Monday, January 20, 2014

IGOR DODON ȘI PEȘTELE CEL MARE



Sâmbătă, 18 ianuarie, la mitingul  desfășurat  în capitala regiunii autonome Gagauz Eri, Comrat, deputatul Igor Dodon a îndemnat deputaţii Adunării Populare din regiune să nu se supună ”şefilor de la Chişinău” și să desfășoare cele două referendumuri inițiate de Adunarea Populară de la Comrat.

Instigarea la nesupunere civică vine în contextul în care, la 3 ianuarie 2014, Judecătoria Comrat a declarat ilegală desfășurarea referendumului. Conform legislaţiei Republicii Moldova, orice referendum local ar trebui coordonat cu instituția electorală centrală. Demnitarii găgăuzi au anunţat însă, că nu se vor supune deciziei și că nu o vor contesta în instanţele superioare. În urma anunuțului făcut de oficialii găgăuzi, Procuratura Generală a Republicii Moldova, pe data de 9 ianuarie, a anunțat că, datorită refuzului de executare a hotărârii judecătorești din 3 ianuarie a demarat urmărirea penală a deputaților din  Adunărea Populară. 

Ațâțarea la acțiuni dușmănoase la adresa guvernului central de la Chișinău, face parte din complexul de măsuri anunțate la începutul acestui an de ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin. Ambasadorul rus a spus că regiunea Găgăuză va reprezenta în acest an o zonă de interes deosebit pentru Federația Rusă. Comentând afirmațiile domniei sale, analiștii politici moldoveni au concluzionat că tensiunile din regiunea de sud a Republicii Moldova vor fi utilizate de către Federația Rusă pentru a bloca aspiraţiile Chişinăului de a semna tratatul de asociere cu Uniunea Europeană.

Îndemnurile la nesupunere civică, au răsunat în spațiul public moldav pentru a doua oară. Primii care au avut astfel de chemării au fost cei din Partidul Comuniștilor. Domniile lor au făcut acest lucru în toamna anului trecut când au lansat așa numita „revoluție de catifea”.  Alegând să meargă pe bătătorita cărare a comuniștilor, socialiștii moldoveni demonstrează că între cele două formațiuni politice există un interes comun. Ambele partide au ales să fie exponentele intereselor care doresc să oprească autoritățile moldovene din drumul lor european. În acest moment,observăm că ambele partide fac jocul geopolitic al Federației Ruse.

Chiar dacă această apologie a infracțiunii făcute de domnul deputat Dodon poate fi considerată ca fiind o declarație politică, iar domnia sa crede că a prins peștele cel mare, instigarea publică la nesupunere față de autorități  trebuie să fie sancționată ferm de către formațiunile politice democratice și europene.  

Desigur, problemele sociale, economice, de infrastructură şi juridice existente  în regiune trebuie să își găsească soluții concrete. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Corman, și premierul moldovean, domnul Leancă au la Comrat o misiune importantă dar nu imposibilă. De modul ferm în care autoritățile cei doi exponenți ai puterii centrale de la Chișinău vor ști să demonteze planurile rusești implementate în regiunea gaguză, depinde atât cursul Republicii Moldova către Uniunea Europeană dar și rezultatul alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

No comments:

Post a Comment