Thursday, November 15, 2012

ÎNDRĂZNEȚUL PLAHOTNIUC ÎNVINGE



Principalul eveniment politic al acestei săptămâni are ca inițiator dar și ca subiect de media pe Vlad Plahotniuc. Strategica mișcare a prim vicepreședintelui Parlamentului de la Chișinău, de a susține proiectul opoziției parlamentare comuniste cu privire la revocarea domniei sale din funcție, este demnă de a intra în analele șahului politic contemporan. 

Un proverb rus ne asigură că doar cel care riscă – bea șampanie. Perfect adevărat. Se pare că riscul reprezentat de posibilitatea ca opoziția comunistă să adune majoritatea simplă pentru a îl demite pe Plahotniuc, a existat. Acest risc a fost conștientizat și de către înaltul demnitar moldovean. În timpul celor două lungi ore de discursuri ale comuniștilor moldoveni, ziariștii prezenți în sala de ședințe a legislativului moldovenesc  au văzut că domnia sa se consulta cu Marian Lupu, vorbea deseori la telefon şi era din ce în ce mai însetat. Se crea vaga impresie că prim vicepreşedintele Parlamentului depune eforturi pentru a se asigura că iniţiativa opoziţiei, nu are sorţi de izbândă.

Motivația demiterii a fost expusă de deputatul comunist Grigore Petrenco și făcea trimitere la faptul că, „Plahotniuc se eschivează de la urmărirea penală folosindu-se de funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului și pârghiile politice de care dispune la Procuratură și CNA. El influențează în cel mai direct mod cazurile de urmărire penală. În aceste condiții, pentru a nu admite compromiterea instituției parlamentare pe plan național și internațional, se înaintează acest proiect de hotărâre”, a menționat deputatul PCRM, Grigore Petrenco, în timpul prezentării proiectului de lege. 

Discursul oficialului democrat, a fost unul care a făcut trimitere la alianța de guvernământ. La fel ca și un subtil jucător de șah, Plahotniuc a sugerat că nu despre el este vorba, ci despre puterea de liant a betonului alianței și despre alegeri parlamentare anticipate. „Am să vă prezint câteva motive clare care stau la baza demersului lor. Nu sunt eu ținta lor, ci Alianța pentru Integrare Europeană. Ei doresc criză de proporții care să arunce țara în haos și alegeri anticipate. Acesta este adevăratul lor scop”, a spus prim vicespeakerul în adresarea sa către deputați.

În momentul în care fracțiunea parlamentară a liberal democraților moldoveni a cerut o pauză, în sală, tensiunea a crescut la maximum. Necesară pentru luarea unei decizii fundamentale, pauza a fost explicată ulterior de către liberal democratul Ion Butmalai. Liberal democratul, consideră că este sigur că Plahotniuc ar fi meritat să fie demis, dar că demiterea democratului este una aproape imposibilă. Butmalai, a explicat jurnaliștilor faptul că, în calitatea sa de  membru al Comisiei parlamentare pentru securitate a solicitat audierea şefei Biroului Interpolului pe marginea informaţiilor apărute în presă despre faptul că Vlad Plahotniuc ar fi în vizorul organelor internaţionale de urmărire penală. Chiar dacă propunerea sa a fost susţinută de majoritatea membrilor comisiei, Valentina Litvinov nu s-a prezentat. Butmalai a spus că nu a avut argumente palpabile care să îl convingă să voteze pentru demiterea lui Plahotniuc, și de aceea, în timpul votării, a preferat să părăsească sala de ședințe.  

Până la urmă, îndrăzneții înving și oficialul democrat a băut șampania. Majoritatea parlamentară a respins inițiativa legislativă a comuniștilor moldoveni iar potrivit legii, în sesiunea de toamnă-iarnă, ei nu vor mai putea propune includerea unui asemenea proiect pe ordinea de zi a Parlamentului. Principiul cine nu este cu noi e împotriva noastră, a făcut posibil ca, odată asumată și transferată rapid către celelalte componente ale alianței presiunea la care a fost supus Partidul Democrat și înaltul său reprezentant, să fie una de real folos. Tot ceea ce nu omoară, ajută!

Punctul de final a fost trasat de liderul democraților moldoveni,  speakerul Marian Lupu - „Alianța pentru Integrare Europeană a confirmat astăzi că este consolidată și că este cu adevărat o echipă”. Așa a comentat domnia sa, decizia deputaților AIE de a respinge propunerea de demitere a prim-vicespeakerului Vlad Plahotniuc.

Echipa supraviețuiește datorită liberal democraților. Iar vizibila nervozitate a domnului Plahotniuc era strâns legată de necunoașterea modului în care vor reacționa liberal democrații la provocarea lansată de opoziția comunistă. Liberal democrații, chiar dacă stau bine în sondajele de opinie, nu au dorit alegeri anticipate. Alegeri, despre care sondajele afirmă că i-ar lăsa cu un număr minim de deputați pe liberalii și pe democrații moldoveni. Casele de sondaje mai spun că, de pe calea democrației și a reformelor, alegerile anticipate, ar putea trimite Moldova într-un derapaj de mai mulți ani. 

Noblețea gestului liberal democrat a trezit mândria lui Marian Lupu. El a dat asigurări că indiferent ce exponent, al oricărui partid, nu va fi atacat în asemenea mod rușinos și murdar, Alianța va da dovadă de consolidare, de unitate și vom duce până la bun sfârșit mandatul”, a conchis președintele Parlamentului.
 
Odată ajunși la unitate și consolidare”, va fi oare posibil, după cupa de șampanie, colegii de alianță să prezinte primului ministru și lista de miniștri care ar trebui rechemați?

9 comments:

  1. Bună ziua. Mi-a plăcut acest articol spre deosebire de cel în care o prezentai pe EBA ca un as al politicii româneşti. EBA mai rebuie să înveţe Gramatica Limbii Române şi apoi să ne dea lecţii de democraţie. Dar se pare că suntem adversari politici. Eu îi agreez pe comunişti dar nu pe prfitorii comunismului. Pentru mine comuniştii sunt toţi aceea care se ajută reciproc în mid dezinteresat. Din păcate şi în România au câştigat profitorii pentru că au ştiut profita de pe urma comunismului şi au adunat mulţi bani cu care cumpără conştiinţele oamenilor. Din acest punct de vedere cred că eşti de acord cu "comunistul IO".

    PS. Am inclus blogul tău în lista mea de bloguri pe care le urmăresc.

    ReplyDelete
  2. Stimate domnule Liviu, se pare că nu am reușit să mă fac înțeles. Ceea ce este bine. Din punctul de vedere al meu - jurnalist român aflat de 20 de ani în Republica Moldova. Ceea ce este rău din punctul domniei voastre. EBA este doar fiica președintelui statului român. Care fiică vrea sau nu face un transfer de imagine. Dacă alții nu pot - treaba lor, iată că încă Băsescu poate. Nu sunt un fan Băsescu. Sunt doar un mic observator (arbitru) al concurenței electorale românești în Republica Moldova.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Avem păreri diferite, dar asta nu înseamnă că nu putem dialoga.
      EBA nu este doar fiica preşedintelui Băsescu. Ea este europarlamentar. Că vrea sau nu, nu are iportanţă, ea face transfer de de imagine prin agramatisme şi imitarea tatălui ei. Dar ce poate Băsescu şi nu pot alţii? Să hăhăie? În România sunt prea puţini cei care-l agreează prin comportamentul său.

      Delete
    2. Sa hahaie? Pai ,nea Liviu Bimbea,pot si sa behaie precum Jiji Becali!Sau nu esti de acord?

      Delete
  3. eu as spune mai mult chiar - odat cu plahotniuc a invind alianta! or comunistii prin atentarea la autoriatea prim-vicepresedintele legislativului atenteaza la legitimitatea aliantei pentru integrare europeana. Bravo pentru Plahotniuc

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Din cauza unor greşeli de dactilografiere am şters comentariul anterior. Îl reiau acum

      Domnule Vasea politica în România este puţin diferită de politica din Republica Moldova. La noi PDL (Partidul Democrat Liberal) a dat dovadă de prea multă demagogie. Inclusiv Băsescu. În timp ce condamnau comunismul, mogulii şi pe baronii locali ei s-au umplut de corupţi, oameni care au uitat de bunul simţ şi au furat ca în codru.

      Delete
  4. Domnule Liviu, ba chiar putem dialoga. Și chiar sunt acordat pe aceiași lungime de undă cu domnia voastră.

    ReplyDelete