Monday, February 3, 2014

PISICA GĂGĂUZĂ ZGÂRIE RĂU



Liderii regiunii găgăuze și-au făcut ieri hatârul și au organizat un referendum. La sfatul autorităților cu poporul trăitor în regiune, participanții au răspuns la întrebarea dacă pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, ori pentru aderararea la Uniunea Europeană. De asemenea locuitorii autonomiei din sudul Moldovei și-au spus opinia şi asupra independenţei autonomiei

Prin vocea președintelui Parlamentului moldovean, Igor Corman și a primului ministru, Iurie Leancă, s-a spus că referendumul este ilegal iar autoritățile centrale nu le vor recunoaște rezultatele. Vocea oficialilor de la Chișinău a sunat în pustiu. În ciuda temperaturilor scăzute, prezența, potrivit autorităților din regiune, a fost ridicată - de aproape 63 la sută din populație. Anunțul făcut  de șeful Comisiei Electorale  din Găgăuzia, Valentina Lisnik, vine să pună pe gânduri. 

Care să fie motivația pentru care, la temperaturi de minus 10 grade, găgăuzii au ieșit din case ?

Răspunsul este la suprafață. Puternica mobilizare la vot a venit din mai multe părți. Socialiștii au organizat un miting în susținerea referendumului. Opoziția comunistă, prin mediile afiliate, au sărit și ei în sprijinul organizatorilor. Mai mult chiar, deputatul comunist  Irina Vlah, a participat la vot! Iar susținerea anumitor forțe din Federația Rusă a fost pe față. (Vezi declarația ambasadorului rus în Republica Moldova)

Culmea culmilor,  a fost însă să-l vedem pe primarul orașului Comrat, care e și  liderul filialei Partidului Democrat din autonomia Găgăuză, Nicolai Dodoglu, participând la acest referendum. Mirarea este cu atât mai mare cu cât liderii partidului din care face parte Dodoglu, consideră acest referendum ca fiind ilegal și au făcut declarații în acest sens. Dudoglo a declarat că a votat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală și că își face griji de soarta oamenilor simpli din regiune și nu de poziția oficială a colegilor de partid.

Participarea democraților domnului Marian Lupu alături de comuniștii domnului Voronin, la un referendum ilegal nu poate să nu pună pe gânduri.    

De asta te întrebi cum oare vor consolida deputații colaborarea cu guvernul condus de Iurie Leancă dacă o parte din reprezentanții partidelor din coaliția pro-europeană au luat parte la acțiunile de destabilizare a acestui cabinet? Ori poate e semn că, pisica rusă și-a băgat coada iar sedinţele aceastei sesiunii parlamentare vor fi atât de fierbinți încât deputații nici nu ar trebui să se mute în clădirea renovată a Parlamentului căci pisica competiției electorale a început deja să prindă șoareci?

Să sperăm că pisicile, indiferent de culoarea lor, nu vor prinde șoarecii înainte de vreme iar partidele din coaliția pro-europeană vor da dovadă de fair-play și vor avea înțelepciunea să respecte viitorul pact de neagresiune.  

3 comments:

  1. eu am impresia ca PD-iștii din Găgăuzia, in aceasta chestiune nu au fost controlabili

    ReplyDelete
  2. Ce fac liderii CPE ??? Raspuns : Cand ai atatea griji cum sa-ti umpli sacii cu bani furati,apoi sa-i si ascunzi in locuri sigure ,ceti mai pasa de Gagauzia! Au incurcat prioritatile.

    ReplyDelete
  3. Marian Cepoi, ideea pe care o sugerezi dumneata este și mai interesantă - dacă ar fi să credem această supoziție atunci Partidul Democrat nu își controlează organizația ceea ce imi pare jenant.

    ReplyDelete