Saturday, June 15, 2013

VLAD FILAT ȘI „ARTA RĂZBOIULUI”



Unul dintre cele mai importante evenimente politice din istoria contemporană a Republicii Moldova a avut loc zilele trecute. Principalele posturi de televiziune care emit în spațiul audiovizual autohton nu au atras atenția cuvenită asupra acestui însemnat fenomen politic. Atitudinea, oarecum nefirească, ține de politica editorială a acestor instituții. Se poate presupune că magnații mediilor de informare moldave nu au vrut să pună în prim planul atenției publicului moldav un rezultat extraordinar – Republica Moldova va primi una dintre cele mai mari susțineri financiare acordate până în prezent de către Uniunea Europeană! 90 de milioane de euro! Importanta sumă, este rezultatul palpabil al consensului politic găsit de către liderii partidelor constituente al noii coaliții majoritare, Vlad Filat și Marian Lupu. 

Liderii liberal democraților moldoveni au fost acuzați de către o parte din observatorii vieții politice moldovenești, că au făcut prea multe cedări colegilor lor din Partidul Democrat. Personal lui Vlad Filat i s-a imputat faptul că nu a mers până la capăt în procesul de reducere al nivelului de capturare a statului de către oligarhi. Nu știu dacă liberal democrații au renunțat să dea cu pumnul în masă. Știu însă că toate aceste cedări” au fost făcute pentru stabilitatea viitorului european al Republicii Moldova. Remarc  faptul că liberal democrații nu au bătut cu pumnul în masă nici în anul 2009 atunci când și-au asumat grelele poveri ale actului de guvernare dar nici mai târziu când au renunțat să lupte pentru fotoliul municipalității chișinăuiene. 

Partidul condus de Vlad Filat a fost poate singura componentă a Alianței pentru Integrare Europeană care a auzit clar toate atenționările făcute de către președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens. Și e posibil ca numai Vlad Filat să fi auzit corect spusele de la Chișinău ale șefilor diplomațiilor cehe și respectiv lituaniene, Karel Schwarzenberg și Linas Linkevičius, care în fața domnului Marian Lupu pledau pentru viitorul european al Republicii Moldova. Oficialul lituanian spunea atunci că, „Moldova este importantă pentru Europa”, iar diplomatul ceh semnala că „stabilitatea politică și  continuarea reformelor” ar putea fi urmate de un mare succes la Vilnius. 

Pentru Filat a fost mai puțin important să bată cu pumnul în masă. Chiar dacă a fost supus unor presiuni extreme, chiar dacă s-a văzut trădat pe ultima sută de metri și chiar dacă avea toate motivele pentru a continua un război politic devastator, liderul liberal democraților moldoveni a fost cel care a știut să facă un pas înapoi. Acest pas înapoi a fost surpriza pe care le-a oferit-o domnia sa tuturor celor care își doreau declanşarea alegerilor parlamentare anticipate şi aruncarea Republicii Moldova într-un haos politic total. Acest pas înapoi a făcut posibilă investirea noului guvern un guvern care, în mod firesc, vine să continue reformele inițiate de către premierul Vlad Filat. Prioritățile guvernului condus de Iurie Leancă sunt aceleaşi priorităţi pe care le-au avut guvernele AIE I și AIE II, semn că atunci când au avut loc negocierile privind crearea noului cabinet de miniștri s-a pus accentul pe necesitatea continuării reformelor și menținerea cursului de democratizare şi europenizare a societăţii.

Dincolo de naturalele interese ale formațiunii politice pe care o conduce, pentru Filat a fost mai important ca Moldova să nu devieze de la drumul ei european. Iar pentru ca aceste devieri să nu mai fie posibile, statul moldav are absolută nevoie de stabilitate politică. Această stabilitate politică va garanta viteză în implementarea reformelor, în implementarea agendei de integrare europeană şi a tuturor proiectelor demarate anterior. 

Cabinetul de miniștrii condus de Iurie Leancă este cel care primește suportul financiar al Uniunii Europene. Ceea ce indică faptul că liderii comunității europene mențin obiectivul de aprofundare a relației cu statul moldav. Într-un comunicat al Comisiei Europene se subliniază faptul că "existenţa unor instituţii statale deplin funcţionale şi independente reprezintă baza stabilităţii pe termen lung a Republicii Moldova. Acest lucru nu poate fi atins fără un consens politic între principalele partide". Oprirea crizei politice și crearea unei noi stabilități politice nu ar fi fost posibilă fără decizia lui Vlad Filat de a face un pas înapoi. Exemplul domniei sale a fost urmat și de Marian Lupu.

Generalul chinez Sun-Tzu scria în lucrarea sa Arta Războiului” că, „făcut la timp, un pas înapoi îți aduce un beneficiu înzecit”. Nu știu dacă liderul liberal democraților moldoveni l-a citit pe Sun-Tzu, observ însă că Moldova culege roadele semințelor de încredere pe care Vlad Filat le-a sădit anterior în oficiile de la Burxelles. Semn că domnia sa este un bun strateg.

No comments:

Post a Comment