Monday, October 22, 2012

NINA - VITAMINA ȘI SCANDALUL LUI ȘEVCIUK


Doi locuitori ai Tiraspolului discută între ei :
-        
      -  Ai auzit că Șevciuk e homosexual ?
-          -   Nina știe cel mai bine, întreab-o pe ea!

Gluma, rea și plină de subtexte, a apărut în spațiul virtual după ce pe portalul Youtube a apărut înregistrarea unei discuții telefonice între şeful KGB-ului de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, consilierul lui Şevciuk, Iuri Ghervaziuk, şi reprezentantul special al regiunii separatiste în Federaţia Rusă, Mihail Bergman. Publicația Adevărul” de Chișinău, a preluat înregistrarea și a făcut-o publică în spațiul mediatic din Republica Moldova. 

Presupusa discuție abordează chestiuni mai mult decât scandaloase – implicarea liderului de la Tiraspol în acțiuni de contrabandă, legături ale acestuia cu lumea interlopă dar și despre o presupusă apartenență la minoritățile sexuale. 

Este o știre bombă. Iar jurnaliștii moldoveni au publicat-o fără a mai ține cont de adevărul acesteia. În secolul vitezei, cine mai are timp de veridicitate?

Era imposibil ca o asemenea știre, fie ea și neverificată, să fie trecută cu vederea de presa de la Chișinău. Acest lucru ne face să credem că apariția acestei înregistrări a avut un scop bine precizat. Referirile la planul de soluţionare a diferendului transnistrean, la posibilitatea ca leul moldovenesc să circule pe teritoriul Transnistriei, dar şi la posibila deschidere a unor filiale a băncilor de la Chișinău în regiune, spune că principalele ținte ale acestui glonț mediatic, au fost buna credință și sinceritatea discuțiilor care au loc între Filat și Șevciuk. 

Odată cu vizita la Chișinău a liderului de la Tiraspol, în presa moldavă a crescut și numărul subiectelor cu tematică transnistreană. Unele dintre acestea vin să pună la încercare încrederea existentă între cei doi. La alarmanta declarație a lui Vitalie Marinuţa, care spunea recent pentru Publika TV, că Moscova livrează în regiunea transnistreană nu doar camioane militare, dar şi armament, premierul moldovean a avut o reacție relativ calmă, dar și plină de scepticism. 

Fostul șef al Trustului de presă al Armatei Române, colonelul Ion Petrescu, în prezent un bine informat jurnalist, nota pe blogul domniei sale că armamentul greu de infanterie, pus la dispoziția trupelor transnistrene, scos din depozitele Armatei a 14-a şi deplasat doar demonstrativ în „zona de securitate”, a fost un test. Domnul Petrescu afirmă că nu cercetaşii armatei de peste Prut , ci satelitele americane au imortalizat joaca Ivanilor în uniformă, de-a v-aţi ascunselea, cu armamentul rusnacilor încremeniţi în practicile Războiului Rece”. 

Un test adresat armatei americane, scrie Petrescu. Un test de măsurare a încrederii, îndrăznesc eu.

Deși oficialul de la Chișinău a arătat o ușoară nervozitate, ea a fost adresată mai ales celor care aveau obligațiunea de serviciu de a pune pe masa premierului moldovean o informație de așa gen. Filat a pus în prim planul afirmațiilor sale faptul că declarațiile lui Marinuța ar putea afecta bunul mers al negocierilor pe marginea soluționării conflictului transnistrean.

Dacă așa cum spune colonelul Petrescu, presupunem că serviciile de informații americane au observat deplasările de armament din regiunea transnistreană, nu înțelegem de ce această informație nu a fost pusă direct de către Ambasada SUA, pe masa primului ministru. Mai veridic este faptul că informațiile americanilor au venit pe masa ministrului Marinuța, via Ministerului Apărării de la București.

Deși oficialii români, apreciază pașii prin care se construiește încrederea dintre cele două maluri de Nistru, există la București sonore și suficiente forțe care nu privesc cu ochi buni, comunicarea existentă între Filat și Șevciuk. La Moscova, exact ca pe malul Dâmboviței - deși sunt suficiente voci care apreciază o bună relație între Chișinău și Tiraspol, sunt forțe care își doresc o perpetuare a conflictului. 

Dacă presupunem că în discuțiile abordate între cei doi lideri s-a discutat într-adevăr despre posibilitatea ca leul moldovenesc să circule pe teritoriul Transnistriei şi  despre eventuala deschidere a unor filiale a băncilor de la Chișinău în regiune, atunci putem fi siguri, că de testări la capitolul  încrederii, Șevciuk și Filat vor mai avea parte.




No comments:

Post a Comment