Friday, February 14, 2014

DEMITEREA LUI LEANCĂ COSTĂ CEL PUȚIN 2 MILIOANE DE EURO



Premierul moldovean Iurie Leancă declara la începutul ședinței de deschidere a sesiunii parlamentare de primăvară-vară că ”actualul Guvern își va duce mandatul până la capăt, pentru că este susținut de o Coaliție stabilă, care nu mai este vulnerabilă la încercări de destabilizare”. Declarația a dat de gândit -  dacă moțiunile de cenzură ale opoziției comuniste au dat greș, care ar fi atunci celelalte vulnerabilități ? Răspunsul nu a întârziat să apară.

În cea de a doua zi de activitate din actuala sesiune, pe 14 februarie, doi deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, deputatul Partidului Democrat din Moldova, Valentina Stratan și deputatul liberal-democrat Iurie Chiorescu, au distribuit pe rețelele de socializare informația potrivit căreia în Parlament are loc o tentativă de constituire a unei noi fracţiuni parlamentare. Potrivit acestei informații, deputați care fac parte din PLDM, PDM și PLR, ar trebui să părăsească fracțiunile parlamentare din care fac parte și în momentul potrivit ar trebui să voteze alături de alte formațiuni parlamentare pentru demiterea cabinetului Leancă. 

Președintele grupului PLDM din Parlament, Valeriu Streleț, a reacționat promt și a spus că tentativele de corupere a deputaților sunt reale și că ele ar veni din partea fostului deputat Veaceslav Platon. Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus că este la curent cu aceste tentative. Liderul democraților moldoveni  s-a declarat  convins că acţiunea ar urmări destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova. "Înţelegem scopul urmărit. Se urmăreşte destabilizarea situaţiei politice. Se doreşte stoparea ţării din parcursul ei european şi provocarea alegerilor anticipate", a concluzionat Marian Lupu. Contactat de jurnaliștii portalului deschide.md, domnul Platon a spus că acuzațiile sunt o invenție curată și au drept scop manipularea opiniei publice și a mass-media.

Nu pot să nu fiu de acord cu domnul Lupu. Graba cu care se dorește provocarea alegerilor parlamentare anticipate este firească. Ea e legată de recenta stabilire a unor termene calendaristice pentru realizarea priorităților colaborării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Stabilirea unui calendar care are ca termen limită pentru semnarea Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană, sfârșitul lunii august–începutul septembrie, îi pune pe jăratec pe oponenții domnului Leancă. De aici și viteza de reacție.

Inamicii apropierii Moldovei de Uniunea Europeană au reacționat la afirmația primului ministru că actualul Guvern îşi va duce mandatul până la capăt și că nu vor fi alegeri anticipate. Această viteză ar trebui să dea de gândit. E semn că undeva, aritmetica parlamentară este binecunoscută și că mercurialul a fost stabilit. 

Pe site-ul oficial al Parlamentului Republicii Moldova, fracțiunile politice  arată în felul următor – 34 de deputați fac parte din fracțiunea PCRM, 16 aparțin Partidului Democrat, 12 aparțin liberalilor (5 aripa Ghimpu), iar 8 deputați sunt neafiliați (trei se află în gruparea socialistă a domnului Dodon, trei în gruparea condusă de domnul Mișin, respectiv deputatul Abramciuc și deputatul Godea).
Votul celor 34 de deputați comuniști  împreună cu presupusul vot al deputaților socialiști (3) al celor din grupul Mișin (3) și al deputatului Abramciuc nu este de ajuns pentru a demite Cabinetul de Miniștri. Acest calcul demonstrează că oponenții domnului Leancă nu sunt deloc zgârciți. Potrivit unor surse, un deputat transfug ar primi o sumă cuprinsă între 200 și 500 de mii de euro. 

Demiterea lui Leancă ar costa cel puțin două milioane de euro.   

Nota Bene

Businessmanul Veaceslav Platon este un personaj public controversat. Numele său a fost  vehiculat în mai multe scandaluri legate de preluarea frauduloasă de active ale unor companii din Rusia, Ucraina şi Moldova. Menţionăm că în perioada 2009-2010, domnia sa a fost ales deputat în Parlamentul de la Chișinău.



1 comment:

  1. Scenariul seamana ca doua picaturi de apa cu ceea s-a petrecut in Romania in 2012 cu caderea Guvernului MRU!! Traseismul politic a permis tradarea in masa si coalizarea HOTILOR intr-un parlament al lor !! Valentin Mandrasescu,VOCEA RUSIEI" si cozile lor de topor din Romania jubilau de bucurie!! Ei au fost dirijorii din umbra ai partiturii restauratiei comuniste. Si inca mai sunt!! Era cat p-aci sa reuseasca totul. Ecologistii din Vaslui sunt inca activi si firele duc direct la KREMLIN via Chisinau si Parlamentul r. moldova !! Noua fata a ecologismului in Romania, COMUNISM se cheama, nene NICHITUS !. N-ai stiut?

    ReplyDelete