Monday, October 1, 2012

Marian Lupu sare în ajutorul lui Vlad


Republica Moldova a discutat cu Federația Rusia o eventuala amanare a implementării prevederilor celui de al treilea pachet energetic al Uniunii Europene. Declarația premierului Vlad Filat și i-a luat pe nepregătite pe observatorii fenomenului politic moldovenesc. Unii dintre ei au sărit în sus de cinci metri și au spus ceva despre trădare, trădare, de trei ori trădare! Chișinăul întoarce spatele Bruxelles-ului!

O zicală românească, binecunoscută în spațiul dintre Prut și Nistru ne aduce aminte că, ce-i în mână – nu-i minciună. În condițiile în care negocierile pentru parafarea unui nou contract de livrare a gazului erau deja în impas, când iarna bate la ușă iar din punct de vedere al securității energetice Moldova era descoperită, decizia lui Filat, de amânare a unor instrumente europene , este una salvatoare și face posibilă semnarea unui contract cu Gazprom-ul. Ce înseamnă pachetul energetic 3? Este vorba de o serie de legi care asigură securitatea energetică europeană prin care, pentru a se evita monopolul, se interzice companiilor care livrează gaz natural sau alte resurse energetice să dețină și resurse de distribuție. Amînarea introducerii în Moldova a acestor legi reprezintă un atu în mîna părții moldave care poate aduce un nou contract cu o reducere cu 30 la sută a prețului pentru gaz metan.

Un alt proverb, la fel de bine cunoscut, ne asigură că la cel sărac nici boii nu trag. Mai ales când juncanii sunt slabi. Timpul câștigat de tandemul Filat – Lazăr, este unul care va duce la terminarea construcției gazoductului Ungheni – Iași, gazoduct despre care premierul moldovean a discutat cu omologul său român, Victor Ponta în vara acestui an. Construcția acestui gazoduct moldo-român vine exact în sprijinul pachetului energetic 3. Această diversificare a resurselor de gaz vine să impună în spațiul dintre Prut și Nistru, un comportament decent distribuitorului rus de gaze.

Recenta declarație a președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, prin care dădea asigurări că Republica Moldova este la circa un an distanță de semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, nu intră în contradicție cu întârzierea anunțată de premierul Filat. Și parcă pentru a confirma faptul că în această problemă există sprijinul oficialilor europeni, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova Dirk Schuebel a afirmat că se va găsi o derogare de la aplicarea unor prevederi ale pachetului energetic, derogare care să fie acceptabilă pentru toate părțile și  care să ajute Republica Moldova să încheie un contract privind importul de gaze cu Federația Rusă, un contract pe termen lung care să dea siguranță ambelor părți. Atenție, o derogare care să ajute Republica Moldova, spune reprezentantul Uniunii Europene la Chișinău, nu care să îi pună bețe în roate, așa cum scriu unii.

Între două nu te plouă – dar nici bine nu îți e, zicea bunicul meu făcând trimitere la timpuri când încă mai putea ține mâna pe hârleț. Existența acestor accente, semnalate în discursul șefului delegației europene la Chișinău, vin să întărească faptul că oficialii europeni înțeleg faptul că Republica Moldova este pusă în dificila situație de a ieși dintre Scylla şi Caribda . Cele două fiare, care formează un cuplu inseparabil, sunt la fel de violente ca și conflictul energetic existent în aceste momente între Uniunea Europeană și Federația Rusă. 

Expertul în politici europene, Nicu Popescu, scria pe blogul său că Moldova nu-și poate permite să accepte oferta Rusiei, dar nici să o ignore. Popescu afirma că Republica Moldova nu poate renunța la parteneriatul energetic al Uniunii Europene. El sugera oficialii de la Chișinău ar putea să amâne termenul de implementare a pachetului 3. „Parametrii unui „deal” cu rușii ar putea presupune amânarea implementării pachetului energetic 3 pana în 2020 (daca acest lucru este acceptabil pentru UE) în schimbul unor concesii pe dosarul energetic și din partea Rusiei”, scria Popescu la începutul lunii septembrie, fapt care, cel mai probabil, se și va întâmpla.

Prietenii la nevoie se cunosc. Duminică 30 septembrie, la postul de televiziune prime, președintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, afirma că poziția exprimată de premierul moldovean este una corectă. Marian Lupu scotea în evidență faptul că în zonele în care se poate de negociat trebuie să se negocieze anume pentru a avea marjă de flexibilitate, și timp pentru implementarea pachetului 2 și 3 energetic al UE. Moldova încă nu este membru al UE și acest lucru ne oferă o flexibilitate mai mare„.  Lupu a adăugat că subiectul referitor la amânarea implementării pachetului energetic 3 a  fost consultat cu Bruxelles-ul, și că  această solicitare a Moldovei a fost acceptată de Bruxelles.

În condițiile în care există sprijinul oficialilor europeni,  declarațiile isterice ale  unor comentatori politici cărora li se pare că Republica Moldova ar fi întors spatele Bruxelles-ului îmi par lipsite de sens. Iar acele capcane despre care vorbesc unii jurnaliști au fost evitate. Mai ales că, vorba președintelui Parlamentului, la tema capcanelor energetice, „în cadrul alianței s-a avut parte de un proces de dialog constructiv”!

No comments:

Post a Comment