Wednesday, January 2, 2013

MARELE MOGUL




“…2012 este anul lui Plahotniuc. În acest an el şi-a întărit poziţiile în afaceri cu implicarea zonelor offshore (o practică recurentă şi în Occident), ceea ce îl va face vulnerabil în faţa politicii anunţate a Guvernului - cu sprijin internaţional - de luptă împotriva afacerilor prin intermediul offshore. Acest lucru i-a permis însă lui Plahotniuc să-şi extindă imperiul media, el devenind un adevărat mogul mediatic prin stabilirea controlului asupra a cinci canale de televiziune cu acoperire quasi-naţională prin eter şi cablu, precum şi a unor posturi de radio şi, parţial, ziare”, nota la final de an editorialistul publicației Adevărul, Igor Cașu.

În sprijinul afirmațiilor făcute de Igor Cașu stă și sesizarea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo" care în luna iunie notifica Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Procuratura Generală că prim-vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Plahotniuc este „proprietarul a cinci radiodifuzori cu acoperire naţională". Este vorba despre posturile de radio Maestro FM și Prime FM şi posturile TV Canal 3, 2 Plus şi Prime TV. Reprezentanţii asociaţiei afirmau că fondatorul acestora este OTIV Prime Media BV din Olanda, care este deţinută de OTIV Prime Holding. Ultima controlează şi firma OTIV Prime Real Estate, proprietarul Finpar Invest.

Jurnaliștii moldoveni au aflat că Finpar Invest este proprietarul viitorului complex de studiouri TV Media City-Chişinău, care la Moldexpo vor acoperi o suprafață de 6.770 de metri pătraţi . Directorul general al Finpar Invest, Ghenadie Sajin, a refuzat să spună  ziariștilor pentru care instituţii mass-media este destinat complexul Media City-Chişinău. Potrivit unor surse, în noile studiouri vor trece toate televiziunile controlate de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc.  

Că odată cu implicarea omului de afaceri în politica mare, lucrurile au început să meargă bine pentru Partidul Democrat s-a văzut încă din 16 iunie, atunci când a avut loc cel de-al VII-lea Congres al Partidului Democrat din Moldova. Evenimentul a avut loc în incinta Teatrului de Operă şi Balet "Maria Bieşu" care a fost învelit  în culoarea albastră specifică partidului. Deși membrii Partidului Democrat nu au spus cât a cheltuit formațiunea politică pentru organizarea acestui eveniment, pe surse mediile de informare moldovenești au vehiculat suma de două milioane de euro. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a recunoscut că nici el și nici președintele formațiunii nu au fost implicați în organizarea acestui eveniment. Referitor la cele două milioane de euro vehiculate de către presa moldavă, Dumitru Diacov a spus că suma ar fi mai mică : "Două milioane de euro? Foaie verde. Mai puţin. Nu ştiu. Nu am avut nici o responsabilitate pentru pregătirea Congresului. Nu mă aventurez să numesc vreo cifră. Banii au fost cheltuiţi din bugetul partidului şi nu din cel de stat",  a declarat pentru Publika TV, liderul deputaţilor democraţi. 

Se observă astfel că Plahotniuc urmează modelul fostului premier italian Silvio Berlusconi (1994-1995; 2001-2006; 2008-2011), care controlează de ani de zile aproape jumătate din mass-media italiană. Liderul neoficial al PD deţine, prin urmare, atuuri importante în perspectiva viitoarelor alegeri şi e primul politician din Republica Moldova - după Vladimir Voronin - care a înţeles rolul decisiv al mijloacelor de informare în masă în manipularea electoratului”, nota Igor Cașu în articolul său de sfârșit de an.

Îmi permit să completez declarațiile distinsului coleg afirmând că dincolo de manipularea electoratului principalul obiectiv ține mai mult de puterea discreționară pe care fostul om de afaceri și-o dorește în rândul Partidului Democrat. Lungul proces de acapararea puterii în Partidul Democrat și-a avut începutul pe data de 11 mai 2012 când s-a desfășurat Consiliul Naţional Politic al Partidul Democrat. Atunci s-a lansat ideea reformării partidului,  reformă care a dus la plasarea în funcția de secretar general a domnului Constantin Botnari, un apropiat al domnului Plahotniuc. Reforma internă a PDM a continuat cu organizarea celui de al VII-lea Congres al PDM și prin numirea în funcția de prim vice președinte a lui Vlad Plahotniuc. 

Omul numărul doi își dorește însă să fie primul. Pentru atingerea acestei doleanțe este gata să suporte cele mai ridicate costuri. Notificările publice făcute pe rețelele de socializare dau de știre despre locurile în care au circulat la sfârșit de an importante persoane care lucrează în cadrul holdingului Prime, locații care vin să confirme ridicatele cheltuieli pe care le suportă acest concern. Cel mai primavaratic Craciun ever! Cel mai frumos Revelion! Roma, Venetia, Verona. Chiar si doi copii capriciosi nu au putut sa-mi stearga din impresii :)) Cea mai fericita vacanta! Cel mai frumos cadou! Multumesc Andrei Cibotaru :*” nota soția directorului știri al Prime TV. De cealaltă parte, fostul șef al Direcției de Comunicare cu Publicul din cadrul Parlamentului, ex-purtătorul de cuvânt al lui Marian Lupu, Iulian Bercu nota pe profilul său de Facebook  - Nevoiti sa serbam de patru ori Anul Nou. Pe ora Indiei (+3 ore si 30 de min), ora Moscovei (+2 ore), Israel (ora a coincis geografic) si pe ora Moldovei. “A fost azi la ambasada Oxana Iutes. As vrea sa o vad reprezentind femeile si nu doar, in viitorul Parlament, cred ca ar merita...”, nota ambasadorul moldovean de la Praga. Doar trei exemple din care aflăm că în sfârșit jurnalismul moldav a început să coste ceva!

Dacă pe alți jurnaliști a reușit să-i încânte, magnatul mediatic nu a reușit să o fascineze pe Natalia Morari. La 30 decembrie 2012, moderatoarea emisiunii Fabrika  de la Publika Tv și-a anunțat plecarea din platourile de la Moldexpo.  

Fuga de responsabilitate politică a liberalilor moldoveni, competiția politică internă din sânul Alianței pentru Integrare Europeană, somnolența în care se complace președintele țării, sunt condiții favorabile pentru ca în anul care vine Plahotniuc să poată prelua funcția de președinte al Partidului Democrat. Liniștea geopolitică anunțată  nu va fi folosită pentru apropierea țării de perspectivelor europene, ci va fi una în care amortizorul la zgomotul bătăliilor electorale va fi scos, iar confruntarea - totală. Anul vicleniilor, al trădărilor și al ispitelor electorale a început. Ca un vrăjitor ce nu se teme de obstacolele întâlnite, vrăjitor mediatic având spada televiziunilor în mâna sa, Marele Mogul vine!  




 







5 comments:

  1. Bloggerul moldovean Eugen Luchianuc, s-a supărat pe materialul de mai sus - ba chiar pe retelele de socializare a început cu multă patimă a mă împorșca cu tot felul de invective - treaba domniei sale, Moldova e o țară liberă nu-i așa? :) Nu s-a multumit numai cu asta ci a emis si cateva judecati de masura pe care imi permit sa le impartasesc si domniilor voastre.

    Câteva gânduri despre unii jurnaliștii moldoveni. Azi.

    Citesc de dimineață însemnarea unui jurnalist care s-a dat în blogging. Scrie despre Plahotniuc și berlusconizarea presei. Bună însemnare. Copiată din adevărul. La final de la sine adaugă câteva statuturi de pe facebook a jurnaliștilor de la Prime care sunt plecați în vacanță. Fiecare din banii lui. Fiecare cu puterile lui. La prieteni. De unde să știe el, cel care a umblat pe la ușile Prime acum ceva vreme, cum s-au dus ei în vacanță.

    Mai departe citesc un articol că Plahotniuc ar fi furat nu-ș ce de la TVR. Chipurile adresarea lui Băsescu. De unde să știe ei că în .ro nu este obiceiul de a felicita înainte de 00.00. Obiceiul a murit odată cu Ceaușescu. Dar… jurnaliști.

    După asta am citit că Putin ne-a felicitat la 23.00. De unde să știe la ceas jurnaliștii. Ei lucrează la secundă…

    O zi bună vă doresc. Aveți grijă de voi.


    Multumim pentru sfat Eugen. Desigur vom avea grija.

    ReplyDelete
  2. @ Victor Nichitus,
    "Ca un vrăjitor ce nu se teme de obstacolele întâlnite, vrăjitor mediatic având spada televiziunilor în mâna sa, Marele Mogul vine!"
    De unde vine Marele Mogul? Din tara unde nu are ( inca ) nici un dosar pe rol, adica din Romania. Daca nu stiati, aflati ca domnul Plahotniuc este un navetist. In fiecare vineri dupa amiaza, exact ca un ceasornic, domnia sa trece frontiera romana si se prezinta afectuos la sanul familiei, familie ce isi are cuibul intr-o vila de lux, intr-un cartier si mai de lux, de pe malul lacului Snagov, langa Bucuresti si sta acolo pana luni dimineata, cand reface drumul inapoi si redevine cetatean loaial al Republicii Moldova, ba chiar si parlamentar al acestui stat. Altfel familia sa este get beget romana, copiii invata la scoali de scoli in Romania si vad probabil Republica Moldova, tara unde in fiecare luni tata merge la servici, doar la televiziunile lui tata. Depinde daca televiziunile lui tata se prind tocmai la Snagov. Cum de nu are domnul Plahotniuc probleme cu celebra DNA, din Romania? Probabil ca o fi invatat o lectie de viata esentiala de la gaborii cu palarie, din Ardeal: nu furi niciodata din satra unde locuiesti... Sau poate da...

    ReplyDelete
  3. @ Victor Nichitus,
    P.S. Probabil cel de pe stalp este Marele Mogul facand naveta...

    ReplyDelete
  4. Mai lasati balta va rog..Voi ce chiar nu aveti ce scrie altceva? Cite probleme sunt in tara asta, da voi o tineti una si buna...Plahotniuc incolo, incoace....de parca este mai ceva ca Fantomas!!! Cautati-va de treaba si nu gainariti spatiul informational!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si daca Plahotniuc este mai ceva decit Fantomas? Nu crezi ca este cea mai mare problema a tarii? Nu crezi ca anume media controlata de Plahotniuc gainareste zilnic si in totalitate spatiul informational? Dar asta nu este ceva important pentru tine. Probabil sau sigur tu traiesti in tara lui Plahotniuc, bei apa din fintina lui, maninci din maina lui. Dar daca aceste lucruri sunt adevarate, trebuie sa accepti si faptul ca faci parte din pisoarul prin care Plahotniuc urineaza zilnic peste cea mai saraca tara din europa.

      Delete