Thursday, January 16, 2014

BASARABIA ÎNTÂIA IUBIRE A LUI BĂSESCU



În discursul pe care l-a ținut în fața ambasadorilor acreditați la București, șeful statului român a avertizat că „România nu va putea rămâne impasibilă” în cazul în care din Transnistria sau din regiunea autonomă Gagauz Eri vor apărea provocări care să ameninţe traseul european al Republicii Moldova.

Facând referire la acest discurs, ziariștii de la publicația “România Liberă” afirmă că “a fost unul din cele mai dure discursuri din cariera lui Băsescu, unul cu atât mai interesant cu cât ţintele sale le-au reprezentat partenerii europeni ai României”. Dar, spun ei, cel mai controversat element al discursului domnului Băsescu, se referă la Republica Moldova. 

Președintele român a făcut o trecere în revistă a factorilor de presiune la adresa parcursului european al statului moldav.„(…)prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar din partea OSCE în ceea ce priveşte tratamentul aplicat şcolilor româneşti din Transnistria. Deci vorbim toţi de suveranitate şi independenţă, ştim că butoanele din Transnistria şi din Găgăuzia nu sunt la Chişinău şi nu vrem să prevenim o întoarcere din drum sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova. Nu este în discurs, dar nu pot să nu fiu sincer cu dumneavoastră. România nu va putea rămâne impasibilă politic, repet, politic, în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul către Uniunea Europeană. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reuşeşte asigurarea securităţii şi suveranităţii acestei ţări, care este o ţară europeană, este parte a Europei şi nu a Uniunii Euroasiatice.”

Fragmentul care „nu era în discurs” este o ameninţare clară la adresa oficialilor europeni. Băsescu a spus că, dacă UE nu va garanta parcursul european al Moldovei, România va acţiona fără acordul UE.
Domnul Băsescu a pus pe jar capitalele europene. În condițiile în care Bruxelles-ul nu este deloc fericit de rezulatatele obținute în urma summitului  de la Vilnius, spusele domnului Băsescu pun presiune pe oficialii europeni ca aceștia să facă o ofertă mai clară Republicii Moldova și să ridice în topul agendei lor de lucru acest dosar.
Să fim clari. Președintele Băsescu îi somează pe birocrații europeni să nu admită repetarea celor întâmplate cu Armenia și Ucraina, care au renunțat la parafarea și semnarea Acordurilor de Asociere la Uniunea Europeană. Chiar dacă oficialii europeni nu sunt fericiți de cele spuse de președintele român, presiunea exercitată de domnul Băsescu ar putea da rezultate. Nimeni la Bruxelles nu își dorește în această parte a Europei acumularea unor tensiuni ori modificarea echilibrului de putere din zonă.  Conștient de acest lucru, domnul Băsescu crede că în felul acesta birocrații europeni se vor mobiliza și vor veni cu o oferta substanțială pentru Chișinău.

Declarațiile unioniste ale președintelui erau destinate unor urechi europene. Bruxelles-ul, nu Chișinăul era cel care trebuia să răspundă. Doamna Nuland nu a reușit să tempereze discursul de la Cotroceni. Nici nu avea cum, Basarabia, iubirea dintâi a președintelui Băsescu, în cele două mandate prezidențiale, a fost o temă permanentă pe agenda de lucru a Cotrocenilor.

Rămâne să vedem dacă riscantul joc politic pe care îl practică domnul Băsescu va da rezultatele așteptate. Pe 16 ianuarie, Traian Băsescu, a discutat la Buxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy despre asocierea Republicii Moldova la UE.   

3 comments:

  1. Acum 5 zile dumneata domnule Nichitus scriai un articol despre VICTORIA NULAND PUNE CRUCE PE PROIECTUL LUI BĂSESCU.
    In care erai foarte sigur ca aceasta cruce a blocat gura presedintelui Basescu.
    Astazi dupa 5 zile scri inca odata tot despre domnul Basescu si declaratiile sale.
    Deci cum ramane cu crucea pusa de doamna Nuland!
    A inchis gura domnului Basescu sau nu?
    In privinta articolului scris de dumneata despre crucea doamnei Nuland ai fost deloc inspirat.Uite ca Basescu continua cu declaratiile in pofida imaginatiei dumitale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doamna Nuland nu a reușit să tempereze discursul de la Cotroceni. Nici nu avea cum, Basarabia, iubirea dintâi a președintelui Băsescu, în cele două mandate prezidențiale, a fost o temă permanentă pe agenda de lucru a Cotrocenilor.

      Delete
  2. PROPUNEM RETRAGEREA CETATENIEI ROMANE d-lui VICTOR NICHITUS, pentru defaimarea Romaniei si montarea de actiuni provocatore si destabilizatoare intre Romania si r.moldova !!

    ReplyDelete