Tuesday, January 22, 2013

DIOPTRIILE LUI MARIAN LUPU



 
















Fiecare vede lumea în felul lui!



Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a  refuzat colacul de salvare aruncat luni 21 ianuarie de Vlad Filat, preferând să îl acuze pe premierul moldovean de o presupusă tainică colaborare cu fracțiunea deputaților comuniști. Alegerea făcută de șeful Partidului Democrat e un semn că acesta a dezgropat securea războiului politic și își dorește alegeri anticipate.

Prezent la 21 ianuarie 2012 în platoul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune, liderul liberal democraților moldoveni, i-a aruncat lui Marian Lupu un colac de salvare - el a afirmat că ședința Parlamentului nu poate fi convocată pe data de 22 ianuarie. Soluția găsită de premier avea drept scop liniștirea spiritelor care după demiterea procurorului general deveniseră mult prea înfierbântate. „Ședința trebuie să fie organizată la cea de a treia zi de la depunerea solicitării. Regulamentul prevede strict cum poate fi convocată o ședință extraordinară și în care termeni”, a spus Filat. Liderul liberal democrat a dat de înțeles că nu este vorba despre demiterea lui Lupu ci doar de retragerea lui Vlad Plahotniuc din funcția pe care acesta o deține. “Dacă are demnitate, dumnealui ar trebui să își dea demisia din funcție și să rămână simplu deputat”, a spus șeful cabinetului de miniștri. 

Clarificările făcute de către Filat reprezentau o ieșire din capcana politică în care nimeriseră mult prea înfierbântați deputați ai Partidului Democrat. Era o portiță de scăpare pentru ca Marian Lupu, să poată amâna pentru o perioadă întrunirea deputaților în ședința extraordinară la care liberal democrații erau siguri că se pregătea jertfirea întregii alianțe.

În dimineața zilei de 22 ianuarie, surse din cadrul aparatului Parlamentului Republicii Moldova, îmi comunicau că hotărârea pentru desfășurarea ședinței extraordinare a fost luată cu doar o oră înainte de începerea ședinței în plen. Pentru un moment s-a părut că bunele intenții ale liberal democraților fuseseră înțelese și că temperatura politică scăzuse. Nu a fost să fie așa! 

Cu febra provocată de demiterea protejatului lor în minte, liderii Partidului Democrat au preferat să convoace ședința extraordinară solicitată de către comuniștii moldoveni și erau gata să calce orbește în capcana pregătită de acești maeștri ai mersului pe sârma politică moldovenească. Soluția in extremis, găsită de liberal democrați, ca unică șansă de păstrare a alianței aflate la guvernare, a fost cea de neparticipare la această sesiune. Răspunsul lor a dezarmat belicoasa fracțiune a deputaților comuniști care și-a anunțat părăsirea sălii de ședință dar i-au scos din sărite pe liderii democrați.

Radiografia celor întâmplate în sumbra zi de 22 ianuarie ne arată foarte clar că anume liderii Partidului Liberal și ai Partidului Democrat, vor alegeri anticipate și se disociază de guvernarea condusă de Vlad Filat. Vădit luat prin surprindere de absența liberal democraților, declarațiile la unitate ale lui Mihai Ghimpu au sunat fals și artificial. „Azi PLDM trebuia să fie în sală ca să demonstreze tuturor că, indiferent de problemele din Alianţă, când e vorba de viitorul ţării, noi suntem împreună şi nu facem jocul comuniştilor“, a spus liderul liberal, Mihai Ghimpu. Memorabila destăinuire a domniei sale referitoare la faptul că alianța este succesul nostru, cu toate problemele, cu toată contrabanda, cu toată corupția, cu toate hoțiile, mîrșăveniile, manipulările, minciunile”, vorbește  de la sine despre gradul de cultură politică al liderului liberal și de faptul că participarea domniei sale la cinicul scenariu de execuție al alianței era una candidă și ușor inconștientă.

Cu fierbințeala răzbunării în priviri, liderul democraților moldoveni, Marian Lupu a fost cel care a ridicat toporul deasupra capului lui Filat. Cu un isteric glas, el a declarat că a văzut o tainică sincronizare în acţiunile celor două partide și i-a acuzat pe liberal-democraţi că duc tratative secrete cu opoziţia comunistă pentru a-l demite pe el și pe Plahotniuc. După o jumătate de oră în care l-a numit pe primul ministru ca fiind incompetent, șantajist și trădător, Lupu și-a dat verdictul - a constat că alianța de guvernare nu mai funcționează. „În condiţiile în care jocul unei componente a  alianței cu opoziţia comunistă este deschis, îmi este greu să constat funcţionalitatea Alianţei. Acest tandem poate să ducă la o criză politică şi la alegeri anticipate“, a strigat presei Marian Lupu. Și pentru ca securea războiului politic să nu mai poată fi îngropată, liderul democraților moldoveni a scos rufele murdare ale Alianței în văzul tuturor și a declarat că primul ministru are o obsesie bazată pe frică și că la ultima ședință a Consiliului Alianței era cât pe ce să o ia la moacă de la Vlad Plahotniuc.  

Făcute în premieră, violentele afirmații ale lui Marian Lupu,  veneau să arunce în aer întreg betonul alianței de guvernare. Comentatorii politici se așteptau ca replica liberal democraților, să fie una pe potrivă. Cu mult calm și cu diplomație liderul fracțiunii liberal democrate, Valeriu Streleț, a declarat că orice încercare de a insinua înţelegeri, conspiraţii şi alianţe este absolut lipsită de sens. „Considerăm poziţia preşedintelui Parlamentului iresponsabilă şi provocatoare. Încercările de a pune pe acelaşi cântar integrarea europeană şi guvernarea democratică a Republicii Moldova cu imaginea, interesele şi scopurile lui Vlad Plahotniuc nu au sorţi de izbândă. Mesajul nostru este unul foarte clar: nu vom permite sacrificarea viitorului Republicii Moldova de dragul intereselor acestuia”, a spus Valeriu Streleţ.  

Brutalitatea cu care șeful legislativului moldovean își apără colegul de partid stârnește o întrebare – cine este cu adevărat Vlad Plahotniuc? De ce este el atât de important încât Marian Lupu este gata să sacrifice nu numai  funcția pe care o deține dar și alianța de guvernare în Republica Moldova? Răspunsul este unul relativ simplu – atât domnul Lupu cât și domnul Plahotniuc au fost personaje foarte înalte în ierarhia superioară a Partidului  Comuniștilor din Republica Moldova, persoane care au avut cunoștințe directe sau indirecte de tainicele modalități de realizare ale unor fabuloase bogății. Ambii sunt legați de invizibile și secrete fire ce datează de pe vremea în care, la începutul mileniului doi al erei noastre, Marian Lupu ocupa o mică, dar importantă funcție, în cadrul Ministerului Economiei. 

Semnalul de conciliere pe care șeful legislativului moldav nu s-a ostenit să îl vadă este unul bine perceput de comentatorii politici moldoveni. Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, afirma pentru publicația „Adevărul” că cel mai sănătos pentru Partidul Democrat ar fi să-l sacrifice pe Vlad Plahotniuc de numele căruia sunt legate mai multe scandaluri. În această situaţie, analistul politic crede că ceilalți colegii nu vor cere demisia lui Marian Lupu. El a mai spus că un scrutin anticipat ar fi riscant pentru PD, dar şi pentru PCRM care nu este tocmai pregătit. „Probabil, doar PL şi PLDM nu se tem de alegeri. Liberalii pentru că au un sector de electorat asigurat, care nu are unde merge, iar liberal-democraţii pentru că sunt mai curaţi în această istorie“, a declarat Barbăroșie pentru publicația „Adevărul”. 

Ceea ce Barbăroșie consideră că e sănătos e văzut cu totul altfel de către Marian Lupu și de colegii domniei sale. Semn că dumnealor poartă alte dioptrii. Cele ale alegerilor anticipate pe care speră să le câștige. 

Ori cine știe, oarba încrâncenare de a vedea altceva decât majoritatea, vine de la faptul că Partidul Democrat, formațiune politică care este înfrățită cu Edinaia Russia răspunde unor obligații asumate și e nevoit să poarte niște dioptrii improprii?
 Nu știu, dar nu aș vrea să cred că politicienii moldoveni vor repeta eroarea făcută în  ’99, când vorba lui Ion Sturza tot felul de petarde, de provocări şi au scos Moldova din procesul de discuţii cu Uniunea Europeană.”

2 comments:

  1. In orice familie există careva neînţelegeri, care pot aduce şi la certuri. Însă, dacă este dorinţă de a păstra familia se găseşte numitor comun. Dar una este clar: în orice divorţ, este vinovat acela dintre soţi, care primul rosteşte cuvîntul "divorţ". Rostirea acestui cuvînt declanşează nişte energii spectaculos de negative şi aduce la vociferarea tuturor calităţilor negative pe care le are celălalt soţ. Împăcarea după o astfel de săpuneală este foarte greu de obţinut, deşi nu este imposibil. Marian Lupu, a fost persoana care prima a pronunţat cuvîntul "divorţ". El şi va fi cel considerat vinovat de destrămarea AIE. Şi credeţimă, cu remuşcările de această vină va trăi toată viaţa şi nu este excus că le vor avea şi copiii acestuia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stimate Constantin Cebotari, ați sesizat corect. Iar dacă e să rezumăm Marian Lupu acuză PLDM de trădare pentru că nu a venit la ședință ca să-l demită. Paradoxal, nu-i așa?

      Delete