Saturday, January 18, 2014

IVAN BURGUDJII ȘI ALȚI LIDERII GĂGĂUZI VOR AJUNGE ÎN PARLAMENTUL DE LA CHIȘINĂU?



Ecuația politică din regiunea Gagauz Eri pare a fi complicată. Adunarea Populară a găgăuzilor a decis organizarea unui referendum despre direcția de politică externă a Republicii Moldova, spre vest ori spre est și despre independența regiunii. Aceste consultări cu locuitorii regiunii sunt sprijinite de adepții Partidului Democrat din Moldova care, în parlamentul local găgăuz dețin majoritatea. Am putea trage concluzia că, adepții locali ai democraților moldoveni fac jocul unor forțe externe ori că au pornit o rebeliune împotriva partidului din care fac parte. Exercițul matematic găgăuz devine mai simplu de rezolvat atunci când se cunoaște proveniența tuturor termenilor prezenți în această ecuație.

Comentatorul politic moldovean, directorul Asociației pentru Democrație Participativă, ADEPT, Igor Boțan, afirmă că fronda de care dau dovadă deputații locali din Găgăuzia are la bază derapajele de democrație admise de elita politică de la Chișinău. “Deputații locali sunt nemulţumiţi de modul în care activează Curtea Constituţională, de modalitatea în care procedează Curtea Constituţională cu blocul constituţional care se referă la autonomia Găgăuză. În anul 2010, șeful autonomiei dar și lideri locali, s-au simțit ofensați de atitudinea superioară la adresa autonomiei arătată de liderii liberali în timpul discuțiilor privind posibila modificare a Constituției. O atitudine care, la Comrat, a fost considerată dispreţuitoare. Deci, sunt un şir de probleme care acum, iată că, răbufnesc”, a spus pentru postul de radio Europa Liberă, Igor Boțan. 

Toate sondajele de opinie arată că populația găgăuză, preferă ca Republica Moldova să aibă un vector de dezvoltare estic și nu pro vest. În atare condiții, există posibilitatea ca, de dragul votului, liderii locali ai regiunii să fie puși în situația de a face pe plac electoratului. Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că inițiativa de a provoca și de a organiza un referendum, se încadrează în competiția politică de acolo și este în strânsă legătură cu campania electorală care urmează să aibă loc în Republica Moldova. “Liderii locali încearcă să se prezinte în fața electoratului cu idei populare acolo, pe loc, având în vedere că, anul viitor, vor fi și alegerile bașcanului și actualul bașcan nu mai poate candida”, afirmă Diacov.   

Să fie vorba doar de un exercițiu de corupere a viitorului electorat? Ori unii lideri găgăuzi fac parte dintr-un puzzle geopolitic mai mare? 

Comportamentului pe plan local al comuniștilor moldoveni ne spune că ar fi vorba de amble supoziții. Partidul Comuniștilor cheamă populația din unitatea teritorială autonomă Gagauz Eri să participe la referendumul programat să aibă loc la 2 februarie şi să se pronunțe pentru aderarea Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. Remarcăm că, Partidul Comuniștilor, alături de Partidul Democrat din Moldova este formațiunea politică care, la alegerile parlamentare acumulează un procent ridicat de voturi în regiune. Pericolul reprezentat de destabilizarea situației din sudul Republicii Moldova reprezintă o pârghie care poate opri Chișinăul din drumul lui european. 

Așadar, la Comrat avem o ecuație cu trei necunoscute - una electorală, iar în acest caz, votul, apă nu se face; o necunoscută geopolitică, dar cunoaștem cu toții, cine și-ar dori menținerea Moldovei în starea în care se află și o necunoscută de creștere a reprezentativității regiunii în plan național.  
Cunoscând proveniența termenilor necunoscuți găsim mai ușor cheia soluționării conflictului politic dintre Chișinău și Comrat. Soluția sistemului este una electorală și de obținere a unui nivel mai larg de reprezentare pentru Autonomia Găgăuză. Presa anunță deja că pe data de 22 ianuarie, președintele Parlamentului de la Chișinău și primul ministru, Igor Corman și Iurie Leancă, vor participa la lucrările Adunării Populare a Gagauz Eri. Anunțul a fost făcut în urma întîlnirii pe care cei doi au avut-o cu vicepreședintele Adunării Populare, Demian Caraseni. 

Prinsă în capcana ultimelor amenințări geopolitice, puterea de la Chișinău, dă dovadă de unitate și face față cu calm acestei năstrușnice inițiative a găgăuzilor. Îndrăzneala de care dau dovadă, de a schimba mersul Moldovei spre Europa, ascunde în ea dorința de reprezentare parlamentară a liderilor Adunării Populare.
Gestul deputaților de la Comrat a reușit să capteze atenția factorilor decidenți de la Chișinău. Cu siguranță, dacă, în urma vizitei de miercuri, 22 ianuarie,  aceștia vor obține anumite avantaje pentru ei, pentru liderii lor și pentru regiune,  referendumul va fi anulat. 

Cât de mult este gata să ofere Chișinăul pentru a avea liniște în sudul țării?

1 comment:

  1. Nu trebuie decât să instituie sistemul mixt de alegeri. În rezultat, în parlament vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai găgăuzilor, bulgarilor. Ah, înţeleg, aceste locuri vor fi "cedate" de PLzDM? "Al vostru" nu va mai fi printre primii în stat? Boţănel cu padrujka va rămâne fără servici?

    ReplyDelete