Monday, October 15, 2012

MEJINSCHI – NOUL ȘEF AL SIS?


Bătălia care se dă pe marginea apariției unei noi fracțiuni în Parlament reprezintă doar vârful aisbergului politic moldovenesc. Din plutitorul bloc de gheață se vede cea mai mică parte, restul e ascunsă privirilor – exact ca și în culisele puterii moldave.

Faptul că deputații liberali-democrați nu votează proiectul de modificare și completare a Regulamentului Parlamentului referitor la modul de formare a fracțiunilor parlamentare reprezintă doar ecoul neînțelegerilor care au loc în alianța aflată la guvernare în Republica Moldova. Pretențiile afișate în public de liderul liberal Mihai Ghimpu, sunt cele care alimentează aceste neînțelegeri. 

Neînțelegeri care au loc între liberali și democrați. Relațiile dintre Partidul Liberal și Partidul Democrat s-au fundamentat în anul 2010, când prin intermediul conexiunilor lui Ghimpu  cu oficialii de la București, finanțatorul principal al democraților moldoveni, sub un alt nume de familie, a obținut cetățenia română.

Deși uzitat cu folos de către Ulinici, liberalul este un instrument costisitor și nărăvaș. De la numirea soției domniei sale la Ministerul Culturii  (controlat de democrații moldoveni), la o funcție pentru mama lui Dorin Chirtoacă la Victoria Bank, cerințele au crescut. În campania din 2010, în mass media s-a vehiculat ideea că unul din sponsorii de bază ai PL ar fi fost Vlad Plahotniuc. Posibil ca, din aceste motive, funcţia de prim vice-preşedinte a parlamentului, care iniţial ar fi trebuit să-i revină lui Ghimpu, să fi fost cedată Partidului Democrat. Unii comentatori politici, mai cinici, au emis ipoteza,  că funcţiile date, ca şi cea a procurorului, au fost comercializate. 

Năbădăile liberalilor, manifestate odată cu exprimarea reticențelor pe care aceștia le au față de numirea lui Viorel Chetraru în funcția de director al Consiliului Național Anticorupție, au făcut ca liderul maxim al Partidului Democrat să își piardă răbdarea. Neprimirea domnului Ghimpu în Biroul permanent al Parlamentului, acțiune inițiată de către deputații democrați, este semnul acestui lucru.

Îmbufnarea domnului Ghimpu  are legătură cu un subiect drag inimii sale – păstrarea lui Valentin Dediu în fotoliul de șef al Serviciului de Informații și Securitate. Subiectul a fost atins pe data de 10 octombrie în cadrul unei emisiuni la Moldova 1. Liderul liberalilor moldoveni a recunoscut atunci că numirea unui șef a SIS îi revine direct dar a evitat să enunțe un nume. Acest fapt confirmă adevărul că interimatul deţinut de domnul Dediu, îi convine, mai ales că domnul Dediu se află în relații de rudenie cu deputatul liberal Corina Fusu. Amintim că anume domnul Ghimpu, la 24 martie 2010, prin decret prezidenţial, l-a  desemnat pe acesta în funcţia de Director adjunct al SIS. Deci, controlul asupra SIS este exercitat de liberali.

Din interiorul Partidului Democrat vin zvonuri referitoare la faptul că Valentin Mejinschi, ar fi de fapt candidatura pe care liderul liberal ar trebui, să o desemneze la funcția de șef al SIS. Unele voci afirmă că domnul Mejinschi, aflat în funcția de vice director și șef al Departamentului investigații operative al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, ar fi fost în relații prietenești cu Vladimir Plahotniuc. Colaborarea cu liderul maxim al democraților moldoveni ar fi continuat și după 2004 când prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, a fost desemnat în funcția de director al instituției, funcție pe care a deținut-o până în martie 2008, când a intrat în Guvernul Greceanîi în calitate de Ministru de Interne. Cert este că actualmente domnul Mejinschi este șeful unei instituții private de pază și protecție controlată de liderul democrat.

O eventuală numire a domnului Mejinschi la șefia SIS-ului, ar face ca această instituție să intre sub controlul Partidului Democrat, lucru care ar contravine acordului semnat de către cei trei lideri ai alianței de guvernare și nedorit de liberal-democrații moldoveni. De aici și reticența pe care aceștia o au față de votul în favoarea inițiativei de modificare și completare a Regulamentului Parlamentului, propus de liberali.

Liderul fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleț a specificat în mod clar că, PLDM-ul  va „respecta întocmai principiile care sunt stipulate în Acordul de constituire a Alianței.” Printre principiile de funcționare ale alianței se numără și faptul că cele trei mari instituții de forță din Republica Moldova sunt împărțite egal între cele trei formațiuni politice – internele, liberal-democraților, CNA-ul, democraților iar SIS-ul, liberalilor.

Până la urmă, nodul gordian al alianței trebuie tăiat de șeful statului. Potrivit legii, Nicolae Timofti este cel care trebuie să pronunțe numele celui care va prelua șefia SIS-ului . S-a discutat sau nu, la şedinţa Consiliului Superior de Securitate, convocată de preşedintele ţării, Nicolae Timofti, despre numirea domnului Mejinschi în funcția de director al SIS ?

2 comments:

  1. interesanta presupunere. tot mai bine asta decit fostul bodyguard

    ReplyDelete
  2. The easiest ways to make money:
    http://trustedadminptc.blogspot.com

    ReplyDelete