Thursday, November 1, 2012

ÎNTRE BUCUREȘTI ȘI MOSCOVA, FILAT ALEGE VARȘOVIA



Motto
"În prezent nu există o altă țară în Europa, care face mai mult decât Polonia pentru libertatea de exprimare și promovarea democraţiei în Belarus, pentru apropierea Ucrainei de Europa sau pentru a pune pe picioare Republica Moldova"
Radosław Sikorski, Ministrul de Externe al Poloniei




Observatorii fenomenului politic moldav nu îndrăznesc să vorbească despre politica externă – dacă ar face acest lucru, ar trebui să spună cuvinte de bine, dar în Moldova, lauda nu e privită cu ochi buni. Se pare că din motive de laudă,  la adresa primului ministru și întregii sale echipe, președintele Poloniei vine peste o lună la Chișinău.  

Așteptam ca observatori mai buni ai fenomenului politic moldav să se oprească asupra acestei știri. Nu s-a observat că locul Bucureștiului este preluat încet, dar ferm de către Varșovia, și nu s-a văzut tangența vizitelor primului ministru moldovean din România și Polonia. 

Zgomotele cutremurului care zguduie în aceste momente Europa, chiar dacă sunt estompate de optimismul găurilor unor covrigi europeni, nu pot să nu fie auzite. În timp ce spaniolii, portughezii, italienii și grecii, văd din ce în ce mai clar că în Europa nu umblă câinii cu colacii în coadă, iar valul de nemulțumiri sociale cuprind rând pe rând aceste state, dezechilibrele economice pun în pericol viitorul Uniunii Europene. 

Deși la București, cu ocazia congresului Partidelor Populare Europene președintele Băsescu a vorbit despre o garanție a prosperității în viitoarele State Unite ale Europei, la Bruxelles, există o nespusă teamă că Bulgaria ori România, ar putea fi cuprinse de o severă recesiune.  “Singura soluţie pentru garantarea prosperităţii cetăţenilor noştri este o integrare profundă şi accelerată şi ea se poate realiza prin intermediul Statelor Unite ale Europei. Avem nevoie de integrare economică, politică. Salut ambiţia PPE de a iniţia o reformă fundamentală a construcţiei UE în următorii ani astfel încât în viitorul sper nu foarte îndepărtat să beneficiem de un guvern al UE şi de alegerea prin vot direct a Preşedintelui Comisiei Europene”, a spus Băsescu, la congresul PPE.  

La București, liderului liberal democrat Vlad Filat, i-a fost destul de clar că, oficialii români se angrenează în tăcutele lupte pentru putere și se pregătesc pentru declanșarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie. Deși de pe malul Dâmboviței, premierul Filat nu s-a întors cu mâna goală, ci doar cu promisiunea faptului că va fi pus la punct un plan de acţiuni pentru efectuarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, el nu a primit acolo asigurările financiare necesare intrării într-o viitoare comună casă europeană.

În momentul în care economia unor state ca, Portugalia, Italia, Grecia și Spania ( PIGS ) dau clare semnale că, nu pot ține pasul impus de Germania și Franța, odată ce state ca Olanda aduc critici vehemente unor țări ca România și Bulgaria, și anunță despre posibile reduceri ale unui promis ajutorul, îngrijorarea premierului moldovean este una firească. Îngrijorare care ține atât de bunul mers al reformelor cât și de susținerea lor financiară.
De la București, premierul moldovean a plecat pe data de 29 octombrie în Polonia. Vizita a avut loc în momentul în care preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei, Marek Belka, afirma că în Polonia nu este criză. 

Polonia, și nu Bucureștiul, este țara care va sprijini Republica Moldova în implementarea agendei de integrare europeană. Declaraţia, făcută de către şeful guvernului polonez, Donald Tusk, a venit ca o speranță pentru viitorul european al Moldovei. Primul ministru Tusk a declarat că guvernul Poloniei a decis să menţină şi pentru anul 2013 nivelul asistenţei financiare destinat Republicii Moldova. Trebuie de specificat că spre deosebire de cele 3 milioane de euro promise de către Băsescu, Polonia a oferit în 2012 Republicii Moldova asistenţă financiară în valoare de 1,1 milioane de euro. Tusk a menţionat că Moldova este o ţară prioritară pentru asistenţa poloneză, mai ales că oficialitățile de la Chișinău, ştiu cum să spună de ce au nevoie şi cunosc cum să valorifice ceea ce li se oferă. 

Poate cea mai mare confirmare a permanenței ajutorului polonez i-a venit premierului moldovean de la președintele statului polonez, Bronislaw Komorowski. Acesta a declarat că pe data de 3 decembrie va efectua o vizită la Chișinău. Vizita dincolo de faptul că vine să confirme laudele indirecte primite de echipa lui Filat de la externe mai are și rolul de a sublinia faptul că, pe plan regional statul polon este un actor mai puternic, mai abil și cu mai mare putere de a face lobby pentru Republica Moldova decât oficialii de la Cotroceni. 

Confirmată și cu ocazia vizitei la București a comisarului european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, istoria de succes a Republicii Moldova nu a fost una inspirată de către democrat liberalii români conduși de Emil Boc. Comisarul european a subliniat acest lucru atunci când a afirmat că statul român trebuie transformat într-un partener mai credibil, mai transparent şi mai previzibil nu doar pentru ţările din Balcanii de Vest, ci şi pentru cele din Parteneriatul Estic”.

Referindu-se la statul moldav, comisarul european pentru extindere a spus că în aceste timpuri de grea încercare pentru optimismul european e „nevoie de istorii de succes, iar Republica Moldova este o astfel de poveste. La capătul Parteneriatului Estic nu se află un zid. Şi noua Politică de Vecinătate a Comisiei Europene arată foarte clar că, prin rezultatele obţinute în cadrul Parteneriatului Estic, orice ţară vecină a UE poate deveni stat-membru", a reiterat comisarul european Füle.

Iar Komorowski, ca unul care știe că totul se face prin muncă, nu face altceva decât să ne împrumute roaba cu care să putem transforma o poveste într-o realitate palpabilă.

1 comment:

  1. MA doare intr-un loc de Filat si de ceea ce alege el. E prim-ministru? Sa-si stie locul. Nu-i mai lustruiti atita mutra cheala

    ReplyDelete