagă că acest lucru ar putea fi posibil dar, puțin probabil.

Opoziția comunistă este pusă în fața unor dileme financiare. Puși în situația de a nu avea acces la resurse administrative importante, comuniștii moldoveni nu pot aduce la Chișinău un număr impunător de manifestanți. În același timp, în anumite orașe din provincie, acolo unde PCRM deține încă controlul administrativ, (în nordul și sudul Republicii Moldova) din motive strict pecuniare, tactica protestelor locale, ar putea fi preferată. 

Dreptul opoziției comuniste de a se manifesta este dat acum și de rezultatul ultimelor sondaje de opinie. Potrivit sondajului „Barometrul Socio-Politic”, realizat de IMAS în perioada 19 octombrie - 11 noiembrie 2013, în cazul unor alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar acumula PCRM, urmat de PLDM şi PD. Potrivit acestor rezultate, comuniştii moldoveni ar acumula 34,9 % din voturi, liberal-democraţii 13,9 %, democraţii 9,3 % iar liberalii doar 6,2 %. În condițiile în care marja de eroare a acestei cercetări sociologice este de +/-3,5%, liberalii domnului Ghimpu stau pe muchie de cuțit.

Întrebat de ce au ales această ultimativă formă de protest, oficialul PCRM mi-a declarat că, în condițiile în care coaliția de guvernământ de la Chișinău a monopolizat spațiul informațional, aceasta este una dintre puținele modalităti de exprimare rămase. El a adăugat că, nehotărâții, care sunt mai mult de jumătate dintre moldoveni, vor putea cu această ocazie să își formeze și ei o opinie. În condițiile în care, potrivit sondajului IMAS, 56% din respondenţi au susţinut că nu știu deocamdată pentru cine să voteze, cu siguranță, acțiunea PCRM-ului are o latură electorală.

Latura geopolitică a acestei acțiuni se pare că are de a face cu vizita făcută pe 19 noiembrie de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farid Muhametşin, la sediul principal al Partidului Comuniștilor. Chiar dacă această vizită a încercat să fie una discretă, jurnaliștii moldoveni au aflat despre acest lucru și au reușit să o imortalizeze fotografic. În condițiile în care spațiul pruto-nistrean este perceput de experți ca un important nod geopolitic, iar în provincie, potrivit cercetărilor sociologice, diferența dintre pro-europeni şi pro-ruşi este de doar patru puncte procentuale, marșul asupra Chișinăului va fi un contrapunct la adunarea populară pro-vest din 3 noiembrie. Este cât se poate de posibil ca ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova să-i fi dat domnului Voronin asigurările că, în ziua marșului, cele mai importante televiziuni ruse vor fi prezente la Chișinău.

Cu siguranță, având alături factorul rusesc, fie el diplomatic ori mediatic, pe 23 noiembrie, comuniștii moldoveni nu se vor mai juca de-a mâța cu șoarecele, își vor dezlega băierele la pungi și vor dori să transforme PMAN în Piața Roșie!

În condițiile în care Chișinăul va fi inundat de jurnaliști ruși, în preajma summit-ului de la Vilnius, un scandal ar fi fatal. Ministrul Recean ar trebui să organizeze de pe acum o celulă de criză care să poată elabora din timp scenariile posibile și administra în timp util orice tip de instigare. În fața acestei provocări geopolitice, autoritățile moldovene ar trebui să poarte la ele inteligența, diplomația și mănușile albe.

No comments:

Post a Comment