Sunday, February 24, 2013

SACRIFICIUL UNUI SCHUMACHER MOLDOVEAN SAU UNDE E CARNETUL DE PREȘEDINTE ONORIFIC?



Trebuie să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului – în Republica Moldova, domnul Mihai Ghimpu este unul dintre cei care au luptat pentru renașterea idealurilor naționale românești. Împreună cu domnia sa au mai fost Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Anatol Vidrașcu, dar și Alexandru Moșanu, Vasile Nedelciuc, sau Valeriu Matei, precum și un lung șir de scriitori, lingviști, istorici, oameni de știința si de cultură.
Roadele acestei lupte, liderul Partidului Liberal le-a cules în perioada anilor 2007 – 2009. Comentatorul politic Vasile Croitoru, într-un material recent, nota foarte corect că simpatia pe care presa a avut-o față de echipa liberalilor moldoveni le-a adus succes. Partidul Liberal era un partid fără resurse financiare şi umane, fără echipă, şi doar presa a fost cea care a susţinut PL-ul în alegerile locale din 2007, câştigate la Chişinău de Dorin Chirtoacă; şi în 2009, tot cu ajutorul aceleiaşi prese, liberalii au ajuns în Parlament. Nu atât echipa partidului,  cât presa a fost cea care a creat electorat pentru acest partid; nu organizaţiile teritoriale pe care nici nu le aveau liberalii, ci doar contribuţia şi acţiunile presei au făcut ca acest partid să devină atât unul parlamentar, cât şi la guvernare. Aşa că fără susţinerea presei, şi Partidul Liberul, inclusiv liderii acestuia, inclusiv liderii acestuia, rămâneau în afara politicii moldoveneşti dacă nu ar fi fost ajutaţi de presă”, puncta corect, Vasile Croitoru.
Impulsivele răbufniri ale domnului Ghimpu sunt datorate faptului că domnia sa este impus să apere o șifonata imagine, cea a domnului Plahotniuc. Dar de aici și până la a declara că mass media poartă o parte din vină pentru starea în care se află societatea moldovenească, este o distanță pe care domnia sa a trecut-o în mare viteză și fără a observa semnele de circulație. În adresarea către jurnalişti, liderul liberal a încercat să se transforme într-o inocentă jertfă a câinilor turbați” pentru ca mai apoi să acuze că toată breasla ziaristică e „cumpărată şi răscumpărată”.  „Stimaţi jurnalişti, nu mai bateţi în Ghimpu. Eu am văzut pe toată presa ce campanie împotriva mea s-a pornit. Eu rămân a fi un om cinstit şi corect, nu dau cu barda în nimeni…Nu o sa tac, o să spun tot ce cred şi despre presa, şi despre politicieni. Din cauza presei şi a politicienilor trăim rău“, a reproşat liberalul.
De fapt acuzaţiile aduse de liderul liberal către reprezentanţii presei, referitor la faptul că aceștia sunt „lingăi şi vânzători de ţară şi de oameni” sunt echivalente cu cele pe care le-a făcut odată Ion Muruianu, care afirma că jurnaliştii sunt „câini turbaţi şi periculoşi pentru societate”.
Principalul liberal al țării a mai pierdut niște puncte. Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media repede au sancționat mersul la roșu. ONG-urile din media au declarat că sunt indignate de atitudinea incalificabilă şi lipsită de respect faţă de jurnalişti şi instituţiile mass-media, manifestată de Schumacher-ul moldovean. În comunicatul făcut public de acestea, se consideră ca fiind inadmisibile atacurile lansate cu rea-credinţă de politicieni, în special de reprezentanţii alianţei de guvernământ. Este revoltător faptul că Mihai Ghimpu îi etichetează drept  „cumpăraţi şi răscumpăraţi” tocmai pe acei jurnalişti care au realizat investigaţii jurnalistice profesioniste şi au reflectat obiectiv incidentul tragic din Pădurea Domnească şi reacţiile care au urmat”, se spune în text. Organizaţiile semnatare îi cer lui Mihai Ghimpu să prezinte scuze publice pentru atacurile lansate împotriva mass-media în emisiunea „În profunzime” şi să renunţe la retorica acuzatoare în raport cu jurnaliştii.

Învinuirile aduse de liderul Partidului Liberal la adresa presei sunt bazate pe o falsă presupunere că jurnaliştii din Republica Moldova că au pornit o campanie de denigrare împotriva liberalilor. „M-am săturat de presa asta cumpărată şi răscumpărată! Eu nu pentru asta am luptat ca astăzi să manipulăm, să amăgim lumea şi să exploatăm o tragedie“, a spus cu multă emoţie în glas liberalul moldovean, vădit supărat că presa nu-i mai oferă susţinerea cu care a fost obișnuit.
Că domnia sa exagerează a spus-o liderul fracțiunii liberal democrate din legislativul moldav, Valeriu Streleț. “Toată lumea a înţeles că principala problemă a PL-ului şi a Dlui Ghimpu este.. Dl. Ghimpu. De aceea îi sugerez Dlui Ghimpu să nu caute “duşmanii” din afara partidului său ci să-şi concentreze efortul în analiza detaliată a propriei conduite, cât şi a gestionării eficiente a situaţiei din interiorul partidului pe care îl conduce”, a declarat Valeriu Streleţ pentru UnionMD. De asemenea liberal-democratul a tras un semnal de alarmă și i-a sugerat liberalului moldovean să nu mai facă declaraţii care pun în pericol colaborarea de viitor a formaţiunilor în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. “Dl Ghimpu n-ar trebui să pună pe acelaşi cântar viitorul AIE şi antipatiile sau preferinţele sale personale. Nu o dată m-am convins că Dlui Ghimpu îi poate deveni brusc antipatic şi insuportabil oricine se încumetă să nu-i accepte necondiționat punctul de vedere. Regret că Dl. Ghimpu se lasă uşor influențat şi manipulat, confundând adevăraţii oponenţi şi prieteni”, a punctat liderul fracţiunii PLDM. Bănuiesc că au fost foarte mulți telespectatori care au urmărit emisiunea, oamenii nu sunt vinovați că domnul Ghimpu are frustrări privind fenomenul vânătorii sau alte chestii. Nu este bine când un politician își revarsă atâta energie negativă asupra telespectatorilor în lucruri care nu au caracter politic. A fost foarte nerespectuos, dacă e să acceptăm mai multe explicații privind incidentul din Pădurea Domnească și cazul încălcării de către Ghimpu a regulilor de circulație în România”, a declarat Viorel Cibotaru
Dincolo de exagerările domnului Ghimpu față de presa moldovenească, exagerări pe care, repet, încerc să le înțeleg, îmi vine greu să am o idee clară și precisă despre modul în care cooperează apărătorul idealurilor naționale românești, Mihai Ghimpu cu protectorul ideilor naționaliste moldovenești, Marian Lupu.
În timpul recentei vizite a președintelui Partidului Democrat din Moldova la Comrat, domnia sa a declarat că disciplina „Istoria românilor” ar trebui exclusă din curricula şcolară şi înlocuită cu “Istoria Moldovei”.  Potrivit portalului gagauzinfo.md liderul democraților moldoveni s-a arătat indignat de faptul că elevii din R. Moldova studiază istoria statului vecin şi a promis că situaţia va fi rezolvată în scurt timp. „Nici în România nu există disciplina „Istoria românilor”. În Republica Moldova circa 10-11% dintre cetăţeni se identifică ca fiind români şi este dreptul lor. Un curs al istoriei în care se regăsesc doar 10% dintre cetăţeni este o problemă. Trebuie să fie istoria R. Moldova, istoria acestei naţiuni pe care o formăm noi. Dorim ca în acest curs de istorie să se regăsească toţi cetăţenii acestei ţări”, a declarat Marian Lupu.  Dacă în anul 2010, liderul democrat a afirmat că vorbeşte limba română din punct de vedere științific şi moldovenească din punct de vedere politic, anul trecut, ca urmare a faptului că legislativul nu a fost de acord cu modificarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română, domnia sa a declarat că nici măcar din punct de vedere științific nu vorbește limba română, ci „limba moldovenească”.
Încerc să înțeleg motivațiile pe care le are domnul Ghimpu atunci când este dispus să favorizeze infracțiunile comise de un lider important al alianței. „S-a creat așa o impresie în țară că Plahotniuc e cel mai mare rău. Cu sprijinul europenilor noi facem pași concreți înainte. Iată de ce cred că cine a încălcat legea până la crearea alianței și cine a încălcat-o în timpul alianței, dacă nu e grav, să răspundă mai târziu. Îmi asum această răspundere. Eu vreau, așa cum suntem noi, să câștigăm această luptă pe care o ducem de 200 de ani”, a declarat domnia sa la Pro TV. Îmi este însă mai greu să accept ideea că cel care odinioară era alături de Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Anatol Vidrașcu, Alexandru Moșanu, Vasile Nedelciuc, și Valeriu Matei, și milita pentru afirmarea idealurilor naționale românești, îi sunt acum indiferente afirmațiile făcute de Marian Lupu la Comrat.
Domnul Iulian Chifu, consilierul preşedintelui român Traian Băsescu pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, a dezvăluit pentru presa moldavă o parte din subiectele care vor fi discutate de liderul de la Cotroceni cu oficialii moldoveni. Temele legate de securitatea energetică sunt în prim-planul agendei, alături de investiţii, ajutor financiar pentru construcţie instituţională şi reforma juridică. Consilierul preşedintelui României a adăugat că pe agenda discuţiilor vor mai fi şi subiecte ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean şi retragerea trupelor ruse din regiune. Domnul Iulian Chifu nu a făcut nici o referire la afirmațiile făcute de Marian Lupu la Comrat. În mod sigur, în discuțiile private pe care șeful statului român le va avea separat cu liderii alianței de guvernământ, vor fi abordate și subiecte mai fierbinți.
Domnului Ghimpu nu îi va fi înmânat carnetul de conducere. E posibil, ca într-un mod delicat, să i se  sugereze să facă sacrificii. Pentru binele formațiunii politice din care face parte, acestea ar trebui să fie personale.  

No comments:

Post a Comment