Thursday, July 17, 2014

ÎN MOLDOVA VIN AMERICANII!



Zilele trecute, europarlamentarul român Adrian Severin nota că analiza realității geopolitice a condus Germania la revizuirea opțiunii sale referitoare la arhitectura de securitate europeană. Domnul Severin, sintetiza noul proiect german prin formula „Germany up! Russia in! America out!” Pe timpuri, Adrian Severin obișnuia să fie ministrul de externe al României. 

Oficialii de la Bruxelles au anunțat că statele Uniunii Europene nu vor da curs celei de a treia etape de sancțiuni pentru Rusia, ci vor lărgi pe cea de-a doua etapă, care vizează interdicția pe teroritiul UE pentru oficialii implicați în conflictul din Ucraina și blocarea conturilor acestora din străinătate. 

Presa de la București afirmă că anume vocea Germaniei a fost cea care s-a împotrivit inițiativei de introducere a celei de a treia etape de sancțiuni împotriva Moscovei. Ziariștii români consideră că prin atitudinea avută Berlinul transmite semnalul politic că nu doreşte să dea o replică serioasă agresiunii Rusiei în Estul Europei. Serghei Lavrov, a fost cel care le-a reamintit în mod public oficialilor germani că în anul 1990, în ciuda împotivirilor britanice și franceze, Kremlinul a fost de acord cu unificarea germană din 1990. Un nedelicat mod de a spune - nu uitaţi că ne datoraţi ceva”, subliniau ei.

Profesorul universitar Valentin Naumescu s-a întrebat, firesc, de ce americanii simt nevoia de a-i spiona pe nemți? Potrivit domniei sale răspunsul ar fi simplu: „pentru că nu mai are încredere în Germania. Dar ce anume menţine neîncrederea politică dintre Statele Unite și Germania la un nivel atât de ridicat încât americani să își dorească a ști în detaliu acţiunile necomunicate public de administraţia germană? Cele două state nu mai au încredere politică reciprocă și au început să aibă abordări diferite în chestiuni esenţiale de politică internaţională”, notează domnul Naumescu. 

Adrian Severin are dreptate – Germania, ca întotdeauna, se vrea deasupra tuturor. De asta, mișcările nemților în spațiul estic au început mai demult. Și evident că s-au aplecat asupra unei povești de succes care poartă numele de Moldova! O mulțime de experți berlinezi au participat la summit-ul Uniunea Europeană – Republica Moldova organizat la Bălți. Apoi Bundestagul german a adoptat o rezoluţie prin care confirmă faptul că Republica Moldova are perspectivă europeană. Iar mai târziu, după ce premierul Leancă a fost primit la Cancelaria Federală a Germaniei, doamna Merkel a spus că este impresionată de lucrurile bune pe care le face Chișinăul și a confirmat că Germania va sprijini Moldova în procesul de integrare europeană. Toate astea, sună bine – Germania rămâne a fi liderul de necontestat al Europei iar Noua Ordine Europeană va fi decisă de la Berlin. Ar putea să-i afecteze cu ceva pe moldoveni răceala survenită în relația germano-americană?

La prima vedere cu nimic. O vorbă din bătrâni spune doar că, un cui, pe cui se scoate. De asta se impune o creştere a prezenţei Statelor Unite la Chișinău. Acest lucru a fost confirmat la sfîrșitul lunii martie de doamna Victoria Nuland care le-a spus oficialilor de la Chișinău că, "relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite nu au mai fost vreodată atât de intense". Atunci doamna Nuland  a subliniat că America oferă un sprijin major Moldovei în procesul de integrare europeana: "Vizita mea în Moldova nu este întâmplătoare. Am venit pentru a manifesta suportul Americii asupra suveranității și integrității Republicii Moldova. Noi vedem viitorul Moldovei alături de Uniunea Europeana. Noi dorim să vedem o Moldovă prosperă, independentă și europeană". Scurt, clar și cuprinzător!

Doamna Victoria Nuland a fost însoțită în Moldova de adjunctul asistentului secretarului Apărarii, Evelyn Farkas și de directorul pentru politici, planificare și parteneriat în cadrul Comandamentului Forțelor SUA din Europa, generalul-maior Randy Kee. Oameni care ocupă importante funcții. Semn că interesul american are în Moldova mai multe domenii: politic, militar, strategic şi de informaţii și evident  economic. Exact despre aceste tematici a vorbit ieri în Senatul american James D. Pettit , diplomat nominalizat de președintele Barack Obama să devină ambasador al Statelor Unite la Chișinău! Domnia sa a spus că o implicare mai puternică a Statelor Unite în Moldova este esențială „pentru promovarea securității nu numai în Moldova, ci și în Ucraina vecină și regiune”.


Așa că, în fața coloratelor mărgele nemțești, Chișinăul ar trebui să fie reținut - nici de fericire să dea ochii peste cap, dar nici să refuze oferta. Venirea americanilor spune că încrederea lor în vechea Europă a scăzut și că a venit timpul Noii Europe! Adică ce-i al Moldovei e pus deoparte!

1 comment:

  1. domnul severin e recunoscut pentru pro-rusismul sau (un fel de linie urmata de toți cei din psd-ul românesc, normal ținând cont ca marea majoritate sunt fii/nepoții comuniștilor lui ceausescu). in mare domnului severin i se cere demisa (de la bruxelles, ca colegii sai din psd considera episodul unul normal), nu mai e acceptat la bruxelles (in comisiile de specialitate) in urma unui scandal mărișor în urma încasării unei mite iar acasă e urmărit de către departamentul anticorupție fiind nevoit sa dea cu semnătura pe la politie pentru alte fapte la fel de urâte, deci nu e privit (mai ales în românia) ca un izvor de ințelepciune.

    In parlamentul european, domnul severin a făcut lobby privind interesul rusiei și la un moment dat sublinia sa nu suparăm rusia tot ținând în brate republica moldova, sa se amine semnarea acordului moldovei ca jenam interesul rusesc, ca nato e cam nașpa etc etc.

    http://www.revista22.ro/articol-29685.html
    http://inliniedreapta.net/cap-de-traseu-pentru-adrian-severin/
    http://www.realitatea.net/mita-in-parlamentul-european-adrian-severin-trimis-in-judecata-de-dna_1267971.html

    ReplyDelete