Friday, November 9, 2012

UNDE SUNT ANUNȚATELE REMANIERI, DOMNULE FILAT?


  Motto
 “Capul lui Moțoc îl vrem!”

Portalul informațional Unimedia nota la 23 septembrie că miniștrii înaintați în Guvern de Partidul Liberal urmează să vină până la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, la partid cu rapoarte de activitate și listele priorităților pentru următorii ani. Și tot în acea zi, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, împreună cu miniștrii Mediului și Transporturilor, Gheorghe și Anatol Șalaru, ieșeau cu un raport asemănător în fața presei.

Liderul liberal declara că acțiunea este „un răspuns opoziției și presei la întrebarea ce au făcut și mai au de făcut ministerele. Alianța cu adevărat lucrează, mergem încet dar sigur pe calea de integrare europeană. Noi purtăm răspundere față de miniștrii noștri. Dacă cineva are obiecții, să ne spună. Este o încurajare și pentru dl prim-ministru să prezinte la trei ani raportul de activitate”, a declarat liderul PL.

Nu îmi aduceam aminte de conferința de presă a liderilor liberali dacă pe data de 4 noiembrie pe trecerea de cale ferată de la Mereni, un tren nu făcea praf și pulbere un microbuz plin cu pasageri. Și am constatat că în istoria recentă a ministerului condus de domnul Șalaru, mai există un caz în care, microbuzul e strivit de tren doar pentru că la trecerea de cale ferată nu exista o simplă barieră. 

De asemenea, mediile de informare publicau știrea referitoare la faptul că Partidul Democrat din Moldova neagă zvonurile potrivit cărora ministrul culturii, Boris Focşa, ar putea fi demis. Anunţul a fost făcut public la 7 noiembrie, după şedinţa Biroului Permanent. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov, declara că „este o speculaţie, o injecţie cu care noi ne deprindem din păcate. Noi discutăm despre eficienţa Executivului, despre eficienţa echipei partidului, discutăm în ansamblu aceste chestiuni şi nu discutăm despre o persoană”. Potrivit ziarului Adevarul, Boris Focşa ar putea elibera în curând fotoliul de ministru al Culturii.  

În vara anului trecut, Filat afirma scurt și clar că urmează remanieri în Guvern. Primul ministru vehicula atunci numele a mai multor miniştri care urmau a fi schimbați, printre care cel al Economiei, Valeriu Lazăr; al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Pavel Filip; al Afacerilor Interne (MAI), Alexei Roibu; al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Anatol Şalaru, precum şi numele ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi. Se pare că până la urmă, șeful cabinetului de miniștrii act de doleanțele colegilor domniei sale de alianță care afirmau că fiecare purtăm răspundere față de miniștrii noștri” și a efectuat schimbări doar în cadrul ministerelor care au revenit Partidului Liberal Democrat. Înțelegerea, confirmată prin conferința de presă prezidată de Mihai Ghimpu, era ca celelalte două formațiuni ale AIE, să prezinte premierului Filat, listele miniștrilor care își pot pierde fotoliul. Nici una dintre cele două formațiuni politice nu și-au onorat promisiunea. 

Exact la tema remanierilor de guvern, doctorul în drept, Constantin Lazăr afirma că funcţiile de ministru şi vice ministru sunt funcţii politice. „Astfel, liderii coaliţiei de guvernare discută preventiv problema demiterii unui ministru şi înlocuirii lui cu o altă persoană din acelaşi partid sau cu un alt profesionist. În alt caz, reieşind din faptul că avem o guvernare de coaliţie, pot apărea unele neînţelegeri între membrii Alianţei.”.
Constantin Lazăr mai spune că în Moldova nu s-a mers pe ideea de a crea un guvern din oameni profesionişti, ci din reprezentanţi ai partidelor. „În cazul demiterii, nu este necesar să i se aducă argumente de ordin juridic ministrului. Pur şi simplu, în opinia conducerii, acesta nu-şi onorează obligaţiunile. Astfel, această decizie nu poate fi atacată în instanţa de judecată. Totodată, pot apărea probleme în cazul în care sunt demişi mai mulţi miniştri dintr-un partid şi mai puţini din altul şi, din acest motiv, miniştrii sunt daţi afară foarte atent”, a adăugat juristul.

Prevederile aliniatului 8 al art. 27 al Legii nr. 64 din 31.05.1990 cu privire la Guvern, spun că, prim-ministrul este în drept să prezinte preşedintelui Republicii Moldova propunerea referitoare la revocarea unui ministru doar în cazul în care ministrul nu îşi exercită atribuţiile conform legislaţiei. 
Dura lex, sed lex , spuneau latinii. Din partea primului ministru un astfel de gest, chiar dacă ar fi unul care ar avea sprijinul opiniei publice, fără agrementul politic al domnului Ghimpu, sau al domnului Lupu, ar putea fi interpretat greșit și ar putea duce la distrugerea alianței. Mai mult, un asemenea caz extrem, ar putea atrage refuzul de promulgare al decretului de demitere care ar veni  din partea președintelui Republicii Moldova, iar acest lucru ar fi echivalent cu un vot de neîncredere. Iată de ce, în ciuda unor clare semne de lipsă de responsabilitate politică a unor miniștrii ai Cabinetului Filat, în lipsa unei înțelegeri de demitere, Filat este legat de mâini și de picioare. 

Rămâne să aflăm răspunsul la o singură întrebare - salvăm alianța ori salvăm miniștrii iresponsabili?




No comments:

Post a Comment