Wednesday, October 3, 2012

LUPUL JURNALISTICII MOLDAVE


Lupii grei ai jurnalisticii moldoveneşti, au ieşit mai cu toţii din Casa Presei. În clădirea aflată la intersecția străzii Pușkin cu strada 31 august, pe timpurile sovietice, funcţionau mai toate produsele propagandei mediatice din RSSM : Moldova Socialistă, revista Moldova sau Tineretul Moldovei, etc.
Istoriile orale vorbesc despre vremurile în care culoarele de la Casa Presei din Chişinău, erau acoperite cu roşii mochete din pluş, când cerberii de la intrare îți opreau accesul în clădire iar la cantina de la parter puteai procura produse ce lipseau din rafturile magazinelor alimentare chișinăuiene.  La Chișinău, majoritatea jurnaliştilor de vârsta a doua, mulți dintre ei care scriu în presa de limba română, unii dintre ei  medaliaţi de ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu, şi-au format aptitudinile ziaristice în timpuri sovietice, perioadă în care dădeau tare din peniţă cu - trăiască PCUS şi prietenia moldo-rusă! Perioadă în care au scris despre comunismul sovietic, au dedicat ode moldoveniștilor locali și au turnat murdare ape la rădăcina culturii românești.

Viorel Mihail, redactorul şef al revistei „Săptămîna”, adevărată enciclopedie a istoriei jurnalistice moldoveneşti, cel care a pus umărul la apariția primului ziar de limbă română la Chişinău, afirma că fără bun simț unii jurnaliști s-au transformat din temniceri ai libertăţii de expresie în avocații acesteia, și că e jenant să-i vezi pe cei care puneau odinioară căluşul în gura ziariştilor moldoveni, plasaţi în fruntea unor redacții de unde dau lecții de morală politicienilor timpului. E neplăcut să vezi că mimetismul politic prinde bine, și că lupii de odinioară se tranformă în dinozauri.

Unul dintre mai noii purtători ai Ordinului Republicii, mima de curând o feciorelnică neprihănire și se întreba în public dacă poziția adoptată de Filat în negocierile cu Medvedev este poziția personală a premierului sau și a alianței?Greul corifeu al ziaristicii moldave, declara ipocrit că nu știe  dacă decizia primului ministru a fost sau nu coordonată cu ceilalți lideri ai Alianței. Mai mult, onorabilul, făcea pe niznaiul și se declara ferm convins că Filat a negociat cu ruşii fără să aibă mandatul lui Lupu şi al lui Ghimpu. Publica văicăreală a lupului moralist, se înscrie în corul diletanților, idioților utili și analiștilor plătiți care cred că se pricep în toate, începând cu politica fiscală promovată de Roma în Dacia ocupată și terminând cu politica energetică a UE.” 

Lupii ce au ocupat funcţii de conducere prin diversele cabinete ale puterii sovietice din Moldova, le vorbesc mai tinerilor ziariști despre etică și bun simț în jurnalism. 

Lupii cei grei din jurnalistica moldavă, care știu prea bine pragmatismul conturilor bancare și prețul trădărilor politice, de la înălțimea redacțiilor lor, dau politicienilor lecții de morală.

Lupii cei grei nu se pierd, ei rămân permanent în faţă spre a fi decoraţi ori spre a decerna premii mai tinerilor şi naivilor jurnalişti.

Tinerii stau lângă lupi. Poate pică o fărâmitură de pe masa lor. Lupii stau lângă tineri. Puterea şi neştiinţa tinerilor le e folositoare - carnea tânără e mai fragedă! Tuturor le foame.

Și da, Ghimpu, Lupu și Filat au coordonat la ședința alianței amânarea implementării pachetului energetic cerut de Uniunea Europeană precum și poziția premierului Filat în fața lui Medvedev. Iar conducătorul lamentărilor ziaristice împotriva lui Filat știa despre asta.

1 comment:

  1. Am mai citit astfel de stripteasuri jurnalistice din care n-am inteles nimic. Si mai jalnic este ca ele devoaleaza un soi de disperare a condeierului fara identitate si fara caracter. E de preferat o cronica ruseasca sadea(si a carei sinceritate n-o poti pune la indoiala) unei elucubratii care ma umple de o tristete, vorba lui Toparceanu, "iremediablia". Scriu doar asa, ca reactie de blogger intr-o seara fara meciuri de fotbal si n-am nicio speranta ca Nichitus va face public acest comentariu.Si ce?

    ReplyDelete