Friday, October 26, 2012

REGELE MICROBUZELOR SE LANSEAZĂ ÎN POLITICA EXTERNĂ


Regele microbuzelor dezafectate se lansează în politica externă! Două ore la Berlin i-au fost destul lui Dorin Chirtoacă pentru a se da cu părerea asupra integrării europene a Republicii Moldova. 

După vizita sa la Berlin, unde s-a desfășurat zilele trecute Forul Uniunea Europeană – Moldova, primarului Chirtoacă i-au intrat în piept aerele europene.  Fumurile berlineze și berea germană i s-au suit la cap, iar la sosirea domniei sale pe malul Bâcului, a început să se dea în spectacol. Primarul deșeurilor menajere și al câinilor vagabonzi, cel care știe cel mai bine cum se aruncă pe apa sâmbetei banii chișinăuienilor, brusc a devenit un artizan al diplomației și cunoaște deja ce trebuie făcut pentru ca porțile Europei să ni se deschidă!

De la înălțimea gropilor din bulevardul Alba Iulia, în care a băgat de două ori banii locuitorilor municipiului Chișinău, primarul dă aprecieri. El știe de ce riscăm să nu ne integrăm în Uniunea Europeană! „Dacă oficialii Uniunii Europene tac, asta nu înseamnă că nu există probleme care pot crea obstacole în calea noastră spre integrare europeană. Dacă Republica Moldova va intra în scandal de proporţii în următorii doi ani, atunci integrarea europeană va fi compromisă. UE trece cu vederea mai multe nereguli care au loc în Republica Moldova. Situaţia din ţară trebuie revizuită pentru ca să nu pomenim la începutul anilor 1990. Liniştea care domneşte la noi este una aparentă”, a spus Chirtoacă.

Și locuitorii Chișinăului știu de ce riscăm integrarea europeană! Ei știu că nu ne vom integra în Uniunea Europeană cu gropi de gunoi la tot pasul, cu câini vagabonzi care sar să muște, cu străzi neiluminate ori cu microbuze care abia așteaptă să dea peste tine! Nu ne vom integra în Uniunea Europeană cu mizerie crasă în Durlești, cu mirosuri pestilențiale la Bubuieci, ori cu haite de șobolani la Ciorăscu! Și la sigur nu ne vom integra în Uniunea Europeană atunci când comisioanele firmelor lui Ulinici, cel care lucrează cu oferte primite de la municipalitatea chișinăuiană, vor fi mai mari decât procentele BERD-ului! 

Cele mai mari nereguli observate de către oficialii europeni au loc la Chișinău. Pentru oficialii europeni, Moldova în integritatea ei, înseamnă de fapt Chișinăul! Iar la Chișinău, locul în care se înregistrează cele mai mari nereguli este reprezentat de Întreprinderea Municipală Piața Centrală. Acolo se înregistrează cele mai mari găinări, acolo este concentrată cea mai mare situație criminogenă din oraș și tot acolo sunt spălați cei mai mulți bani. Acolo este locul în care nu există un minimum de igienă urbană, acolo e locul în care nu primești bin de casă, acolo e locul în care hoții de buzunare sunt la ei acasă și tot acolo traficanții de substanțe ilegale ori de mărfuri de contrabandă își plasează produsele! 

Desigur vizita primarului la Berlin îi este folositoare. La Berlin, primarul de Chișinău a văzut că o piață poate fi curată, fără mirosuri și fără ambuteiaje. Domnia sa a văzut că există municipalități care au o altă metodă de administrare a banului public, a observat că poliția orășenească nu este întreținută din banii locali și a sesizat din plin că primarul Berlinului nu are timp să se amestece în politica țării. 

Dar la Berlin, primarul a stat doar câteva ore. Mult prea puțin ca să înțeleagă ceva.

1 comment:

  1. Te-ai moldovenizat române! De unde vine expresia: "pentru a se da cu părerea"?

    ReplyDelete