Monday, June 24, 2013

GHIMPU ȘI ARHIVA KGB DE LA TIRASPOL



Tensionarea situației din regiunea transnistreană i-a făcut pe deputații moldoveni să dezbată această problemă cu ușile închise. Motiv pentru opoziția comuniștilor moldoveni dar și pentru echipa conservatorilor liberali să se dea în spectacol. Deputaţii comunişti nu au fost de acord ca şedinţa Parlamentului să se desfășoare cu uşile închise. Domniile lor au deschis uşa sălii de şedinţe şi au invitat jurnaliştii în interior. În acelaşi timp, câţiva poliţişti, dar şi deputatul liberal Valeriu Saharneanu au oprit accesul presei.
 
Spectacolul văzut în fața ușilor Parlamentului a continuat și în sală. Eroul principal al acestei nepotrivite atitudini a fost Mihai Ghimpu. Deși a ieșit mai târziu în fața presei, pentru a afirma că regretă faptul că l-a promovat în politică pe ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, liderul liberalilor conservatori, Mihai Ghimpu, a fost cel care a dat mult de lucru serviciilor de pază și protecție, însărcinate cu menținerea liniștii și a ordinii în ședință. În fața reprezentanților mass mediei moldave, domnul Ghimpu afirmă că i-a cerut lui Vitalie Marinuţa să îşi dea demisia din funcţia de minsitru al Apărării, pentru că a declarat că, în cazul unui atac din partea forţelor transnistrene, Chişinăul este gata dea o ripostă cuvenită. Domnia sa nu a dat jurnaliștilor amănuntele despre modul în care s-a desfășurat acest lucru. Mai mulți membrii ai legislativului moldovenesc, care au fost prezenți la ședința secretă, au relatat sub acoperirea anonimatului că domnul Ghimpu i-a cerut demisia ministrului Marinuța folosind mai multe expresii violente. Martorii au afirmat că isteria domnului Ghimpu a avut drept factor declanșator o serie de scurte convorbiri pe care domnia sa le-a avut cu liderul comuniștilor moldoveni. 

Mult mai demn, comunicatul de presă al ministerului Apărării pune lucrurile la locul lor. În înștiințarea ministerului Apărării se arată că declaraţia ministrului a fost interpretată eronat de către actorii politici şi propagandişti, care “au drept scop sfidarea adevărului şi intereselor de securitate naţională.” “Ca şi responsabil de politicile de apărare ale statului am apreciat starea de fapt a Armatei Naţionale, ca şi una de a fi gata în orice moment să facă faţă misiunii sale de bază. Este de datoria noastră să asigurăm această pregătire şi este raţiunea pentru care cetăţenii Republicii Moldova ne oferă contribuţia lor şi susţin Armata Naţională, inclusiv servind în cadrul ei. Observ că anume această constatare firească a stării de pregătire, în care se află capacităţile militare ale Republicii Moldova, este interpretată, de unii, total aiurit, ca şi declaraţii războinice”, a punctat Vitalie Marinuţa.

Declarația privind situația din regiunea transnistreană a fost elaborată de o comisie alcătuită din reprezentanți ai tuturor formațiunilor parlamentare. Propunerea domnului Ghimpu ca din această comisie specială să facă față membri ai liberalilor conservatori a fost respinsă de președintele Parlamentului moldovean, Igor Corman. Domnul Corman a preferat să-i includă în această comisie pe liberalii reformatori. Atitudinea președintelui legislativului moldav nu a fost deloc pe placul domnului Ghimpu care, birjărește, i-a spus tot ce crede despre dânsul. 

A doua zi, după o pauză în care comisia specială a lucrat asupra textului, declarația referitoare la Transnistria a fost adoptată. Deputații  socialiştilor moldoveni în frunte cu Igor Dodon, liberalii conservatori conduşi de Mihai Ghimpu, şi deputatul neafliat Mihai Godea, au fost cei care nu au votat pentru susținerea ei. 

Preşedintele fracţiunii liberal democrate din legislativ, Valeriu Streleţ a afirmat că declaraţia adoptată de marea majoritate a deputaților este una responsabilă, conştientă, care vine să menţină echilibrul în zona de conflict. "Una din principalele formulări vizează faptul că Parlamentul condamnă acţiunile unilaterale, care ar veni să impună frontiere în interiorul ţării şi care vor influenţa procesul de reglementare", a declarat Streleț. Liberal-democratul a scos în evidență faptul că în declaraţie nu este stipulat schimbarea formatului de negocieri.

Referindu-se asupra declarației adoptate de legislatorii moldoveni, deputatul comunist Artur Reşetnicov, a spus că ea poate sta la baza soluționării conflictului."Parlamentul a reuşit să depăşească această criză. Este o speranţă oferită tuturor locuitorilor la o rezolvare paşnică a conflictului transnistrean. Numai Parlamentul are mecanismele de depăşire a acestui conflict. Considerăm că declaraţia ar putea fi un fundament pentru rezolvarea paşnică a conflictului. Rezolvarea conflictului se poate face prin negocieri. Această declaraţie convine tuturor cetăţenilor şi din dreapta, şi din stânga Nistrului", a declarat deputatul comunist.

Deputaţii socialişti au refuzat să voteze declaraţia politică adoptată de Parlament. Potrivit lui Igor Dodon,  documentul este steril și nu duce la soluţionarea conflictului transnistrean. Socialistul consideră că statul moldav riscă să piardă regiunea separatistă iar singura modalitate de a evita un asemenea final, în opinia domniei sale, ar fi federalizarea Republicii Moldova.

Înțeleg atitudinea grupului politic condus de domnul Dodon. Partidul Socialiştilor a anunțat în mod public că sunt adepții federalizării. Plasarea domnului Ghimpu și a echipei sale alături de adepții declarați ai federalizării statului moldav reprezintă cea mai mare eroare politică a Partidului Liberal. Există voci care afirmă că motivația acestui gest politic ar putea fi în strânsă legătură cu aflarea la Tiraspol a arhivei KGB. Accesul la arhiva SIS, una dintre primele acțiuni de transparență pe care, domnia sa în calitate de președinte interimar al Republicii Moldova, le-a cerut din partea conducerii SIS, nu ar fi fost un gest dezinteresat. Gurile rele din interiorul principalului serviciu de inteligență a statului moldav afirmă că domnia sa ar fi făcut acest lucru pentru că și-ar fi căutat propriul dosar. 

Posibil, însă nu cred că domnia sa ar putea fi atât de mizantrop.

No comments:

Post a Comment