Saturday, January 26, 2013

GRABA STRICĂ TREABA ORI VITEZOMANUL GHIMPU



"..tu-i maiu-măsii eu de Ardeal, de Bosfor şi de Dardanele... " exclama Mihai Ghimpu pe data de 22 ianuarie. Fulminantul excurs spre origini al domniei sale, ce pleca din Ardealul românesc pentru a ajunge până pe malurile Mării Egee, era prilejuit de obstinația cu care liderul liberal încerca să atragă atenția reprezentanților presei. Deranjat că în dimineața zilei de 22 ianuarie,  reprezentanţii mass-mediei încercau să obțină și alte reacții și nu numai pe cele ale sale, președintele Partidului Liberal i-a înjurat de mama focului pe ziariști.

 Înjurătura, ascundea o nefirească grabă de a se expune asupra situației politice create. Nechibzuința de care dădea dovadă liderul liberalilor în fața presei, fusese deja taxată de către agenții de circulație ai Poliției române. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Iași, președintele liberalilor moldoveni  a făcut exces de viteză. Potrivit Poliției Iași, în data de 17 ianuarie curent, în localitatea Târgu Frumos din România, Ghimpu a fost surprins de radare în timp ce conducea cu viteza de 150 km/oră. Iuțeala cu care acesta a încălcat regulile de circulație din România și modul în care a înjurat ziariștii moldoveni, ne spun că această pripeală venea din necesitatea de a ascunde cât mai repede gravele derapaje de la democrație admise de către participanții la vânătoarea din 23 decembrie.

Viteza de 150 km/oră atinsă de politicianul moldovean pe raza unei localități din județul Iași ne arată că starea psihologică a domniei sale era puternic afectată de o serie de factori externi. Nici decesul unei persoane nevinovate, nici conjurația tăcerii și nici amestecul unor membrii de vază ai Partidului Liberal în această conspirație nu a fost de natură să-l facă să renunțe la vacanța de Crăciun. Altul era motivul pentru care Ghimpu băga viteză. 

Notam anterior că  liberalii   au dreptul moral de a solicita ca funcția eliberată de Zubco să le revină. Vizibila apropiere a liberalilor moldoveni de Partidul Democrat, precum și multitudinea de cedări făcute de Mihai Ghimpu în fața lui Lupu, îi fac să aibă acest ascendent. Cedarea funcției de procuror general către liberali ar cimenta definitiv coaliția existentă între cele două formațiuni politice moldave, ar finaliza conflictul intern din sânul coaliției și ar pune bazele unei viitoare coaliții politice electorale, cea a Uniunii Democrat Liberale. Coaliție politică care deja se manifestă din plin la nivel de declarații. Despre existența acestei coaliții, Democrat Liberale, premierul Vlad Filat a vorbit pentru prima dată anul trecut. Iată că în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune liderul liberal democrat a mai adus încă odată aminte. „Zilele acestea am urmărit poziționarea colegilor de alianță și am văzut foarte multe emoții, deși m-am așteptat la o abordare mult mai serioasă într-o asemenea situație. Ceea ce am înțeles este că... eu credeam că am doi parteneri de alianță - liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Ultimele zile mi-au demonstrat mie personal că, de fapt, există o altă alianță în interiorul AIE - între PD și PL - care este condusă de Plahotniuc. Iar el are doi înlocuitori - Lupu și Ghimpu”, a declarat premierul Vlad Filat. 

Dacă nu ar fi fost confirmate de rapiditatea cu care domnul Ghimpu, pe teritoriul statului român, apăsa pe accelerator, aș fi spus că supozițiile liderului liberal democrat sunt false. Graba cu care liderul liberal se întorcea în Republica Moldova nu era datorată decesului unei persoane nevinovate, nici de conjurația tăcerii și nici de amestecul unor membrii de vază ai Partidului Liberal în această conspirație. Nu! Nimic din toate acestea nu l-au făcut să renunțe la vacanța de Crăciun. Doar apelul unui singur om, a fost de ajuns ca pentru ca piciorul lui Ghimpu să nu se ridice de pe accelerație. Domnia sa era chemat pentru a spune jurnaliștilor că  prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, trebuie să fie lăsat în pace, iar premierul Vlad Filat trebuie să cedeze și să nu mai urmărească demisia prim-vicespeakerului. Era chemat pentru a spune un cuvânt cheie: „ori se încetează războiul și reglările de conturi, ori își dau toți demisia”. Cuvântul cheie pronunțat atât de ușor Ghimpu,  demisia”, avea ca țintă doar un singur destinatar – Vlad Filat.

Prezent în cadrul emisiunii „În oglindă” de la
EuroTV, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu afirma că partenerii de altă dată au devenit dușmani, iar demiterea prim-vicespeakerului Parlamentului ar fi cel mai mic scop urmărit de către liberal democrați și că de fapt principalul scop ar fi distrugerea Partidului Democrat.
„ Demiterea lui Plahotniuc este cel mai mic scop pe care-l urmăresc. Atac la Partidul Democrat și distrugerea lui - iată scopul urmărit ”, afirma fără drept de apel și cu mult cinism președintele Partidului Democrat din Moldova. Sarcasmul domnului Lupu este unul caracteristic comportamentului politic de care a dat dovadă Partidului Democrat în istoria contemporană a Republicii Moldova. Jurnaliștii mai vârstnici își amintesc poate că prevederile de funcționare al Alianței pentru Democrație și Reforme, în îndepărtatul an 1998, au fost încălcate de către reprezentantul Partidului Democrat - Dumitru Diacov. Cel dintâi semn al contradicțiilor din sânul ADR a apărut atunci când pentru a obține numirea procurorului general al Republicii Moldova, președintele de atunci al legislativului – Dumitru Diacov, a cerut și a obținut sprijinul PCRM condus de Vladimir Voronin. După primul vot comun al comuniștilor moldoveni și al democraților, vot care demonstra că în politica moldavă totul e posibil, președintele de atunci al PDM, Diacov spunea:  „Alianța pentru Democrație și Reforme trebuie menținută, dar nu cu orice preț!” 

Recursul la memorie vine să confirme faptul că adepții domnului Lupu practică și acum aceiași politică promovată odinioară – protejarea interesului de grup. Contradicțiile apărute în sânul AIE poartă aceiași amprentă doar că astăzi protejarea interesului de grup înseamnă asigurarea protecției lui Vlad Plahotniuc. 
Problemele apărute în 2012 în cadrul  Alianței pentru Integrare Europeană sunt aceleași cu cele care apăreau în cadrul alianței conduse atunci de Mircea Snegur – protecția politică a unor funcționari care nu își îndeplinesc funcțiile ori profită de funcții obținute în interes propriu. Îndărătnicia cu care democrații și liberalii moldoveni își apără protejatul este una care seamănă cu cea care poate duce la trecerea Rubiconului și la apariția unei nopți electorale.

Testul de supraviețuire al Alianței pentru Integrarea Europeană a fost cu claritate subliniat de reprezentatul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel : „Este un test important dacă aceste instituţii ale statului funcționează într-un mod democratic, unde litera legii se respectă, unde buchea legii funcţionează. Acesta va fi un alt test important şi, evident, va fi evaluat atunci când vom privi la realizările principale, la cele mai importante lucruri pe care noi dorim să le finalizăm, în special la tot ce ține de liberalizarea regimului de vize”. Firescul cu care domnul Ghimpu vorbește despre demisia guvernului Filat pare a spune că testul amintit de Schuebel, pentru democrați și liberali e un preț prea mare.

Graba cu care preşedintele Partidului Liberal, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1.  îi cerea șefului statului moldovean Nicolae Timofti, să intervină în soluţionarea crizei în care s-a pomenit Alianţa pentru Integrare Europeană, era una fără suficientă chibzuială.  Răspunsul sobru al președintelui moldovean le amintește politicienilor moldoveni de faptul că Republica Moldova este un stat parlamentar. Era mult mai bine dacă vitezomanul Ghimpu își adresa apelul către Traian Băsescu – președintele României, doar domnia sa dacă ar vrea, ar putea salva alianța politică existentă la Chișinău. 

Rămâne o singură întrebare, mai vine președintele Băsescu la Chișinău ori nu?  


No comments:

Post a Comment