Monday, November 5, 2012

PLAHOTNIUC SE TEME DE DONCIU ?


Agitația din jurul numirii domnului Anatoliei Donciu în funcția de președinte al Comisiei Naționale pentru Integritate ne vorbește despre faptul că unii oficiali ai Partidului Democrat nu sunt de acord cu această numire.

Deși inițial, nominalizarea nu a trezit nemulțumiri din partea deputaților care alcătuiesc majoritatea parlamentară, de aici și votul pozitiv din 25 octombrie abia pe data de 29 octombrie, democrații moldoveni, și-au exprimat nemulțumirea.

În cadrul unei conferințe de presă susținută de directorul executiv CREDO, Sergiu Ostaf, s-a cerut demisia lui Donciu din funcție. Potrivit lui Ostaf, pentru că ar fi deținut anterior funcții de înaltă răspundere, Donciu ar fi incompatibil cu postul la care a fost desemnat de către Parlament.
"Noi nu contestăm capacitatea şi aspectele profesionale ale domnului Anatolie Donciu. Avem un caz clasic de încălcare a legii. Dânsul a ocupat trei funcţii care-l fac incompatibil cu o nouă funcţie în Comisia Naţională de Integritate, în calitate de preşedinte", preciza Sergiu Ostaf.

Potrivit directorului CREDO, Anatolie Donciu a fost anterior procuror, prim-viceprocuror al municipiului Chişinău, dar şi vicedirector al Centrului Anticorupţie și îi recomanda să renunţe la funcţia de preşedinte al CNI, iar Parlamentului sa iniţieze o nouă procedură. Ostaf propune ca funcția să fie ocupată de Cristina Cojocaru, propusă anterior de societatea civilă.

Ceea ce inițial a fost doar nemulțumire venită din partea societății civile, la 1 noiembrie, s-a transformat într-un atac direct la adresa directorului Comisiei Naționale pentru Integritate. Publicația Ziarul de Gardă” dădea o lovitură sub centură și nota că Anatolie Donciu, locuieşte într-o casă evaluată de experţii imobiliari la aproximativ 5 milioane de lei. Potrivit jurnaliștilor, acesta şi-ar fi înălţat casa încă atunci când activa în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Degeaba a dezmințit directorul Comisiei Naționale pentru Integritate aceste informații. Răul fusese făcut, iar războiul democraților cu liberalii era în plină desfășurare!

Liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, a fost cel care a încercat să pună punctul pe i. El a recunoscut că  Anatolie Donciu  a fost candidatura liberalilor la această funcție și a sugerat discret că grupul de ONG-uri care îl contestă pe directorul CNI,  ar putea acționa la comandă politică.  Ghimpu nu a exclus faptul că ar putea exista persoane din conducerea AIE care să nu dorească ca liberalii să aibă suficiente pârghii de control în stat și care nu își doresc ca foști subalterni să ajungă în fruntea CNI. „Rezistența care se manifestă, mă pune în gardă. În politică nu se spune totul până la capăt”, a concluzionat liderul Partidului Liberal.

S-ar fi părut ca după punctul pus în public de liderul liberal, atacul să fie oprit. Nu a fost să fie așa, la 2 noiembrie, Cristina Cojocaru și-a prezentat demisia din funcția ocupată la CNI și a  motivat că este deranjată de faptul că instituția este condusă de reprezentantul unui partid politic. Ex-candidatul societății civile nu este însă deranjată de faptul că domnia sa  este și consultantul CNA în cadrul unui proiect internațional.

Scandalul din jurul Comisiei Naționale pentru Integritate a avut un singur scop – discreditarea acestei structuri și crearea în societate a unui sentiment de neîncredere în acesta. Bătălia care s-a dat între democrați și liberali pentru conducerea acestei instituții a fost una dură și a durat mai bine de un an. Acesta a fost adevăratul motiv pentru care majoritatea parlamentară a amânat începutul, la 1 martie 2012, a activității acestui unic instrument de control al averilor mai marilor țării. 

Motivul principal al fratricidei lupte din alianța aflată la guvernare a ținut de lipsa unei înțelegeri asupra candidaturi persoanelor care vor ocupa funcțiile de conducere. Partidul Democrat a optat permanent pentru candidatura Cristinei Cojocaru în timp ce liberalii l-au vrut în frunte pe candidatul lor.
Insistența cu care domnul Ghimpu îl apără pe Donciu vine de la faptul că noul director al instituției responsabile de verificarea declaraţiilor pe venituri şi proprietăţi, a demonstrat anterior că este un om cinstit. 

Donciu a fost primul care în timpul guvernării comuniste nu s-a supus indicațiilor venite din partea unor oficiali, ce aflați pe timpuri în înalte structuri ale statului, sunt prezenți acum în conducerea de vârf a Parlamentului și a Partidului Democrat din Moldova.

Aflate mult deasupra conflictului dintre liberal și democrați, afirmațiile preşedintelui fracţiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleţ, vin oarecum în sprijinul onestității lui Anatolie Donciu. Experiența lui Donciu este una care aduce plus de valoare. Dacă societatea civilă are probe juridice şi insistă asupra revizuirii acestui proces, nu exclud că am putea discuta despre acest subiect. Deocamdată însă argumentele prezentate de organismele de specialitate, însărcinate cu controlul persoanelor nominalizate, au fost mai mult decât plauzibile", a spus liberal-democratul. 

În anul 2004, odată cu numirea în funcție de director al CCCEC a domnului Mejinschii, la indicații venite din exterior, Donciu a fost demis din funcția de director al Departamentului de urmărire penală a CCCEC. Care era dosarul administrat de Donciu ce a trezit atunci atît de mari îngrijorări?

De ce mai marii Partidului Democrat din Moldova se tem de numirea lui Donciu? Nu oare pentru faptul că dumnealui nu poți să-i reproșezi ceva? 



3 comments:

  1. Prietenul Sergiu Ostaf scrie că -

    Optica analizei este in exclusivitate politica. Reduceti intreaga realitatea la perceptie politicienilor asupra vietii, la perceptiile jurnalistilor care sunt incorsetate de paradigma politicului
    asupra vietii, la perceptiile comentatorilor care produc pentru consumul politicienilor.

    Optica societatii civile este interesul public si suprematia legii. Prin urmare ati trecut cu vedere:
    1) incalacarea multiplelor prevederi ale legii la numirea lui Donciu (a) transparenta decizionala, b) neconformarea cerintelor de imagine si neocuparea functiei de raspundere, 3) iregularitatile cu veniturile si averile personale (inclusiv neplata impozitelor pe imobil).. )
    2) incalacrea interesului public prin politizarea functiei prin declaratiile lui M.Ghimpu.

    Pozitia societatii civile este sa avem cel mai bun si neangajat politic candidat la functia de presedintele CNI, care poate si sa transfere imaginea si nu doar sa consume imaginea de pe urma ocuparii postului. Candidatura societatii civile este incontestabile in acest sens.

    Pozitia PLDM si PD, dar si la etapa anterioara a PL in sustinerea candidatului societatii civile era evidenta. Mai mult ca atit pozitia PCRM si a independentelor era favorabila. Prin urmare analiza folosind o singura optica va aduce la concluzii inadecvate, partiale. Desi recunosc ca unele circumstante ar putea crea perceptia de felul exprimata de dvs, cirumstantele trebuie analizate cu o logica mai consistenta si sa luati toate circumstantele relevante in calcul, astfel concluziile sunt unilaterale.

    Oricum, multumesc pentru incercarea de a intelege situatia. Miza a fost interesul public viciat prin aceasta numire - asta e perspectiva societatii civile. Politicienii si ei pun miza si influenteaza procesele, regretabil ei sunt mai influenti si cu mai putin respect fata de suprematia legii...

    ReplyDelete
  2. Sa nu fi fost de acord PDM-ul cu candidatura luI Donciu nu ar fi votat-o pur si simplu. Care ar fi sensul sa votezi si pe urma sa sa nu fii de acord? Nu prea vad logica aici. Prea multe vorbe la adresa luI Vlad Plahotniuc, deja ma irita sa ascult ca ce nu s-ar intimpla in Moldova, Plahotniuc ar fi de vina, lasati-o va rog mai moale.

    ReplyDelete
  3. eu am inteles una: orice candidat venit din partea PD-ului,vine sa apere interesele oligarhiei! Ce post n-ar ocupa. Iar din PLDM si PL mai incearca sa faca ceva pentru tara. Problema lui Ghimpu e ca nu prea are oameni competenti... Multi din cei ce se invirt in preajma lui Ghimpu sint hotomani si derbedei(numai Salaru cit face!), dar altii nu-s,cu parere de rau... Si e nevoit bietul nea Misa sa opereze cu ce are...

    ReplyDelete