Thursday, February 20, 2014

PONTA LA NEVOIE SE CUNOAȘTE



Presa din Republica Moldova a semnalat că în dimineața zilei de 20 februarie a avut loc Adunarea Generală a Coaliției Pro-Europene. La sfârșitul întâlnirii, liderii coaliției au declarat că principalul obiectiv al întrevederii a fost axat pe subiectul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ei au anunțat că în scurt timp partidele din coaliția de guvernare vor lansa o campanie de informare comună privind integrarea europeană.

Bineînțeles că s-a discutat și despre integrarea europeană a statului moldovean. Dar gradul ridicat de importanță pe care îl deține Adunarea Generală îmi sugerează că la întrunire s-au mai discutat și alte teme. Acordul politic al coaliției de guvernare spune că Adunarea Generală a Coaliţiei este forul care întruneşte toţi deputaţii şi miniştrii Coaliţiei și conducerea partidelor-membre. Așadar Adunarea Generală a Coaliției este organul deliberativ de conducere care se convoacă în caz de nevoie dar în mod obligatoriu o dată în semenstru. Întrevederea din 20 februarie, prima din acest an, a fost una necesară și importantă. 

Repet, dincolo de lansarea campaniei de informare pro-europeană, în cadrul ședinței au fost prezente și teme care nu au fost făcute publice. Prezența întreg cabinetului de miniștri la această adunare vorbește de la sine. De ce liderii coaliției de guvernare nu au făcut cunoscut publicului și celelalte subiecte discutate? Probabil s-a vorbit despre tentativa de constituire a unei noi fracţiuni parlamentare, despre situația din Ucraina și despre întreruperea negocierilor cu FMI. Cu siguranță numele celui care a avut ideea licitării deputaților este cunoscut, la fel cum este cunoscut faptul că dezvoltarea situației de conflict din Ucraina este importantă pentru Republica Moldova. Factorilor decidenți de la Chișinău le sunt cunoscute și consecințele care decurg din plecarea misiunii FMI  din Moldova fără a ajunge la o înțelegere cu autoritățile pentru o nouă tranșă de finanțare. Subiectele conțin un grad înalt de potențial de amenințare la adresa securității statului moldovean, netratate corect ele ar îngrijora și isteriza societatea.

Despre gravitatea situației în care se află Republica Moldova a vorbit recent și președintele statului român Traian Băsescu. Reluând subiectul basarabean, Băsescu a precizat că îl îngrijorează evoluția evenimentelor recente. "Nu pot să nu observ evoluțiile din R. Moldova .. Realitatea e că Transnistria e un focar de provocări, votul dat în 2 februarie în Găgăuzia fixează opțiunea euroasiatică pentru această autonomie - aceste elemente ne fac să privim cu îngrijorare la stabilitatea Republicii Moldova, iar vecinătatea cu o Ucraină instabilă devine un risc major și pentru cei de la Chișinău", a adăugat Basescu.

Așadar sunt suficiente motive pentru care liderii coaliției pro-europene de la Chișinău evită să ne spună că trăim timpuri delicate și că de ajutor, Moldova are o permanentă nevoie. Un proverb românesc spune că prietenul, la nevoie se cunoaște. Declarațiile premierul român, Victor Ponta făcute vin să confirme această spusă. Ponta a declarat că pe data de 21 februarie va veni la Chișinău cu 90 de milioane de euro. „Mergem la Chişinău şi nu mergem cu mâna goală, mergem cu cei 90 de milioane pe care i-am alocat încă de anul trecut, cu toate programele pe care le-am desfăşurat, fie că e vorba de SMURD, de educaţie, de toate celelalte lucruri pe care le avem, în aşa fel încât să dovedim că România poate să ajute cu adevărat ca Moldova să-şi continue drumul european, cu atât mai mult cu cât la graniţa noastră de nord este o situaţie politică şi socială extrem de gravă”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvernului de la București.

Aflată la periferia unui epicentru important de confruntare geopolitică, Republica Moldova devine acum factorul coagulant al politicilor externe emante de Cotroceni și Palatul Victoria. Cei doi decidenți au înțeles că reușita proiectului românesc dedicat Republicii Moldova se află în afara competiției politice de pe malul Dâmboviței. Lucru care în sfârșit, bucură!
La fel de mult bucură faptul că viitoarea campanie de informare pro-europeană va fi un efort comun al partidelor din coaliție. Dar despre asta cu altă ocazie. 

3 comments:

  1. Numeroasele exemple în care politicianismul electoralist şi-a îmbrăcat uniforma de gală a politicii mari mă determină, ca în altă zicere românească, să suflu şi-n iaurt.
    Deci, nu ştiu cum se face, dar de fiecare dată, în ajun de alegeri în România, cineva se întrece cu altcineva să câştige simpatia moldovenilor cu dublă cetăţenie, prin tot felul de ofrande. Ţin minte că în 2010 se promisese Republicii Moldova un îmrpumut nerambursabil de 100 mil. euro.
    În decembrie 2011, Mihai Ghimpu anunţă că fonsurile promis de România sunt mai mici decât alocă Moscova presei de limbă rusă de la Chişinău.
    În 2012 însă, an electoral, parlamentare şi referendum, se alocă 13, 8 mil. euro.
    Acum, în 2014, an dublu electoral, europarlamentare şi prezidenţiale, se promit 90 mil. euro. Aproximativ diferenţa pentru ce s-a convenit în 2010.

    Departe de mine de a fi cârcotaş, ori de a pune în discuţie raporturile bunelor intenţii dintre România şi Republica Moldova. Doar constat unele similitudini ale priorităţilor oportuniste faţă de angajamentele declarate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acesti 90 sunt ramasi din cei 100

      Delete
    2. Ce constat eu domnule Horia Pana e ca avem prea multi ani electorali :)

      Delete