Monday, June 3, 2013

OPOZIȚIA SANDVIȘ



Guvernul Leancă este rezultatul direct al presiunilor politice făcute de către reprezentanții Parlamentului European. Doi vicepreședinți ai acestei instituții, europarlamentarii  Jacek Protasiewicz şi Libor Roucek, au vizitat Chișinăul  înaintea votului decisiv din legislativul moldav. Comunicarea Partidului Liberal din Moldova și a Partidului Democrat cu partenerii lor internaționali a fost una decisivă și de bun augur.

Într-un interviu acordat pentru postul de radio Europa Liberă, liderul liberal democraților moldoveni, Vlad Filat a recunoscut că aceste discuții au ajutat. Partidul Liberal Democrat din Moldova este parte a familiei politice europene, a Partidului Popular European. Partidul Democrat este parte a familiei Partidului Socialist. Reprezentanţii acestor partide, din Parlamentul European, la nivel de vicepreşedinţi de Parlament European au fost la Chişinău. Am avut o discuţie în cadrul familiilor politice. Aceste discuţii au ajutat. Însă decizia ne-a aparţinut nouă, urmărind interesul Republicii Moldova”.

Sfaturile Bucureștiului oficial, care în toată această perioadă și-a manifestat îngrijorarea față de criza politică moldovenească, au contat mai puțin. Îmbolnăvirea președintelui Nicolae Timofti, a amânat vizita președintelui Băsescu la Chișinău și a făcut ca Bucureștiul să piardă din potențialul de diplomație necesar rezolvării acestei tensiuni politice. În locul negociatorului bucureștean, politicienii moldovenii au preferat deschiderea arătată de comisarul european pentru extindere și vecinătate, Štefan Füle. Domnia sa a oferit liderilor partidelor implicate în procesul de negociere,  atât explicații referitoare la de perspectiva statului moldav față de procesul de integrare europeană, cât și mai multe promisiuni. Și de această dată, pragmatismul moldovenesc și-a spus cuvântul. Se pare că anume făgăduielile europenilor i-au făcut pe cei implicați să găsească argumentele pentru realizarea noii coaliţii.

Angajamentul pe care și l-au asumat oficialii europeni a fost cel care a oprit declanșarea alegerilor anticipate. Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a anunțat că PCRM a purtat tratative privind declanşarea alegerilor anticipate, cu reprezentanţi PD şi PLDM, în toată perioada cât s-au dus negocieri privind formarea unei noi majorităţi parlamentare. Portalul informațional e-News, face trimitere la o postare a deputatului comunist Artur Reșetnicov pe o rețea de socializare. Potrivit portalului, Reșetnicov ar fi recunoscut faptul că cele două formațiuni politice ar fi fost de acord cu declanșarea alegerilor anticipate în toamna acestui an. “Ne-am întâlnit de mai multe ori pe zi.  Și ziua și noaptea. În rezultat, liberal democrații s-au jurat că doresc alegeri anticipate. La rândul lor, cei din Partidul Democrat au promis că nu votează pentru noul cabinet de miniștrii și că vor alegeri anticipate în luna octombrie”, scrie e-News  făcând trimitere la deputatul Reșetnicov. 

Frustrarea opoziției comuniste este una de înțeles. Domniile lor au pierdut posibilitatea de a declanșa alegerile care i-ar fi întors la pupitrele de comandă ale statului. Acceptul comuniștilor moldoveni în a purta tratativele cu cele două formațiuni politice aflate în negocieri poate fi priceput. Exista posibilitatea ca ori democrații, ori liberal democrații moldoveni, să fie atrași în capcană. Acuzatoarele voci care se aud la adresa noii coaliții de guvernare, vin să ne confirme faptul că opoziția crede că a fost lipsită de o mult așteptată victorie. Liderul liberal democraților a recunoscut că a avut mai multe discuții cu liderul comuniștilor moldoveni însă neagă posibila existență a unei colaborări de lungă durată . „Nu este un secret că am avut mai multe discuţii cu domnul Voronin. Mai cu seamă, atunci când am avut acel vot conjunctural în Parlament, vot care avea obiectiv să readucem  legislaţia ţării într-o ordine firească. Şi atât. Alte proiecte comune nu am discutat şi nu aveam cum. Prin definiţie, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu are cum să coalizeze cu Partidul Comuniştilor”, a spus Vlad Filat.

Supărarea domnului Ghimpu este una mai puțin logică. Echipa domniei sale a preferat să nu acorde vot de încredere noului cabinet de miniștri. Acuzațiile pe care domnul Ghimpu le-a adus la adresa liberal democraților și personal la adresa lui Vlad Filat, au pus tensiune pe procesul de negocieri dar nu au lăsat nici o poartă deschisă pentru participarea la guvernare a liberalilor. Susținerea necondiționată a guvernului Leancă prin participarea la vot a echipei conduse de către domnul Ghimpu, ar fi făcut posibilă existența unui compromis cât mai larg cu putință și ar fi dus la posibila iertare a deselor erori tactice făcute de liberali. Chiar dacă domnul Mihai Ghimpu l-a asigurat pe comisarul Fule că domnia sa şi partidul pe care îl conduce va sprijini toate iniţiativele pro-europene susţinute de noul guvern, menținerea în noua echipă de guvernare a celor delegați de către domnul Ghimpu, este una improprie. 

Se așteaptă ca pe viitor, atât comuniștii moldoveni, cât și echipa condusă de domnul Ghimpu  să pună multă presiune pe noul cabinet de miniștri. Mărturisirile lui Ghimpu vor apărea atunci când va fi pusă în discuție funcționalitatea principalei instituții inteligente a statului. Posibila evaluare negativă a directoratului domnului Mihai Bălan va duce la inițierea unor discuții referitoare la reforma acestui serviciu. În mod sigur, anunțatele remanieri guvernamentale îl vor face pe domnul Ghimpu să comită alte noi și negândite declarații. Declarații care nu vor aduce un plus de popularitate Partidului Liberal, ci doar probleme pentru nepotul domniei sale, aflat la cârma municipalității chișinăuiene.

Vrea sau nu, guvernul condus de către Iurie Leancă va trebui să facă față opoziției sandviș. Era de preferat o opoziție simplă. În atare condiții, guvernanții trebuie să se gândească de mai multe ori de unde să muște. Atât feliile de pâine cu unt, cât și cele  cu salam, sunt dătătoare de carii!







No comments:

Post a Comment