Tuesday, January 14, 2014

DULCE CA MIEREA E GLONȚUL LUI TĂNASE



Într-un text recent, editorialistul publicației Timpul, Constantin Tănase afirmă că, deducțiile jurnaliștilor și ale comentatorilor politici care sugerează că oficialii americani au fost deranjați de declarațiile unioniste ale președintelui Băsescu vin din partea coloanei a cincea a Moscovei ori din partea rușilor.

Într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă, comentatorul politic român, Armand Goșu, afirmă, cu subiect și predicat că,  în momentul în care vorbește de colaborarea Statelor Unite cu România în această zonă estică a Europei, doamna Nuland spune foarte clar că Statele Unite și România sunt partenere în sprijinul independenței, suveranității și în democratizarea Moldovei. Deci, nu e loc de interpretări aici. E foarte, foarte clar. Nu se vorbește despre ca Bucureștiul și Chișinăul să decidă împreuna despre un viitor comun. Rolul pe care Statele Unite l-au distribuit României în Republica Moldova este acela de mentor. http://www.europalibera.org/content/article/25228983.html

La rândul său, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu acordat publicației Timpul la problematica unei posibile uniri, afirmă că întrebarea legată de posibila unire a celor două state nu este una actuală sau arzătoare. Trebuie să spun că, într-o oarecare măsură, eu chiar regret că asemenea discuții, purtate în diferite părți ale societății moldovenești și în anumite grupuri din România, au început să fie prea mult contopite cu procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Și sunt aspecte cu totul diferite, pentru că vedem Republica Moldova ca o țară suverană, multinațională, multietnică și ar trebui să vedem unde poate fi obținut un consens social în cazul Republicii Moldova. http://www.timpul.md/articol/eful-delegaiei-ue-la-chiinau-pirkka-tapiola-calitatea-relaiilor-rm-ue-este-direct-proporionala-cu-profunzimea-reformelor-din-rm-53593.html
 
Analistul principal al Departamentul pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internationale și de Securitate din   Berlin, doamna Anneli Ute Gabanyi afirmă că în controversa dintre președintele român și Republica Moldova, Statele Unite, Uniunea Europeană și Germania s-au situat foarte clar de partea Republicii Moldova. Și președintele a rămas puțin, cum se spune în limba germană, „în ploaie”. Europa Liberă: Rămânând „în ploaie” înseamnă că nu a fost susținut în declarațiile pe care le face referitor la unirea celor două maluri ale Prutului? Anneli Ute Gabanyi: „Aș spune chiar că a rămas cu o critică mai mult decât indirectă pentru că doamna Nuland a susținut foarte clar care este atitudinea Statelor Unite și anume recunoașterea suveranității și integrității Republicii Moldova și dreptul ei de a-și alege propriul drum. Este interesantă această formulare pentru că a fost formularea pe care a folosit-o, la un moment dat, în 1988, Mihail Gorbaciov, când vorbea de statele Pactului de la Varșovia de a-și alege propria lor doctrină, adică doctrina Sinatra: „I do it my way”.

La rândul său domnul Dorin Tudoran, un bun cunoscător al realităților chișinăuene, nota pentru portalul România Curată că, ocolind diplomatic să dea nume sau să se refere la declarații ale liderilor români (tocmai pentru a nu fi bănuită că se amestecă în politica dâmbovițeană și suspectată că indică cine e bun și cine e rău la București) dna Nuland a dat un răspuns cât se poate de limpede și în legătură cu poziția Washingtonului față de destinul Republicii Moldova. Declarația dnei Nuland a lăsat un alt consilier, dl Iulian Chifu, într-un jenant ofsaid geostrategic și cu chiloțeii politologici în vine: “SUA susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și dreptul R.Moldova de a-și alege propriul viitor. Am susținut puternic Parteneriatul Estic și oportunitașile pe care UE le-a oferit țărilor din est prin asocierea la pactul de liber schimb, prin oportunitățile legate de acordarea vizelor. Credem că este un enorm pas pozitiv pentru țări precum Moldova, Georgia, Ucraina. Știti că dl secretar de stat Kerry a fost în Moldova de curând pentru a felicita această țară pentru acordul de asociere cu UE.”

http://www.romaniacurata.ro/dna-victoria-nuland-barbra-streisand-paris-hilton-si-miley-cyrus-sau-d-4341.htm


Departe de a putea fi numiți simpatizanți ai Moscovei, toate vocile enumerate mai sus își permit să aibă o opinie separată de cea a domnului Constantin Tănase. Domnul Armand Goșu și domnul Dorin Tudoran, doamna Anneli Ute Gabanyi ori domnul Pirkka Tapiola nu pot fi asociate cu rușii ori coloana a cincea. Vocile domniilor lor nu sunt antiromânești ori antieuropene.

Pozițiile partizane pe care jurnaliștii ori politicienii moldoveni le-au adoptat în urma declarațiile făcute de domnul Băsescu, au desenat o hartă care poate fi folosită nu numai în scopuri electorale. Prin lansarea dezbaterii unioniste, domnul Băsescu a făcut recensământul susținătorilor săi, a dat alarma și i-a obligat să pună baioneta naționalistă la arma patriotismului asigurându-i că glonțul patriei e ca mierea de dulce.

Metafora, dulce ca mierea e glonțul patriei”, aparține scriitorului român Petru Popescu și dă titlul unui roman de dragoste care nu are prea multe în comun cu anul electoral în care a intrat România și Republica Moldova. Pe motiv de citire a romanului, refuz să cred în naționalistele metafore venite de la Cotroceni.       

Din recuzita sa jurnalistică, domnul Tănase a scos o rimă, câteva obsesii, un clișeu și câteva nevinovate figuri de stil. Aceleași instrumente cu care de mai mulți ani domnia sa desenează cercuri. Prea puțin pentru a te supăra pe dânsul.   

2 comments:

  1. "Amice", Nichituş, deja "am senzaţia" că eşti "neinformat". Sau “SIS-informat”, prost! Să-ţi explic, de ce!
    1) Armand Goşu este filorus convins. Doar nu degeaba, între 1995-1998, şi-a dat Doctoratul în istoria Rusiei, la Universitatea din Moscova.
    2) Anneli Ute Gabanyi din cadrul Institutului German pentru Probleme Internationale si de Securitate din Berlin,. Mda. Păi, să vedem. Este născuta în România. Numele "Gabanyi", a ce naţie prietenoasă faţă de români, îţi sună?????. Cumva, unguroiacă???? Upppsss.
    -Dorin Tudoran. Vax Albina, Gigi Melcu. E ca si cum, dumneata, ţi-a da cu părerea despre particulele subatomice. Atat a înţeles el. Sunt alţii mult mai deştepti şi mai avizaţi care au înţels ce trebuia. Exemplu dat fix ca “nuca-n perete”!
    3) Şeful Delegației UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. Biet finlandez, plimbat de colo-colo, în posturi diplomatice fără importanţă. De altfel, în interviul din Timpul, pe care-l citaţi, domnule „SIS-Nichituş”, Tapiola vorbeşte în nume propriu, NU ÎN NUMELE Uniunii Europene: "Moldova este o țară multietnică. La moment, nu văd această întrebare ca una actuală sau arzătoare. Trebuie să spun că, într-o oarecare măsură, EU CHIAR REGRET că asemenea discuții, purtate în diferite părți ale societății moldovenești și în anumite grupuri din România, au început să fie prea mult contopite cu procesul de apropiere a RM de UE. Şi sunt aspecte cu totul diferite, pentru că vedem RM ca o ţară suverană, multinațională, multietnică și ar trebui să vedem unde poate fi obținut un consens social în cazul RM".
    NU SCRIE NICĂIERI CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ ZICE CĂ.... Zice el, că doar aşa l-a învăţat la şcoala de limba rusă.
    Şi acum, aşa, ca element de „can-can”, presupun că nu contează faptul că Tapiola este specializat în limbile RUSĂ şi UCRAINEANĂ.
    4)Am „termenat” ce aveam de zis. Sau, poate, era mai bine sa scriu QED (Quod erat demonstrandum)!?

    Ce-ţi mai place să tragi la miere, ca musca la ....

    ReplyDelete
  2. Domnu Niki,
    Eu zic asa, fara sa fiu"gosh","tapiol", "gabany" sau "tudorean" etc.
    Prima si prima data, doamna Victoria, americanca aceea despteapta , cred ca dupa ce s-a escalat de la bucuresti, s-a dus glont la uncle OBAMA si i-a soptit:"gata, am rezolvat problema SNOWDEEN".Apoi a dat depesa la presa perfidului Albion si a zis silenzio stampa cu... ( cu cucu) iar la cea din HEXAGON i-a convins ca nu e cazul ca mesieu HOLLANDE sa mai detalieze cu ... aia. cuuuu , iar doamna ceealalta sa iasa din spital...
    Acuma, de restul urmeaza sa te mai ocupi matale , Cel de la Timpul , a vorbit cu mataluta ca intre romani, doar stii bine ca noi intre noi ne cunoastem foarte ,foarte... Chestia e sa nu scoti contondentul la iveala ca abia atunci o faci de oaie cu totul. Alftfel tot coada de topor ramai si nesatios la malai din belsug

    ReplyDelete