Thursday, June 6, 2013

RÂSUL DOMNULUI P. ȘI PREȘEDINȚIA PARTIDULUI DEMOCRAT



Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, ar fi avut o prestanță mult mai bună în fotoliul de președinte al Parlamentului moldovean. Modul în care noul șef al legislativului de la Chișinău, democratul Igor Corman, a condus lucrările ședinței din 6 iunie a fost caracterizat de către mass media moldavă ca fiind un fiasco total”. Eșecul total al ședinței prezidate de Corman s-a văzut din primele minute. Comuniștii moldoveni au părăsit sala la scurt timp după începerea ședinței, iar deputații din grupul condus de Mihai Ghimpu s-au amuzat pe seama foștilor lor colegi. De la microfoanele parlamentare s-au cerut scutece și perne și s-a acuzat că în Parlament este constipație politică și cufureală verbală. 

Presa a înregistrat pe holurile Parlamentului chișinăuian o discuție între Dumitru Diacov și liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin. Discuția, la care era prezent și vice președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la făcut pe acesta să râdă în hohote. Dincolo de remarca la adresa potenței sexuale ori politice a interlocutorilor, (liderul comuniștilor i-a reproșat președintelui de onoare al democraților moldoveni că de 17 ani nu mai poate să întreprindă ceva), Vladimir Voronin l-a acuzat pe Diacov de faptul că în timpul negocierilor pentru crearea unei noi majorități parlamentare, a tensionat situația din Partidul Democrat în momentul în care a amenințat că va părăsi împreună cu alți cinci deputați democrați fracțiunea parlamentară a democraților dacă nu se va crea o nouă majoritate și nu va fi votat guvernul condus de Iurie Leancă. Reproșul făcut de liderul comunist, vine să confirme zvonurile despre existența unor fricțiuni în interiorul Partidului Democrat din Moldova. Hohotele de râs ale vice președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, au avut rolul de a-i induce în eroare pe jurnaliști și de a masca seriozitatea convorbirii. 

Politician cu experiență, Dumitru Diacov, a știut să folosească divergențele existente între grupările Plahotniuc și Lupu din interiorul Partidului Democrat pentru a-i convinge să semneze acordul de constituire al noii coaliții. Simpatia lui Diacov pentru Vlad Filat este una mai veche, Filat fiind unul din fondatorii și susținătorii financiari ai formațiunii politice pe care a condus-o Dumitru Diacov. Această afinitate a fost însă sancționată de către Plahotniuc. Domnia sa a preferat să îl instaleze în fotoliul de președinte al Parlamentului moldovean pe mai puțin experimentatul Igor Corman. Modul în care noul președinte al Parlamentului moldovenesc a condus ședința legislativului a dovedit că acesta, aflat mult timp peste hotarele Republicii Moldova este un necunoscător ale meandrelor politice moldovenești. Prezent la lansarea cărții lui Nicu Popescu, domnul Corman a recunoscut atât greutatea responsabilității de pe umerii domniei sale cât și faptul că este ușor depășit de situația în care a nimerit.

De ce liderii Partidului Democrat din Moldova nu l-au desemnat pe Dumitru Diacov în funcția de președinte al Parlamentului ? Domnia sa are experiența acestei funcții,  pe care a deținut-o în perioada 1998 – 2000, este o personalitate politică experimentată și este un cunoscător al tuturor dedesubturilor politice basarabene. Presa moldavă era la curent că pe culoarele zvonurilor politice numele lui Diacov la funcția de președinte al legislativului moldav era deja  vehiculat.

Hohotele de râs ale domnului Plahotniuc dezvăluie altceva. Ele sunt masca unei controlate siguranțe cu care dumnealui domină în interiorul Partidului Democrat. Pe deplin conștient că majoritatea membrilor din Partidul Democrat au rămas fideli fostului lor lider, Dumitru Diacov, domnul Plahotniuc știe că generoasa întreținere financiară și mediatică a partidului îi aduce o justificată susținere internă din partea membrilor de rând, dar nu una definitorie. Plasarea domnului Candu în funcția de vice președinte al legislativului moldav, vine să consolideze grupul pe care domnia sa îl controlează în interiorul acestei formațiuni politice. Dacă domnul Diacov ar fi ajuns  în fruntea legislativului moldovean, aripa Diacov din Partidul Democrat s-ar fi întărit și mai mult și ar fi făcut posibil ca la viitorul congres al Partidului Democrat din Moldova șansele acestuia la președinția partidului să crească. 

Hohotele de râs ale domnului Plohatniuc dezvăluie faptul că drumul spre președinția Partidului Democrat este deschis. Se pare că domnul Marian Lupu a rămas doar cu paharele.
   



No comments:

Post a Comment