Saturday, January 5, 2013

RESTRUCTURAREA GUVERNULUI SINONIMUL CONCEDIERII LUI FILAT ?




În spiritul îngăduitor al sărbătoririlor Nașterii Mântuitorului, Mihai Moldovanu a cerut demisia Ministrului Sănătății. Moldovanu l-a acuzat pe Andrei Usatîi că ar fi falsificat o hotărâre de Guvern în urma căreia ar putea fi lichidat Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Moldovanu spune că despre asta nu s-a discutat în ședința Executivului. Usatîi afirmă că nu a falsificat nimic.  Potrivit informațiilor din media, reforma în sistemul sănătății urmează a fi realizata până în anul 2014 și prevede comasarea a mai multor spitale cu statut național sau municipal. Printre acestea se număra: Institutul de Cardiologie, Neurologie si Neurochirurgie, care va fi comasat cu Spitalul Clinic Republican.

Bun specialist în domeniul medicinii, Mihai Moldovanu cunoștea din timp despre comasarea institutelor nominalizate cu Spitalul Clinic Republican, dificultățile existente în procesul de reformare a instituțiilor medicale au fost doar un pretext pentru revendicarea făcută premierului Filat. Cu siguranță, solicitarea lui Moldovanu a fost coordonată cu liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu.  Cererea de demisie venită din partea vicepremierului liberal Mihai Moldovanu este primul semn al regrupărilor politice care au loc în sânul alianței de guvernare.  

Nu cred că restructurarea cerută de liberali înseamnă concedierea lui Filat. Prin apelul făcut primului ministru, Mihai Moldovanu, vine să controleze gradul de rezistență al premierului moldovean în fața unor presiuni cunoscute și așteptate. Vicepremierul Moldovanu, un personaj care nu face nimic la inițiativa sa, la ordinul superiorului său de partid, a pus în aplicare o doleanță veche și publică a domnului Lupu – aceea ca Ministerul Sănătații să intre sub controlul politic al Partidului Democrat. 

Regrupările observate din timp de către comentatorii politici, vorbesc despre o strânsă apropiere a liberalilor moldoveni de Partidul Democrat. Importantele cedări politice făcute de către Mihai Ghimpu în fața liderului democrat Marian Lupu, dar și modalitățile în care cele două formațiuni politice își promovează interese comune ne fac să afirmăm că o alianță electorală între Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal ar avea sorți de izbândă și ar fi agreată în primul rând de o importantă masă de lideri și membrii ai Partidului Democrat din Moldova.

 Fuzionarea social liberalilor cu democrații moldoveni, a făcut ca un număr masiv de naționaliști români să se regăsească în rândurile formațiunii politice conduse de către Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. La 10 februarie 2008, data fuzionării  celor două formațiuni politice, printre social liberalii moldoveni se regăseau foști membri ai Ligii Creștin-Democrate a Femeilor din Moldova, membrii Ligii Naționale a Tineretului din Moldova și membrii marcanți ai Partidului Forțelor Democratice, toți având aceleași viziuni politice cu ale lui Mihai Ghimpu. Câteva nume ale conducerii PSL ar împrospăta memoriile cititorilor – Alexandru Moșanu, președinte de onoare, Oleg Serebrian, președinte, urmat de Ala Mândâcanu, Corneliu Ciurea, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Valentina Stratan-Golban, Ion Jigău, Igor Klipii. 

O unitate a acțiunilor politice ale celor două formațiuni politice ar fi una benefică, firească și necesară. Grație unei asemenea coordonări, în primul rând ar avea de câștigat românismul promovat de către echipa liberalilor. Bunăvoința instituțiilor mediatice controlate de Partidul Democrat din Moldova, ar face ca acesta să fie propagat mai energic și mai pragmatic. În al doilea rând, o strânsă apropiere a lui  Mihai Ghimpu de liderul democrat, ar da garanții societății moldave că intransigența liderului liberal conjugată cu pragmatismul democratului poate pune punctul final unei posibile reveniri a comuniștilor moldoveni la putere. Iar în al treilea rând, democrații împreună cu liberalii moldoveni ar putea echilibra poftele liberal democraților conduși de Vlad Filat.

O apropiere pe față a Partidului Liberal de Partidul Democrat din Moldova, i-ar putea oferi lui Ghimpu, pârghiile necesare pentru a controla modul în care sunt puse în practică reformele guvernamentale. Iar acest lucru poate duce la o mai mare stabilitate în interiorul alianței de guvernare.  

Lideri marcanți ai democraților moldoveni au recunoscut că datorită participării la o alianță de dreapta valorile politice ale partidului s-au diluat. Oleg Țulea, vicepreședinte al PDM, în cadrul unei emisiuni televizate a acceptat faptul că în acest moment se observă un puternic derapaj al partidului spre centru dreapta. Lipsiți de posibilitatea de a reveni spre centrul eșichierului politic, democrații moldoveni au acum nevoie de capitalul de sinceritate și moralitate existent încă la liberali. La rândul lor liberalii moldoveni au nevoie de capacitățile organizatorice și de forța democraților. Accesul pe care îl au liderii democrați la înalte oficialități social democrate aflate în guvernul de la București, precum și legăturile liberalilor moldoveni cu Traian Băsescu, ar face ca susținerea politică românească necesară unei atare coaliții electorale să poată fi repede găsită.   

Cele două formațiuni politice moldave, la prima vedere foarte îndepărtate ideologic una de alta, pot da naștere unei coaliții politice electorale de succes – o a treia forță politică care ar putea milita, așa cum afirma președintele român Băsescu, pentru decuparea regiunii de peste Nistru de Republica Moldova, ștergerea hotarului de pe Prut și unirea statului moldav cu Țara!

Și nu aș fi deloc mirat dacă în viitoarea sesiune parlamentară deputații liberali și democrați ar forma o nouă fracțiune parlamentară.


No comments:

Post a Comment