Thursday, October 11, 2012

TÎRGUIALA AIE ȘI FOTOGRAFIA ZILEI


Principalul liberal al țării s-a supărat. Din nou! De data asta pentru că partenerii lui de coaliție nu i-au oferit un fotoliu în plus în cadrul Biroului Permanent al Parlamentului. 

În cadrul unei emisiuni a televiziunii publice, Mihai Ghimpu, a declarat că s-a comis o nedreptate.  Colegii nu sunt cinstiţi cu noi! Ei azi nu au vrut să ne susţină pentru Regulamentul Parlamentului, ei joacă cu Dodon! Pe mine nu mă interesează cum votează comuniştii, dar de ce nu votează colegii, pentru că noi avem un angajament. Înseamnă că îşi caută aliat?", s-a întrebat Mihai Ghimpu. Liberalul spune că deși e în alianța de guvernământ el nu are nici putere și nici pârghii de influență. "Noi am cedat, dar aşa nu va mai merge, să nu facă abuz. Eu ca preşedinte de partid nu am putere, pe când, comparând poziţiile lui Lupu şi Filat…. De aia spun că nu este corect, noi împreună ne-am asumat guvernarea. PL nu este lăturaş la cumătrie, iar noi nu am venit la putere ca să satisfacem poftele prim-ministrului sau ale altcuiva", a adăugat deputatul.

Neîmplinitele pofte ale domnului Ghimpu  au legătură directă cu trei mari subiecte – numirea directorului SIS, numirea lui Viorel Chetraru la Centrul Național Anticorupție și numirea președintelui Comisiei Naționale de Integritate.

Rezervele pe care le are fracţiunea liberală față de candidatura lui Viorel Chetraru la funcţia de preşedinte al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) sunt cunoscute –Ghimpu condiționa votul fracțiunii sale de numirea unui director agreat de liberali la SIS.  În același timp surse din interiorul Partidului Democrat confirmă că Lupu și-ar dori o persoană apropiată la cârma serviciilor inteligente moldovenești. Amintim că democrații au fost cei care au dat tonul neprimirii lui Ghimpu în Biroul permanent al Parlamentului!

În același timp liderul liberal democraților, Vlad Filat a păstrat o minimă decență și s-a arătat a fi surprins de acuzațiile lui Ghimpu."Nu cred că domnul Ghimpu a spus aşa ceva. La noi în AIE atmosfera este una foarte bună, lucrativă. În activitatea politică din ţară sunt situaţii în care apar puncte divergente, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să dramatizăm şi să căutăm ceartă", a spus Vlad Filat.

Decența și încrederea lui Filat vine din cunoașterea faptului că bazinul electoral al liberal democraților este în creștere. Datele sondajului de opinie realizat de CBS-AXA arată în mod clar că 18 la sută din populație vor vota întotdeauna pentru liberal democrați. În schimb bazinul electoral al democraților moldoveni este egal cu cel al liberalilor – 7,3%!

Și bazinul electoral al comuniștilor a scăzut – ajungând la 23,6 %.  Privind fotografia sociologică arătată de sondajul CBS-AXA, putem spune că liberalii nu se află deloc în situația în care ar putea avea pretenții față de colegii de alianță!

Pretențiile liberalilor apar ca urmare a unei delicate conjuncturi politice parlamentare. Plecările din PCRM întăresc grupul parlamentar al socialiștilor, partid care pune o presiune continuă pe liberali. La rândul lor, democrații moldoveni, pun presiune pe liberal-democrați, care de dragul protejării funcțiilor păstrează precarul echilibrul al puterii. 

Datele sociologilor moldoveni spun că în rezultatul unei viitoare confruntări electorale Republica Moldova va fi condusă tot de o alianță – nici un actual partid parlamentar nu va obține suficiente voturi pentru a-și impune propriul guvern!

Deși au bazine electorale mari, comuniștii și liberal-democrații  vor fi puși în situația de a și-le extinde. Campania lansată de comuniștii moldoveni în apărarea simbolurilor lor electorale, dar și inițierea unui referendum fac parte din arsenalul prin care PCRM va încerca să își mărească aria de susținători. 

Acțiunile liberal-democraților sunt în strânsă legătură cu politicile implementate de guvern însă reușitele guvernului Filat nu sunt doar ale PLDM-ului, ci sunt al întregii alianțe. Pentru păstrarea susținătorilor lor, liberal-democrați vor trebui să se re-inventeze, altfel Ghimpu și Lupu, care afirmă că nu sunt lăturași la cumătria puterii, vor folosi din plin erorile de pilotaj ale cabinetului Filat!      

No comments:

Post a Comment