Monday, January 14, 2013

CONSENSUL LUI LUPU - AVANTAJUL LUI FILAT



De la Sfântul Vasile, undeva de după amiază, Moldova are consens ! Cel puțin așa scriu colegii de la Publika. După ce liderii  Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit ieri după amiază în şedinţa Consiliului Alianței într-o încercare disperată de a găsi puncte comune asupra responsabilității pe care o au participanții la vânătoarea domnească față de decesul lui Sorin Paciu iată că există un consens - cel referitor la crearea unei comisii parlamentare care să stabilească circumstanţele tragediei din Pădurea Domnească. 

Chiar dacă cunoaște zicala potrivit căreia de vrei să îngropi o anchetă atunci dă-o pe mâna unei comisii, prezent la emisiunea postului de televiziune Pro Tv „În Profunzime”, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a insistat asupra înființării comisiei parlamentare de anchetă și s-a declarat ferm convins de nevinovăția procurorului general Valeriu Zubco.  

Motivul convocării celor trei lideri ai alianței de guvernare din Republica Moldova, a fost unul bine intuit de către liderii Partidului Democrat din Moldova – demiterea lui Valeriu Zubco din fruntea Procuraturii Generale. Marian Lupu, după o tăcere de trei săptămâni, ieri a fost cel care pe tabla de șah a politicii moldave, a făcut prima mutare – i-a cerut procurorului general autosuspendarea, lucru care peste o oră s-a și întâmplat. Avantajul pe care și l-a asumat liderul democrat a fost repede egalat de către vicepreședintele Partidului Liberal, Ion Hadârcă, care după ședința Consiliului Alianței a declarat că „autosuspendarea nu este o procedură prevăzută. Procurorul este desemnat de Parlament și în cazul demisiei își depune demisia în fața Parlamentului. Nu este vorba de o demisie.  Este decizia Consiliului Magistraților, care a acceptat perioada aceasta de concediu a procurorului Zubco,  pentru a realiza obiectivitatea procesului și a nu permite ingerința în desfășurarea anchetei”.
 
Vlad Filat a fost cel care a dat de înțeles că între cei trei lideri nu există un consens referitor la demisia benevolă a procurorului general și a declarat că Valeriu Zubco trebuie să demisioneze  . „Zubco trebuie să plece își dea demisia. Nu are autoritatea morală să dețină această funcție. Dincolo de demisie, urmează să suporte și consecințele pentru neexecutarea responsabilităților de serviciu sau pentru intervenție în derularea unei anchete. Poziția PLDM este fermă și nu vom deroga de la ea: procurorul trebuie să plece în demisie. Despre cuvântul onoare nu mai putem vorbi”, a susținut primul ministru. Referindu-se la autosuspendarea procurorului general, premierul moldovean a spus că legislația Republicii Moldova nu prevede autosuspendarea. Sub aspect juridic Procurorul General este, începând cu ziua de astăzi,  în concediu”.

O analiză comparată a declarațiilor făcute după ședința Consiliului Alianței ne arată că nu s-a ajuns la nici un consens referitor la subiectul care ține de convocarea ședinței Parlamentului Republicii Moldova care va trebui să declare prin vot constituirea comisiei speciale de anchetă.  

Președintele Parlamentului, Marian Lupu înclină să creadă că nu va fi nevoie de o ședință specială a legislativului: „Când și cum vom face această ședință, că va purta caracter extraordinar  sau special, că va fi în cadrul sesiunii, odată ce această sesiune începe în scurt timp, am convenit să discutăm și să venim cu un model comun.”
Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal, Ion Hadîrcă, consideră că o ședință specială a parlamentului ar putea fi folosită în scopuri speculative: „N-am dori ca această ședință să fie folosită în scopuri speculative, înainte de consumarea și finalizarea anchetei respective.”
În schimb primul ministru se declară optimist și afirmă că va fi organizată o ședință specială a Parlamentului în zilele imediat următoare : “Această ședință va avea loc nu mai târziu decât începutul săptămânii viitoare. În cadrul ei urmează să avem un schimb de opinii vis-a-vis de modul în care au acționat instituțiile statului în acest caz, dar și conducătorii acestora.” 

A existat un consens, unul simplu de tot – amânarea inerentului conflict. Datorită lipsei nemotivate a lui Mihai Ghimpu, ziua de Sfântul Vasile, nu s-a transformat în noaptea Sfântului Bartolomeu”. Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal, Ion Hadârcă, a dat de înțeles că liberalii moldoveni nu au deocamdată o poziție fermă față de funcționarii care au participat la incidentul tragic pe 23 decembrie, din Rezervația Naturală Pădurea Domnească” și afirmă că o decizie în acest sens urmează să fie luată la ședința Biroului Partidului Liberal. „Am dat acordul pentru instituirea unei comisii de anchetă parlamentare. Este un punct selectiv de vedere. Urmează să se convoace biroul PL ca să dea o apreciere”, a declarat Hadârcă după ședința Consiliului AIE. Neclaritatea liberalilor moldoveni a fost cea care i-a pus pe colegii de alianță într-o situație ambiguă și a dus finalmente la evitarea confruntării deschise. Iar deputatul liberal a putut sublinia că  “Alianţa este funcţională şi va continua să fie aşa".  
  
Evitarea unei confruntări deschise va duce la păstrarea alianței de guvernare dar funcționalitatea acesteia nu se va îmbunătăți. Lipsa de comunicare ministerială, evitarea asumării responsabilități directe, slaba administrare a situațiilor de risc observată în cadrul unor ministere, promovarea intereselor de partid la nivel ministerial în detrimentul guvernării comune, au dus la apariția unor tensiuni interne care amenință întregul proces de guvernare al statului moldav. Tensiuni subliniate la începutul verii anului 2012 de șeful Cabinetului de Miniștri când a cerut o evaluare a miniștrilor Partidului Liberal și ai Partidului Democrat. Tensiuni care au fost vizibile în aceste zile fierbinți.

Analistul politic Igor Boțan avea perfectă dreptate atunci când afirma : “Este un moment de răscruce. Dacă acest caz nu va fi investigat astfel încât cei vinovaţi să fie pedepsiţi, iar cei care au greşit, fie şi din punct de vedere moral, să-şi dea demisia, cred că Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să piardă şi puterea la următoarele alegeri, care or fi ele, ordinare sau extraordinare, şi să submineze dramatic parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, lucru care este foarte, foarte periculos.”

Nici Sergiu Mocanu nu dădea pe alături atunci când a opinat că singurii care au venit cu reacții adecvate sunt șeful delegației UE, Dirk Schuebel, și ambasadorul SUA, William Moser”. Mocanu a sesizat corect faptul că susținerea politică pe care a obținut-o liderul liberal-democraților moldoveni din partea ambasadorilor occidentali îi oferă avantajul de a putea pune la colț” pe toți cei care se arată refractari voinței domniei sale. Deocamdată Filat nu se folosește de acest privilegiu.

Amânarea pentru calendele grecești a unei ședințe extraordinare a Parlamentului moldav, ar reprezenta o imixtiune a democraților moldoveni în eforturile depuse de primul ministru pentru a face lumină asupra modului în care funcționează instituțiile statului. Iar despre această neașteptată ingerință, reprezentanții celor două mari puteri, vor lua neapărat act. 

Momentul de răscruce al alianței bate la ușă. Este momentul în care toate formațiunile politice aflate la guvernare în Republica Moldova vor trebui să aibă o poziție comună și clară vis-a-vis de funcționarea instituțiilor statului moldav și față de funcționarea legii. Dacă în cadrul ședinței legislativului moldav alianța politică aflată la guvernare nu va avea o poziție unică și nu va susține cerințele primului ministru, atunci e posibil ca existența alianței să nu mai poată fi justificată. 

Noaptea Sfântului Bartolomeu a fost un masacru al protestanților din Franța din noaptea dintre 23 și 24 august 1572. Au fost atacați și masacrați aproape 30.000 de “hughenoți”, punct culminant al conflictelor purtate între catolici și protestanți. Este punctual de declanșare al celui de-al patrulea război civil în Franța (1572-1573).

No comments:

Post a Comment