Thursday, June 20, 2013

ISTERIA TRANSNISTREANĂ ȘI ROAD MAP-UL EUROPEAN



Liderul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, Evgheni Şevciuk, a semnat zilele trecute un document privind „frontiera de stat” a regiunii, în care este inclus satul Varniţa dar și opt localități ale raionului Dubăsari aflate sub jurisdicţia Moldovei. Acest gest politic care presupune crearea unor detașamente paramilitare de control al acestei frontiere precum și controlul spațiului aerian transnistrean, vine să tensioneze negocierile referitoare la rezolvarea pașnică a diferendului de pe Nistru. Observatorii politici au tras un semnal de alarmă și au afirmat că “de la încetarea conflictului armat, părțile n-au fost niciodată mai aproape de reluarea ostilităților decât la momentul actual”.
Tensionata situație ivită pe segmentul transnistrean i-a făcut pe deputații moldoveni să solicite o şedinţă specială a Legislativului, în care, cu ușile închise vor fi abordate problemele din Transnistria şi provocările separatiştilor în raport cu Chişinăul.

În același timp într-un interviu acordat jurnalistului Doru Dendiu pentru portalul de știri Romanian Global News, ministrul  moldovean al apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Armata Naţională este în stare să riposteze unor eventuale atacuri  venite din partea forţelor militare separatiste. Ministrul a răspuns în acest mod insistentelor întrebări ale reporterului  referitoare la capacităţile de apărare ale Republicii Moldova în cazul unei ipotetice escaladări a conflictului de la Nistru. Marinuţa a subliniat însă că nu există în prezent premise pentru începerea unor ostilităţi militare la Nistru.

Declaraţiile lui Marinuţa au fost prompt sancționate de către fracțiunea parlamentară a opoziției comuniste care i-au solicitat demisia. Grupul deputaților socialişti au înregistrat deja moţiunea de cenzură privind demisia. Comuniştii moldoveni au cerut excluderea lui Marinuţa din lista raportorilor pe subiectul conflictului transnistrean. În Parlament urmează a fi audiaţi vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, ministrul de Interne, Dorin Recean, directorul Serviciului de Securitate, Mihai Balan, dar şi alţi oficiali responsabili de situaţia din raioanele de est.

Un alt interviu vine și el să pună pe jeratic întreaga clasă politică moldovenească.  Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Romane, Dan Dungaciu, afirmă că în schimbul integrării europene, oficialii de la Chișinău ar trebui să cedeze regiunea transnistreană. Dungaciu consideră că o eventuală recunoaştere a independenţei Transnistriei de către Moldova şi România ar avea o legătură directă cu recunoaşterea provinciei Kosovo, de către Serbia, în schimbul unei poziţii mai confortabile în angrenajul euroatlantic. „Dacă sârbii au renunţat la o provincie pe care oricum nu o controlau pentru a obţine ceva mai bun în schimb, de ce n-ar face-o şi R. Moldova?”, s-a întrebat Dungaciu, în interviul acordat portalului ziare.com.

Cedarea regiunii transnistrene în favoarea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România ori a unei posibile integrării europene a fost o idee care s-a vehiculat pentru prima oară în anul 2004. Directorul Institutului de Strategie Naționala din Rusia, Stanislav Belkovski, afirma într-un interviu acordat postului național de televiziune din Rusia, că vede firească o eventuală unire a Republicii Moldova cu România. În opinia lui, regiunea transnistreană ar urma să devină un stat independent, iar Găgăuzia, enclavă autonomă. 

Apropourilor pe care le face în mass media domnul Dungaciu li se suprapune insistența depusă  de oficialii de la Bruxelles pentru crearea unor puncte de control al imigrației de-a lungul râului Nistru. Această doleanță a europenilor a fost anunțată pe 18 iunie de către portalul de știri Omega. Deputatul comunist, membru al comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova, Alexandru Petkov afirma pentru acest portal că, în cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare UE-Republica Moldova din Parlamentul European, directorul Serviciului European pentru Relații Externe Gunnar Wiegand, a declarat că UE va insista pe crearea de unui număr de șase puncte de control al imigrației de-a lungul râului Nistru. „Nimeni nu are nici o îndoială: Bruxelles-ul a dat comanda ca Moldova să fie divizată pe Nistru", a spus deputatul comuniștilor moldoveni. Autoritățile moldovenești au explicat însă că această decizie face parte a planului de acțiune privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană dar și a unui control mai efectiv al străinilor.

Nu cred că oficialii de la Chișinău vor da curs academicelor sugestii ale domnului Dungaciu de renunțare benevolă la teritoriul de peste Nistru al Republicii Moldova. Și nici nu cred că oficialii europeni au puterea de a dicta o decupare a hărții Republicii Moldova, așa cum afirmă domnul Petkov. Observatorii politici cunosc faptul că deputații Parlamentului Republicii Moldova au votat în iulie 2005 legea numărul 173 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului. Reglementarea pașnică a acestui diferend se face conform prevederilor acestei legi care presupune în linii mari faptul că regiunea transnistreană va reprezenta o unitate teritorială autonomă cu competenţe largi în diferite domenii şi va avea o legislaţie regională care nu va veni în contradicţie cu Constituţia şi legislaţia naţională a Republicii Moldova. Desigur soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean şi reintegrarea Republicii Moldova presupune retragerea militarilor, armamentului şi muniţiilor străine de pe teritoriul ţării şi lichidarea Zonei de Securitate.

Sunt absolut sigur că vizitele de la București a secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nicolai Patrușev și a directorului CIA, John Brennan, au avut de a face cu menținerea păcii pe sectorul transnistrean. 
Observațiile la calm făcute de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman sunt binevenite. "Trebuie să fim calmi, să avem o atitudine realistă, un dialog permanent cu cei care participă la negocierile în formatul 5+2, misiunea OSCE, Ucraina, Federaţia Rusă. Trebuie să ne conjugăm eforturile. Este în interesul tuturor să avem linişte şi stabilitate", a declarat Igor Corman la întoarcerea de la Bruxelles.

Insistența cu care se încearcă în aceste zile isterizarea societății moldovenești  nu este benefică. Cei care fac acest lucru își doresc dezghețarea conflictului de pe Nistru doar pentru ca la Vilnius, statul moldav să nu aibă nici o șansă pentru a primi un „road map” european.

     

No comments:

Post a Comment