Wednesday, January 8, 2014

FACTURA LUI BĂSESCU - PIERDEREA GĂGĂUZIEI?

Declarațiile domnului Băsescu nu surprind pe nimeni. Declarații cu accente unioniste, domnia sa a mai făcut. Președintele României a arătat doar că este consecvent și a pus punctele pe i. Sa fim serioși, oare Chișinăul oficial nu era la curent că următorul proiect al statului român va fi unirea? Nu a fost oare spus, oficial ori neoficial, declarat sau nedeclarat, că România își dorește reîntregirea? Că dorește să își ia înapoi ce a fost odată al ei ? Ba a spus! Discursurile unioniste, făcute la cel mai înalt nivel, au o vechime de peste două decenii. Adrian Păunescu, nota într-un interviu că subiectul, la Slănic Moldova, a fost discutat și cu președintele Snegur. Așadar, să nu fim ipocriți - nimic nou!

Noutatea e legată de data aleasă de președintele român pentru a vorbi despre unire. S-a întâmplat cu o zi înainte de începerea summit-ului de la Vilnius, acolo unde Chișinăul a primit unda verde pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Atunci, domnul Băsescu nu a spus că este o dezbatere internă a statului român. Precizarea a venit abia pe 6 ianuarie, atunci când domnia sa a spus că, „România trebuie sa înceapă o dezbatere internă, care nu îi privește pe politicienii de la Chișinău, dacă (cetățenii ei ) ar fi de acord cu unirea - administrativă, politică, geografică”.
Românul obișnuit are însă cu totul alte preocupări - supraviețuirea de zi cu zi, iar dezbaterea, internă sau nu, va ține doar de miracole jurnalistice. Aplecarea Cotrocenilor către supranatural e mai veche. Cereți unire și vi se va da, a spus, la Chișinău, președintele român! Îndemnul, face trimitere la un verset din Evanghelia după Luca care spune, "cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Fiindcă oricine cere, capătă, cine caută găsește, și celui ce bate i se va deschide"…

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametşin, nu căutat prea mult. Nici nu a bătut la ușă, domnia sa a pus piciorul în pragul moldovenilor. Diplomatul rus a anunţat că, în 2014, locuitorii din Autonomia Găgăuză şi cei din Taraclia vor avea parte de o atenţie specială din partea Moscovei. Ambasadorul a declarat că Autonomia Găgăuză şi raionul Taraclia sunt exemple demne de urmat pentru celelalte unităţi teritorial-administrative din Moldova şi că vor beneficia de toata atenţia Rusiei. Mesajul diplomatului rus a fost primit cu optimism de reprezentanţii administrativi din regiunea autonomă Gagauz-Eri care, deja au decis să desfășoare, pe data de 2 februarie, un referendum referitor la autodeterminare. Deputații din cadrul Adunării Populare a Gagauz Eri afirmă că procesele de  integrare europeană demarate de oficialii de la Chișinău contravin intereselor regiunii. Liderii gagauzi afirmand ca valorile Uniunii Vamale le sunt mai aproape decat cele ale Uniunii Europene.

Analişti politici moldoveni consideră, că declaraţia diplomatului rus reprezintă un amestec în politica internă a Republicii Moldova. Președinția moldavă, pare a susține punctul de vedere al comentatorilor politici și a sugerat ambasadorilor acreditaţi la Chişinău să aibă un limbaj diplomatic. "Preşedintele ar dori ca toate declaraţiile care se fac la Chişinău, inclusiv de către demnitarii care reprezintă alte ţări să se încadreze în limbajul diplomatic", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu.

Între timp, portalul de știri UNIMEDIA, anuntă că Judecătoria orașului Comrat a suspendat decizia Adunării Populare din UTA Găgăuzia privind desfășurarea referendumului din 2 februarie 2014.  În pofida deciziei instanţei, autorităţile din regiune au declarat că nu vor ataca această decizie în instanțele superioare, dar că nici nu se vor conforma. Mai mult pe data de data de 2 ianuarie, Comitetul Executiv al Autonomiei a adoptat o decizie prin care a alocat 60 mii lei pentru organizarea unei campanii de promovare a referendumului secesionist.
Vociferat într-un moment absolut nepotrivit, proiectul domnului Băsescu vine să-i irite și mai mult pe decidenții politici moscoviți care, spre confirmare spuselor premierul moldovean Iurie Leanca, încep să pună presiune asupra statului moldovean. Cu asistența Federației Ruse, referendumul secesionist din Gagauz Eri ar putea deveni o tristă realitate. 

Iată că factura pe care pe care domnul Băsescu a promis-o oficialilor moldoveni, a fost deja arătată. Vorba veche – unde dai și unde crapă!

N.B.
În fotografie, guvernatorul regiunii Gagauz Eri, Nicolae Furmuzal, alături de vicepremierul rus Dimitrii Rogozin. 


5 comments:

  1. gagauzia trebuie sa ramana in cadrul R. Moldova. Daca gagauzia va fi independenta noi ne putem lua adio de la UNIREA PE VIITOR cu REGIUNEA BUGEAC de pana la MAREA NEAGRA care poate (si sper) intr-un timp sa revina la Moldova sau/si Romania. gagauzi pot fi trimisi la mama rusia si tata putin sau in inchisoare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gagauzi si bulgari sunt putini in tara si pot fi pusi la respect cu AJUTORUL ARMATEI ROMANIEI, NATO, OSCE.

      Delete
    2. Tonul atat de echilibrat de obicei al dlui Nichitus nu se mai regaseste in acest articol partizan. Presedintele Basescu este vinovat de tendintele secesioniste ale politicienilor gagauzi este concluzia articolului. Sau cel putin de agravarea acestor tendinte. Tinem sa-i reamintim dlui Nichitus ca aceste tendinte au aparut inca de la declararea independentei Republicii Moldova, cand de domnul Basescu nici nu se auzea si cand Romania era primul stat care recunostea independenta tarii noastre. Sigur ca vom renunta la caracterul romanesc al acestui stat, la calitatea de limba oficiala a limbii romane, eventual la Declaratia de Independenta, la Constitutia noastra si la suveranitatea Republicii Moldova asupra Gagauziei pentru ca toate acestea contravin dorintelor politicienilor si electoratului gagauz. Ne vom revedea in Uniunea Vamala si ne vom reintregi in acea Uniune - ca, de, asa vor 5% din votantii RM. Sa ne auzim de bine!

      Delete
  2. Pe ce a pus mana dracu si rusnacu, inapoi nu mai vezi!". Cat priveste Serbia...Conducat de gaz aprtine FR. La Nis exista deja o baza militara rusa..''.
    Moldovenii(romanii) sa nu se astepte la nimic bun din partea slavilor din vest,slugile slavilor din Est.Serbia este gubernie ruseasca,tot ce s eintampla in saracia aia de tara se aproba de la Kremlin.Transnistria este pierduta definitiv,trebuie s arecunoastem faptul ca Moldova nu are forta politica/militara de a contracara loviturile Rusiei.
    Este greu de acceptat ,dar singura sansa a Moldovei este sa renunte la teritoriul acela super mic si super sarac pt a pune capat ostilitatilor iar dupa aceea in liniste va uniti cu Romania.PUTEREA UNEI NATIUNI STA IN UNIRE,nu separati.Ruisa nu pleaca din Transnistria nici daca se voteaza acest lucru la mama OSCE-ului.Ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani??Nimic..doar vorbe pt ca Moldova ,repet nu are forta necesara pt a continua ''lupta'' cu rusii.

    ReplyDelete
  3. Intrebarea cea mai importanta si de esenta este: ce face societatea din Moldova pt a scapa de cancerul rusesc???Societatea civila de ce nu condamna actiunile tatarului migrator ,calaretz de camile din Mongolia ,Rogozin??
    Moldova nu poate sa astepte o rezolvare doar de la UE,Washington sau Bucuresti.Moldovenii ei cu manauta lor trebuie sa puna umarul la munca si la lupta impotriva gagauzilor,transnistrenilor,rusilor care locuiesc in Moldova dar care sfideaza si se cred superiori.
    Cel putin sarantocii si amaratii aia de gagauzi acum 200 d eani erau niste sclavi ai romanilor in Moldova,nu erau buni nici sa stearga caprele la dos cu frunze de brusture ,iar acum domne cer ''autonomie si autodeterminare culturala''.Pacat ca moldovenii si-au pierdut ''sangele din instalatie'', nu mai suntetzi acei moldoveni de acum 20 de ani cand ati raspuns prin lupta invadatorilor rusi din Transnistria. Mare pacat.

    ReplyDelete