Thursday, August 15, 2013

COOPTAREA LUI ARAPU – O INTELIGENTĂ MĂSURĂ DE SECURITATE PROACTIVĂ



Moldova are un nou ministru de finanțe – Anatol Arapu. Fostul ministru, Veaceslav Negruța a spus la o conferință de presă că a demisionat de bună voie și că are sentimentul datoriei împlinite. În cadrul unui briefing de presă el a menționat că solicitarea a depus-o încă în luna iunie. „Decizia este una bazată pe aspect profesional și personal. Eu consider că mi-am realizat misiunea pentru care am fost delegat în 2009 de colegii din PLDM. Acum finanțele publice sunt mai sănătoase decât erau în 2009”, a spus Negruța.

Nedumeririle experților

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu afirmă că plecarea lui Negruța este una impusă și că Anatol Arapu, care nu este membru al PLDM, ar fi omul lui Iurie Leancă. "Este o plecare subită impusă ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa. Este elocvent faptul că ministrul Arapu este omul lui Iurie Leancă, iar această numire i-ar fost impusă  lui Vladimir Filat care, din postura în care se află acum, nu s-a putut opune", spune Munteanu.

Expertul Viasrion Ceşuev are o altă opinie. Domnia sa consideră că noul ministru al Finanţelor, este omul fostului premier Ion Sturza. Expertul în economie spune că venirea lui Anatol Arapu, pentru domeniul financiar, nu aduce nimic bun.
“Este omul lui Sturza. Vine cu o viziune liberal-extremală. Arapu a fost promovat de Sturza când era prim-ministru şi ceea ce au promovat ei, s-a dovedit a fi  catastrofal. Au distrus cursul leului și puterea de cumpărare a cetăţeanului. Nu putem să ne aşteptăm la nimic bun nici cu candidatura aceasta”, a menţionat analistul.

Cine este Anatol Arapu? 

Noul membru al guvernului Leancă vine la Chișinău de la București. Din 2001, domnia sa a deținut funcția de director general adjunct pe probleme economice și financiare al companiei Lukoil. Datele din Registrul Comerțului din România arată că Lukoil a reușit, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 2,8 miliarde euro. Bani care au fost gestionați și de el. Între 1998 – 1999 a ocupat fotoliul ministrului Finanțelor în primul guvern pro-european din istoria contemporană a Republicii Moldova – cabinetul condus de Ion Sturza, demis în 1999 cu votul deputaţilor comunişti şi ai PPCD. În Guvernul Sturza, Anatol Arapu a fost promovat din partea Partidului Democrat, în listele căruia, la alegerile parlamentare din 1998, cap de listă era Ion Sturza. În acele timpuri, destinele Partidului Democrat din Moldova, erau administrate cu multă chibzuință și inteligență politică de Dumitru Diacov. În timpul guvernării conduse de Ion Sturza, Republica Moldova a trecut printr-o cumplită criză energetică, în același timp, datorită reformelor aplicate în această perioadă, cabinetul  Sturza s-a bucurat de cea mai bună apreciere din partea organismelor europene.

De ce e criticat Arapu? 

Adept al viziunilor economice liberale, Arapu a fost primul ministru de finanțe care a impus în spațiul dintre Prut și Nistru, dure și riguroase reforme economico-financiare.  În perioada mandatului de ministru al Finanţelor, s-a lichidat Garda Financiară. Printr-o hotărâre de Guvern, Garda Financiara a fost transferată din subordinea Departamentului control financiar si revizie al Guvernului  în subordinea Inspectoratului fiscal principal de stat, scopul declarat a fost cel de a îmbunătăți colectarea impozitelor – într-adevăr,  în acel an nivelul de colectare al impozitelor a crescut.  Analistul politic, Anatol Ţăranu susţine că Arapu , "a fost ministru de Finanţe într-o perioadă extrem de dificilă pentru Moldova, iar acest lucru îi dă plus valoare", a subliniat Ţăranu. Domnul Arapu este criticat pentru duritatea și pragmatismul metodelor financiare aplicate.  

Al cui e noul ministru?

Formulată de oponenții politici ai arcului de guvernare de la Chișinău, întrebarea  și-a găsit deja răspunsul. Liderul liberal democrat Vlad Filat a spus că „PLDM l-a propus pe domnul Arapu în această funcţie, domnia sa va fi exponentul partidului”. „Îl cunosc ca pe un bun profesionist şi sunt sigur că va face faţă cu succes atribuţiilor pe care le are. Apropo, din câte ştiu eu, Anatol Arapu a lucrat împreună şi cu alţi membri ai echipei guvernamentale, inclusiv cu premierul Iurie Leancă şi acest lucru, în opinia mea, îl va ajuta să se încadreze mai uşor în echipă şi să aibă o colaborare bună cu alţi colegi”, a spus Vlad Filat. 

Vremea pragmaticilor

În condițiile în care prin decizia Serviciul Vamal al Federației Ruse posibilitățile de export ale Ucrainei în Federația Rusă au fost blocate pentru o perioadă nedeterminată de timp, cooptarea lui Arapu în cabinetul de miniștri este una înțeleaptă. Prin numirea domniei sale la cârma finanțelor moldovenești, conducerea liberal democraților implementează o măsură pro-activă de securitate financiară prin care se dorește preîntâmpinarea efectelor unor posibile sancțiuni economice. Aceste sancțiuni pot apărea doar din partea unor inamici ai vectorului de dezvoltare european al Republicii Moldova.

Sugestiile făcute de deputatul liberal Valeriu Munteanu, cu privire la posibila existență a unor disensiuni între Iurie Leancă și Vlad Filat, sunt false. Fără susținerea politică a liderului liberal democrat,  care, amintim, este președintele celei mai numeroase fracțiuni parlamentare din alianța de guvernare, continuitatea deplasării europene a Moldovei, nu era posibilă. 

Echilibrul existent în prezent între puterile statului, (puterea legislativă, executivă și judecătorească) se datorează unei înțelegeri comune care a făcut posibil actualul arc guvernamental.  În condițiile în care, pentru demersul său occidental, statul moldav, stă sub amenințarea unor posibile sancțiuni externe, observăm că o serie de cârcotași încearcă să pună la îndoială bunele intenții ai principalilor semnatari ai alianței parlamentare. Qui prodest?

Latinul proverb, afirmă că “is fecit, qui prodest“.  

Ori poate e vorba de simpla invidie a celor îndepărtați de la putere.

1 comment: