Monday, January 21, 2013

PSEUDOKINEGETIKOS - CONSTANTIN TĂNASE ȘI FALSUL SĂU TRATAT DE INTERPRETARE



Maestrul jurnalisticii moldave, Constantin Tănase, nota într-un material ziaristic publicat înaintea ședinței extraordinare a Parlamentului Republicii Moldova din 21 ianuarie 2013 că „partida de vânătoare” din legislativ „va fi una mai mult ritualică, foarte zgomotoasă, cu multe împușcături, dar fără victime”. Comparând alianța aflată la guvernare în spațiul dintre Prut și Nistru cu „o găinușă care face ouă de aur”, domnia sa lăsa să se înțeleagă că alianța va rămâne beton ca o structură de coordonare a pârghiilor de influență” și se întreba retoric – ce prost i-ar pune gâtul pe trunchi ca să cedeze locul hăitașilor din opoziția „a-sistemică”?”

Constantin Tănase s-a înșelat. Votul unanim al parlamentarilor moldoveni a arătat că cele întâmplate în Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”, depășește limita unor accidente cinegetice și că s-a pus problema remedierii defectului de funcționare apărut în cadrul unei importante instituții a statului moldav. Derapajul a avut loc într-o instituţie care asigură conducerea urmăriri penale, o instituţie de care depinde actul justiţiar în Republica Moldova, instituţia procuraturii, organ statal care este în afara oricărui control, fie el și parlamentar. Votul unanim al deputaților, a precizat corect importanța presiunii sociale - exercitată timp de două săptămâni asupra liderilor partidelor parlamentare, ea a fost utilă și necesară. Deputații moldoveni au înțeles că procurorul general a participat la înfăptuirea unei crime din imprudență, a încercat tăinuirea acesteia și au înțeles că procurorul a căutat să explice plecarea lui ca fiind una datorată unor presiuni politice. O serie de jurnaliști s-au chinuit să-l ajute. Fără succes însă. Acțiunile lui Valeriu Zubco au demonstrat că nu este o victimă politică ci din contra, este protejat politic de liderii Partidului Democrat. 

Liderii Partidului Democrat din Moldova sunt responsabili de decesul lui Sorin Paciu. E sigur acum că domniile lor au știut despre cele întâmplate și au depus eforturi pentru a-l ține în viață. La fel cum este sigur că au încercat și au reușit, să ascundă omorul timp de două săptămâni. În cadrul unei luări de cuvânt la ședința extraordinară a legislativului moldovean, deputatul liberal democrat, Maria Ciobanu, puncta foarte corect: „În februarie 2010, procurorul general, la un post privat de televiziune, afirma cu vehemență: "Nu am nici o relație cu omul de afaceri Plahotniuc, nu-i sunt nici neam, nici frate, nici cumnat, nu am nici o relație cu el..." Astăzi, aflăm cu stupoare, că același procuror este complice suspectat la tăinuirea unei crime împreună cu cel care gestionează afacerile domnului prim-vicepreședinte, iar altul coordonează o parte din mass-media pe care o are și care a tăcut atât de jalnic mult timp.” „Cine a coordonat și încurajat aceste acțiuni? Cum se explică o coordonare atât de judicioasă a tuturor evenimentelor? Cine a încurajat această tăcere? De ce s-a ținut în secret atâta timp lista participanților la vânătoare?” se întreba retoric în fața plenului legislativ deputatul liberal democrat. 

Putem oare să spunem că o atare coordonare judicioasă a tuturor acestor acțiuni de tăinuire a nefericitului eveniment, s-a încercat a fi făcută de către prim vicepreședintele Parlamentului moldovean, Vlad Plahotniuc? Modul de comportament al speakerului Marian Lupu în cadrul ședinței extraordinare ne sugerează că această presupunere ar putea fi una veridică. Recapitulăm. Ședința Parlamentului a început cu solicitarea comuniștilor moldoveni de a include pe ordinea de zi și proiectul privind revocarea din funcție a prim-vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Marian Lupu a respins solicitarea pe motiv că „nu are temei legal”. Președintele Parlamentului a susținut că potrivit legislației în vigoare deputații comuniști pot cere o nouă ședință la care să fie discutată demiterea sa din funcția de speaker, dar nu pot solicita demisia lui Plahotniuc, deoarece această îndepărtare din funcție poate fi solicitată doar de președintele Parlamentului, adică de augusta-i persoană. 

Spiritele s-au încins atunci când deputatul comunist, Anatol Zagorodnîi a anunțat că PCRM a înregistrat o nouă inițiativă legislativă prin care se solicită convocarea unei noi ședințe extraordinare care va avea două chestiuni pe odinea de zi: demiterea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi demiterea prim-vicepreşedintelui Legislativului, Vlad Plahotniuc. Liderul maxim al comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin a fost cel care a explicat necesitatea demiterii omului numărul doi din Partidul Democrat: „Dacă nu va fi demis stăpânul lui Zubco și al lui Lupu - Plahotniuc - atunci nu costă nimic aceste comisii de anchetă, iar crima nu va fi oprită. Cei care nu vor susține demiterea lui Plahotniuc sunt complicii lui pe viață. ” 

Demisia lui Vlad Plahotniuc a fost cerută și de către deputatul liberal democrat Ion Butmalai dar și de colega domniei sale de fracțiune, Maria Ciobanu. Ultima a scos în evidență faptul că ce s-a întâmplat după data de 6 ianuarie, când am aflat despre acest caz, este grav. S-a demonstrat un legământ nociv dintre Procuratura Generală și factorul politic. „Stimați aleși ai poporului, dacă am admite, prin absurd, că totul ce se vorbește despre Vlad Plahotniuc este o percepție greșită, generată de dușmanii dumnealui, oricum ar trebui să-și dea demisia, pentru că imaginea pe care o creează Republicii Moldova este una contraproductivă pentru vectorul nostru european” a spus deputatul liberal democrat.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Partidului Democrat, Igor Corman, a arătat că este la curent cu notele jurnalistice ale domnului Constantin Tănase. Folosind aceleași exprimări pseudo-cinegetice ale meșterului ziarist, deputatul Corman a spus că după vânătoarea din Pădurea Domnească, soldată cu moartea tânărului Sorin Paciu, urmează o altă vânătoare, cea de dividende politice. "Tragicul incident de la Făleşti a iscat un scandal politic de proporţii. După vânătoarea de la Făleşti, a început o altă vânătoare, cea de dividende politice. Este evident că mai multe instituţii au gestionat prost acest caz. Nu s-a procedat transparent, s-au comis erori grave de comunicare. Solicităm să fie elucidate toate circumstanţele cazului. Trebuie să vedem ce alternative au existat, pentru a avea pierderi minime a imaginii instituţiilor statului", a declarat Igor Corman.

Zgomotul ritualic despre care vorbea arhitectul jurnalisticii moldovenești, are nebănuite ecouri. După încheierea ședinței extraordinare în care deputații l-au demis pe procurorul general, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunțat că a decis să convoace o nouă şedinţă extraordinară a Parlamentului. Domnia sa a anunțat că întrunirea deputaților va avea loc pe data de 22 ianuarie, la ora 11:00. Riscul la care se expune liderul democraților moldoveni pare a fi unul asemănător al unui sacrificiu inițiatic făcut în scopul de a-l salva pe adevăratul împătimit de vânătoare. Ceremonialul de auto jertfire inițiat de Lupu, dă veridicitate presupunerilor despre faptul că adevăratul lider al Partidului Democrat din Moldova este cel care a adus formațiunii politice cele mai multe resurse financiare – Vlad Plahotniuc.

Prezent în cadrul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune, liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat, a aruncat tuturor un colac de salvare și a afirmat că pe data de 22 ianuarie nu poate fi convocată ședința Parlamentului. „Ședința trebuie să fie organizată la cea de a treia zi de la depunerea solicitării. Ședința nu poate fi organizată. Regulamentul prevede strict cum poate fi convocată o ședință extraordinară și în care termeni. Noi nu am vorbit cu colegii pentru că această noutate a apărut spre seară. Dânșii trebuie să se întrunească în ședință și să decidă”, a precizat premierul. De asemenea liderul liberal democrat a dat de înțeles că nu poate fi vorba despre demiterea liderului Partidului Democrat din funcția de președinte al Parlamentului ci doar de retragerea lui Vlad Plahotniuc din funcția pe care acesta o deține. Dacă are demnitate, dumnealui ar trebui să își dea demisia din funcție și să rămână simplu deputat”, a spus șeful cabinetului de miniștri. El a sugerat că protocolul adițional de funcționare al alianței de guvernare ar putea fi schimbat. Filat a precizat că potrivit anexelor AIE, Mihai Ghimpu ar fi trebuit să fie președintele Parlamentului Republicii Moldova iar Marian Lupu ar fi urmat să fie președintele țării: „Nu s-a întâmplat să fie așa, a avut în acest caz de suferit funcționarea alianței?”, s-a întrebat președintele Partidului Liberal Democrat.

Clarificările făcute de către Filat sunt o portiță de scăpare din fierbințeala politică în care pare a fi intrat Marian Lupu, o deșteptare din ritualul sabatic inițiat de liderul democrat, ceremonie la care se dorește jertfirea întregii alianțe.



Radiografia zilelor trecute ne arată că în cadrul AIE lucrurile sunt cel puțin stranii - cineva fiind la guvernare se poziţionează ca și cum ar fi în opoziţie, altcineva utilizează instituţiile statului cu scopul vizibil de a își construi drum în fruntea unui partid politic. Iar toate incoerențele din activitatea alianței sunt puse în cârca comuniştilor moldoveni. Pentru ca cei din urmă să folosească toate metodele posibile și imposibile pentru a provoca alegeri anticipate, anticipate din care potrivit sondajelor, ar ieși în fața partidelor componente ale alianței de guvernare.  

Ex-premierul Ion Sturza, declara pentru postul de radio Europa Liberă că alianța de guvernare va supraviețui. “Nimeni, din ţara noastră, cu excepţia marginalilor şi opoziţiei comuniste, nu este cointeresat să distorsioneze procesul de negociere cu UE privind Acordul de Liber Schimb, Acordul de Asociere şi subiectul cu referire la vize. Nu trebuie făcută greşeala din ’99, când au fost puse tot felul de petarde, de provocări şi ne-au scos din procesul de discuţii cu Uniunea Europeană. AIE va supravieţui şi sper că se va concentra pe agenda internă", a precizat  Sturza.

Marian Lupu, va știi să ierte pierderea suferită?  Va putea el întoarce ca un bun creștin și celălalt obraz? Ori va fi responsabil de ratarea proceselor de apropiere ale Republicii Moldova față de structurile europene?






No comments:

Post a Comment