Tuesday, June 11, 2013

NEOFITUL BĂLAN ȘI REFORMA SIS-ULUI



Liberalii moldoveni sunt principalii perdanți ai ultimei bătălii politice moldovenești. Echipa condusă de Mihai Ghimpu a pierdut din cauza propriului lider. Reformatorii liberali au intuit acest lucru și au încercat să pareze loviturile care au venit asupra acestei  formațiuni politice. În consecință, liberalii reformatori au votat pentru investirea noului guvern,  au păstrat o parte din fotoliile ministeriale deținute de Partidul Liberal și au obținut fotoliul de vice președinte al legislativului.

Noul guvern moldovean nu a suferit mari schimbări. Cu un număr mic de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, Partidul Democrat controlează un număr de ministere relativ egal cu cel care le-a revenit liberal democraților. Acest lucru înseamnă că investirea cabinetului Leancă a avut un preț ridicat. Dacă formațiunile politice care s-au aflat în negocieri  au respectat principiul anunțat presei, potrivit căruia ministerele noului guvern se vor împărți în funcție de numărul de mandate, atunci  liberal democrații ar trebui să controleze un număr mai mare de ministere. În prezent acest lucru nu se întâmplă. Se pare că echipa domnului Marian Lupu a căzut de acord că, în afara Ministerului Transporturilor,  toate costurile suportate de către liberal democrați vor trebui să fie recuperate prin adjudecarea  instituțiilor statale care au fost administrate de echipa domnului Ghimpu. Ultimele modificări de cadre efectuate de premierul Iurie Leancă vin să demonstreze acest lucru. Modificări corecte și logice căci „un partid care s-a plasat în opoziție nu poate fi în același timp și la guvernare”.

Președintele Nicolae Timofti a convocat la 11 iunie ședința Consiliului Suprem de Securitate. Un comunicat emis de instituția prezidențială nota faptul că în cadrul ședinței vor fi examinate proiectele de reformare a Consiliului Suprem de Securitate și de modernizare a Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Tema de discuție se înscrie în discursul evoluției ultimelor evenimente politice. 

Potrivit acordului de constituire al Alianței pentru Integrare Europeană, conducerea SIS a revenit Partidului Liberal. După 2009, şef al acestui serviciu a fost Gheorghe Mihai, care în 2012 a fost demis. Timp de mai bine de un an, instituția a existat fără a avea un director. Și mai grav este faptul că în decurs de doi ani şi jumătate, atât cât a durat interimatul funcției de șef al statului, activitatea acestei instituții nu a fost monitorizată de Preşedintele Republicii Moldova. 

Deținând interimatul funcției de șef al statului dar și pentru faptul că instituția revenise în siajul Partidului Liberal,  Mihai Ghimpu a dispus iniţierea procesului de modernizare al principalei structuri inteligente a țării. Dincolo de accesul la arhivele instituției, liderul liberalilor își dorea și purificarea întregului sistem.În acest scop a fost elaborată o strategie de modernizare, document care a fost supus consultărilor publice şi elaborat cu sprijinul reprezentanţilor societăţii civile. Numit  în 2012 la conducerea Serviciului de Informație si Securitate din Republica Moldova, noul director al acestei institutii, diplomatul Mihai Balan, declarat în cadrul unui mesaj adresat corpului de ofițeri ai SIS că „serviciul va fi reformat din temelii”.

Temeliile acestei insituţii centrale a statului moldovean, responsabilă de activitatea de spionaj şi contraspionaj, au fost zdruncinate atunci când a încetat să mai fie minister şi parte a guvernului și a devenit o instituţie separată, subordonată direct Preşedintelui Republicii Moldova. La fel de important în procesul de dărâmare a vechilor temelii a fost scoaterea din atribuţiile serviciului de informații a competenţei de urmărire penală.  Modificările efectuate au plasat activitatea instituţiei sub controlul parlamentar, în cadrul Comisiei de securitate naţională, apărare şi ordine publică, fiind creată o sub comisie specială cu sarcina de a monitoriza activitatea SIS. Dubla subordonare, atât în fața instituției prezidențiale cât și a subcomisiei parlamentare a dus la apariția unor contradicții în sistemul de comandă al instituției, contradicții care au fost vizibile în timp. 

Venit din serviciul dimplomatic, domnul Mihai Bălan este o persoană care a îmbățișat de curând subtila religie a informației. Neinițiat încă pe deplin în tainele activității pe care ar trebui să o administreze domnia sa este supus unor observații ironice venite din partea comunității de experți în inteligență. Domniile lor au constatat cu destul sarcasm că principala  reformă inițiată de noul director va ține doar de schimbare denumirii instituției. Domnul Bălan își dorește redenumirea din „Serviciul de Informaţii şi Securitate” în „Serviciul Naţional de Informaţii”.  

Valorificarea interesului naţional de securitate, nu ține de denumirea instituției. Printre problemele care nu permit instituției inteligente moldovenești să lucreze eficient sunt acuzaţiile de corupţie şi de angajare politică şi nivelul scăzut de încredere din partea populaţiei. În strategia care se va discuta la Consiliul Suprem de Securitate se spune că serviciul moldovenesc de informații nu dispune de un suficient buget destinat implementării reformelor. Serviciul de Informaţii şi Securitate va fi purificat doar dacă banii alocaţi vor fi de ajuns pentru procurarea tehnicii moderne şi plata unor salarii decente. 

Pentru că nu are o susținere parlamentară suficientă, fostul consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu, nu va reuși să convingă deputații din noua coaliție de guvernământ de necesitatea alocării unor fonduri substanțiale care să fie administrate de domnia sa. Necesara reformă a instituției care este ochiul și timpanul” statului moldovean, nu va avea loc dacă în fruntea ei va rămâne un neofit.


În fotografie - ex-ministrul transporturilor, Anatol Șalaru (cu mâinile în buzunare) față în față cu fostul coleg al domniei sale Mihai Balan.

1 comment:

  1. Neofit - persoană care a îmbrățișat de curând o nouă religie, abandonând credința veche; p. ext. persoană care a aderat de curând la o cauză sau care a intrat de curând într-o grupare, într-o colectivitate etc. și este încă neinițiată deplin. Asta în cazul în care nu știați cuvântul.

    ReplyDelete