Thursday, January 17, 2013

ALIANȚA LUPILOR ȘI A VÎNĂTORILOR ? ALIANȚA CUI ?




Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova, formațiune politică căreia i-a revenit conform protocolului de funcționare a alianței de guvernare, controlul asupra Procuraturii Generale, a declarat de mai multe ori că nu are ce-i reproșa lui Valeriu Zubco. Dacă în urmă cu câteva luni conduita etică a domnului Lupu îl împiedica să se erijeze în postura de ocrotitor al procurorului general, iată că în prezent, domnia sa este autorul autosuspendării lui Zubco din funcție și protectorul declarat al acestuia. Mai grav este însă faptul că protectoarele cuvinte ale lui Marian Lupu au fost premeditate și au avut consecințe juridice ce împiedică buna desfășurare a anchetei. 
La începutul săptămânii, într-un briefing de presă domnia sa anunţat că a avut o întrunire cu procurorul general, Valeriu Zubco, în cadrul căreia i-a sugerat ca pe perioada cercetării, să se autosuspende din funcţie. Imediat, procuratura generală a anunţat că Valeriu Zubco s-a autosuspendat, iar peste o oră, Consiliul Superior al Procurorilor a informat publicul că a luat act de cererea procurorului general. Presa, abia peste un timp a aflat că nu există o procedură de autosuspendare. Ministrul Justiției, Oleg Efrim a fost cel care a spus presei că de fapt procurorul general, se află formal în concediu. Concluzia e simplă -Marian Lupu, s-a comportat exact ca și cum Moldova, ar fi țara în care s-a răsturnat căruța cu proști ori a crezut că suntem niște cârlani buni de tuns. 

Efectele juridice ale declarației liderului democrat, s-au extins în mod automat și au provocat consecințe directe asupra comportamentului președintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Ion Garaba. Domnia sa nu numai că a luat act de cererea procurorului general ci a adoptat și punctul de vedere expus de Marian Lupu. Într-o declarație făcută presei, președintele Consiliului Superior al Procurorilor a spus că nu crede că incidentul de la ”vânătoarea domnească” la care a participat şi procurorul general, Valeriu Zubco, soldat cu moartea lui Sorin Paciu, ar fi un motiv pentru demisia de onoare a acestuia. Solicitat să explice de ce Consiliul Superior al Procurorilor nu a găsit oportun să propună suspendarea procurorului general după implicarea acestuia în scandalul de la Fălești, Garaba a declarat că  acest Consiliu ”nu avea dreptul să-l suspende din activitate pe procurorul general”. ”Consiliul Superior al Procurorilor n-a suspendat activitatea procurorului general pentru că noi cunoaștem condițiile când se suspendă procurorul general din funcție. Este exhaustiv stipulat în legea cu privire la procuratură și noi nu am încălcat absolut nimic”, a specificat Garaba, menționând doar că CSP a luat act de ”autosuspendarea” anunțată de Zubco. ”În demersul respectiv, Zubco a solicitat să fie înlăturat de la exercitarea funcțiilor ca să nu fie careva suspiciuni, dar ulterior a mers în concediu, ținând cont că el mai are zile de concediu. Nu umblați împrejur la noțiunea aceasta! Da, nu-i noțiune de autosuspendare, normal că nu-i. Autoînlăturare, autoizolare… a declarat vădit deranjat președintele CSP.

În răspunsul pe care îl dă jurnaliștilor la întrebarea de ce nu l-a suspendat pe Zubco, domnul Garaba, afirmă că știe totul despre condițiile în care se suspendă procurorul general din funcție. Potrivit articolului 61, aliniatul m din Legea cu privire la Procuratură, domnul Garaba avea însă tot dreptul ca temporar să îl oprească pe Zubco să își exercite atribuțiile de serviciu. Articolul 61, alineatul m, se referă la încălcarea prevederilor referitoare la incompatibilităţile şi interdicţiile care îi privesc pe procurori. Interdicții care se găsesc în articolul 35 al acesteia. Potrivit articolului alineatului 1 al articolului 35, procurorul este obligat să se abţină de la orice activitate legată de exercitarea funcţiei sale în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele sale, pe de o parte, şi interesul public, al justiţiei sau al apărării intereselor generale ale societăţii. Prezența procurorului general la vânătoare alături de judecători și oameni de afaceri este o abatere de la interdicțiile și incompatibilitățile care se referă direct la procurori. 

Consiliul Superior al Procurorilor, reprezentat de domnul Garaba nu l-a suspendat pe procurorul general Valeriu Zubco, pentru că a luat act de indicația făcută în direct la posturile de televiziune de către președintele Parlamentului Republicii Moldova, aceea de aplicare în acest caz a unui termen inexistent în legea cu privire la procuratură - autosuspendarea.  Într-un material jurnalistic publicat recent, deputatul Tudor Deliu afirma că  situația este și mai gravă cu cât ”potrivit legii, demiterea procurorului general se face doar la propunerea președintelui Parlamentului. Așa prevede legea cu privire la Procuratură. (…) Dacă totul depinde de Marian Lupu iar dacă el nu vrea să propună demiterea, ce puot face deputații? Doar Lupu este abilitat cu acest drept, iar dacă el nu dorește, noi nu putem să-l impunem”. Pe de altă parte Deliu spune că ”nu e normal ca doar președintele Parlamentului să poată propună această demisie”. ”Cel care este numit de Parlament trebuie să poată fi demis tot de Parlament atunci când acesta consideră că nu corespunde și să nu depindă de o singură persoană”, a specificat deputatul.

Modul în care liderul Partidului Democrat din Moldova îl protejează pe procurorul general ne face să credem că cineva foarte puternic l-a convins că ancheta procuraturii poate fi controlată iar rezultatele ei trunchiate. Printre numele prezente la vânătoarea din Rezervația Naturală Pădurea Domnească  puse la dispoziția opiniei publice de către Procuratura Generală observăm că figurează și numele directorului unei firme care prestează servicii postului de televiziune Prime. Acest lucru este o confirmare indirectă a faptului că vor fi depuse toate eforturile posibile pentru ca înalții demnitari să fie scoși din această afacere, presiunea socială să scadă iar prin metode specifice, jurnaliștii din imperiul mediatic controlat de șamanul mediatic moldav, la indicația șefilor lor, să canalizeze atenția publicului spre alte subiecte. Pe culoarele puterii, se aude deja că Marele Mogul a promis o amplă campanie de pedepsire a tuturor celor care vor să-i ia procurorul. 

Zvonul este cu atât mai actual cu cât  potrivit publicaţiei „Ziarul de Gardă”, Procuratura Anticorupţie a deschis pe data de 15 ianuarie a patru dosare penale pe numele ministrului sănătăţii, Andrei Usatâi şi al directorul Camerei de Licenţiere, Valentin Guznac.  Jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” notează că dosarele au fost intentate în urma demersurilor deputatului Partidului Liberal, Gheorghe Brega, preşedinte al Comisiei de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică şi care a depistat multiple nereguli şi derogări de la legislaţie în privinţa amplasării farmaciilor. 

Dincolo de încercarea de a sustrage atenția publicului de la conspirația tăcerii în care a participat și procurorul general al Republicii Moldova, semnalul pe care îl transmite mogulul moldav tuturor demnitarilor acestei țări este unul mai subtil – acela că indiferent de apartenența politică, el este adevăratul stăpân. El este cel care a adunat lupii la stână și el este cel care are puterea de a hotărî cine e cîrlanul care trebuie să dispară! Se pare că această coaliție politică s-a transformat în ultima vreme mai mult într-o alianță a lupilor iar oile, trebuiesc doar mâncate.

Atacul Procuraturii Anticorupție asupra ministrului sănătății face parte din arsenalul de metode de convingere aplicate asupra conducerii Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a renunța la intenția de demitere a procurorului general. Dacă premierul Vlad Filat va ceda acestor presiuni și va renunța la demiterea procurorului general, va fi un semn prin care va da de înțeles că își asumă toate victoriile obținute de către vice-speakerul Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Biruințe care pun sub semnul neîncrederii întreaga „poveste de succes” a Republicii Moldova. 

Ambasadorul Schuebel lăsa să se înțeleagă că în acest moment imaginea pozitivă a alianței de guvernare este pusă sub semnul întrebărilor. Dacă deputații pro-europeni vor abandona încrederea pe care le-au oferit-o cetățenii și vor renunța la intenția de demitere a procurorului general atunci ei nu mai au dreptul moral de a se numi alianță pentru integrarea europeană. Vor face parte cu toții din alianța lupilor...

1 comment:

  1. cîtă dreptate ai, iaca ei ni-o arătat ce înseamnă tendințele lor catre Europa...

    ReplyDelete