Wednesday, June 5, 2013

REPUBLICA FEDERALĂ MOLDOVA



”Unirea Republicii Moldova cu România este periculoasă şi de speriat. Două milioane de oameni în plus cu drept de vot, care nu au trăit şi nu sunt obişnuiţi cu România, ar schimba toată politica României”. Declarația a fost făcută de către Matthew Rojansky, directorul adjunct al Programului Rusia şi Eurasia din Centrul Carnegie. Acestei declarații îi urmează o alta, care spune că "dacă România şi Rusia s-ar putea reconcilia pe modelul Polonia-Rusia, s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova şi Transnistria şi atingerea unui compromis durabil.''

Prima afirmaţie a fost făcută  la Iași, în cadrul unei conferinţe susţinute la Facultatea de Istorie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Au urmat apoi o altă conferinţă susţinută de Rojansky la Bacău şi apoi conferinţa de la Ambasada SUA de la Bucureşti, unde a fost făcută cea de a doua declaraţie.
Agenția Mediafax, notează că diplomatul american a schițat în linii mari planul apropierii României de Rusia. ’’ Nu vorbesc de asumarea oficială a unor responsabilităţi, scuze oficiale la nivel parlamentar sau prezidenţial, dar o simplă deschidere a arhivelor ori accesul liber la informaţii s-ar putea face. Al doilea lucru pe care îl puteți face se referă la vizitele la nivel înalţ (...), un discurs important similar cu cel ţinut de Joe Biden la Munchen, care a fost foarte bine primit la Moscova. E adevărat că a fost urmat şi de substanţă. Aţi putea avea un discurs asemănător, poziții ale grupurilor de studenţi, ale cultelor religioase, ale mediului de afaceri’’, a spus Rojansky. 

Conferințele lui Rojansky în România vin să sugereze o schimbare de atitudine a statului american în sud estul Europei.  Acest personaj bine înfipt în politica externă americană, care a condus iniţiative bipartite la nivel înalt, menite să conducă la îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, care a fost consultant în conflictul arabo-israelian, un vorbitor fluent de rusă şi ebraică, vorbind la Ambasada SUA la București, sugerează de fapt oficialilor români să-şi modifice modul de abordare al relaţiilor cu Moscova. De la tribuna oferită de ambasada americană la București el a explicat clar că pentru România ar fi indicat să caute reconciliere cu Rusia în ciuda tuturor problemelor istorice şi că SUA, de facto, susţine abordarea Federaţiei Ruse în privinţa Republicii Moldova.

Pe fundalul acestei sugerate schimbări de atitudine a statului american vin datele Barometrului Socio-Politic dat publicității la data de 5 iunie. Potrivit acestor cercetări sociologice, comuniștii moldoveni  ar primi un număr aproape dublu de voturi decât PLDM, PD și PL la un loc dacă alegerile ar avea loc în această săptămână. Astfel, PCRM ar avea 39% din sufragii, în vreme ce PLDM ar primi 12,6% din voturi, PD și PL s-ar „bucura” de opțiunile a 8,6%, respectiv 7,5% dintre alegători. 

Datele atestă o creștere a simpatiei electoratului față de opoziția comunistă. Față de sondajul IMAS realizat în toamna anului trecut, tendința este evidentă. În urmă cu mai bine de jumătate de an, comuniștii acumulau 24% din voturile alegătorilor, fiind urmați de Partidul Liberal Democrat cu 21%, Partidul Liberal - 8%, Partidul Democrat din Moldova - 8%.

Opiniile referitoare la vectorii de dezvoltare a politicii externe sunt mai mult decât grăitoare. 64% dintre participanţii la sondajul IMAS cred că Rusia vrea mai mult bine decât rău Republicii Moldova, în timp ce doar 54% dintre aceştia cred acelaşi lucru despre Uniunea Europeană. Totodată, când sunt întrebaţi de cine ar trebui să se apropie mai mult R. Moldova, de UE sau de Rusia, cetăţenii care au participat la sondaj au avut păreri împărţite. 36% au spus că politica externă a R. Moldova ar trebui să fie îndreptată spre Rusia, şi tot 36% au zis că aceasta trebuie să fie îndreptată spre UE.
Totuşi, dacă duminica viitoare, ei ar fi puşi să aleagă, 51% ar alege UE în detrimentul Uniunii Vamale Rusia-Belarus, Kazahstan.

Semnalul de alarmă tras de către sondajul IMAS vine să ne confirme faptul că alegerile anticipate aveau un singur câștigător - PCRM. Deși criticată de către observatorii politici, formarea noii coaliții de guvernământ a fost singura soluție viabilă pentru păstrarea statului moldav în siajul reformelor europene. Dacă este adevărată aserțiunea precum că SUA împinge România spre Rusia atunci posibilele schimbări de atitudine ale Bucureștiului oficial față de Moscova vor atrage după sine apariția unor noi forme de rezolvare a conflictului transnistrean dar și a unor noi abordări a privilegiatei relații moldo – române. În aceste condiții se pare că viitoarea Moldovă va fi una federală!   

1 comment:

  1. Ruşii din Moldova vor trebui convinşi că este în interesul lor să plece

    ReplyDelete