Friday, October 5, 2012

SIS-UL ȘI GHIMPU


Cere și ți se va da, bate și se va deschide, e scris în Scriptură. Iar Mihai Ghimpu, om care a citit Biblia, deschide ușile colegilor din alianță cu piciorul pentru a cere o recompensă la faptul că Partidul Liberal nu a primit din partea Partidului Democrat o funcție în conducerea Parlamentului Republicii Moldova.

Desigur e dreptul formațiunii conduse de domnia sa, scris negru pe alb în acordul cu ghimpi și cu lupi semnat de partidele care au alcătuit alianța de guvernare.  Drept pe care Ghimpu nu uită să îl scoată în evidență în public de câte ori are ocazia – mai mult liderul liberal condiționează votul fracțiunii parlamentare liberale, vot necesar pentru implementarea reformelor cerute de oficialii europeni, de respectarea anexei secrete a acordului.

Toamna aduce cu ea sfârșitul a trei mari epopei – alegerea lui Chetraru în fruntea reformatului Centru Național Anticorupție, definitivarea procesului de alegere a unui șef la Comisia Națională de Integritate și numirea unui director la Serviciul de Informații și Securitate.

Toate cele trei poeme politico-epice, au o desfășurare mult ferită de ochii publicului - cu amenințări furibunde și bătăi din picior, cu negocieri la sânge și răsturnări de situație!

Ca o rezolvare a lacomelor pretenții ale liberalilor moldoveni vine să fie propunerea ca Biroul permanent al Parlamentului să fie constituit din 14 deputaţi, față de 13 câți sunt acum. Inițiativa aparține liberalilor și cere  „corectarea acestei inechităţi” prin includerea deputatului Mihai Ghimpu în componenţa Biroului Permanent al Parlamentului. Primul care a cedat acestui șantaj politic este liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, a declarat deja că nu vede nici un impediment în aprobarea acestei inițiative legislative. Portalul informațional Unimedia scrie că și liberal-democrații susțin propunerea de includere a liberalului în lista membrilor Biroului Permanent al Parlamentului. La fel ca și democrații, aceștia declară că vor vota pentru proiectul de hotărâre. Pus în fața faptului împlinit, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț spune că proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi a Legislativului și că nu pot exista opuneri.  

Chiar dacă ar fi fost opuneri, acestea nu ar fi fost făcute public. Este clar că oferta făcută de către democrați lui Ghimpu, aceea de a fi membru în conducerea Parlamentului moldav este una care are legătură directă cu unul dintre cele trei evenimente menționate.


Potrivit anexei secrete la acordul de constituire al alianței de guvernământ, Serviciul de Securitate și Informații intră în siajul politic al Partidului Liberal. Ghimpu este cel care are ultimul cuvânt în numirea unui nou director. Ultimele acțiuni ale unor oficiali ai Partidului Democrat ne vorbesc despre faptul că și-ar dori ca în fruntea principalului serviciu inteligent al statului moldovean să fie un apropiat al echipei conduse de Lupu & Comp. 
Aplombul parlamentar al domnului Ghimpu precum și îndrăznelile de a corecta unele inechități care fac ca domnia sa să ajungă membru al Biroului permanent al Legislativului sînt gesturi care survin în urma faptului că liberalii și-au dat acordul vis-a-vis de numirea unui nou șef al securității moldovenești.




No comments:

Post a Comment