Wednesday, August 7, 2013

DORIN CEL ROȘU




La mai bine de la o lună de la intrarea în posesia Partidului Liberal a unui nou sediu, constat că presa, liberă și independentă, a acordat prea puțin spațiu ori a neglijat evenimentul. Cum a fost oare posibil ca sediul Direcției de privatizare a fondului de locuințe din cadrul Primăriei mun. Chișinău, să devină sediul Partidului Liberal? Ce s-a întâmplat în Consiliul Municipal Chișinău?
 
Pe data de 27 iunie, consilierul municipal Ghenadie Dumanschi, atrăgea atenția opiniei publice asupra unor înțelegeri de cartel între reprezentanții comuniștilor moldoveni și cei liberali din Consiliul Municipal. “Aceste înțelegeri pe sub masă se observă de ceva timp și ele au culminat astăzi. PCRM va susține faptul ca liberalii să obțină un imobil foarte important în centrul istoric al municipiului Chișinău, o clădire care a fost reconstruită capital din banii municipiului Chișinău”, declara  consilierul liberal democrat.
 
De cealaltă parte, Dorin Chirtoacă, care este și vicepreședintele liberalilor, afirma că acuzațiile sunt nefondateși că proiectul discutat la 27 iunie prevede doar schimbarea sediului Partidului Liberal. „Este vorba despre schimbarea sediului. Nu este nimic ieșit din comun”, afirma primarul de Chișinău.

La prima vedere, Dorin Chirtoacă pare a spune adevărul, schimbarea sediului unei formațiuni politice nu e un lucru ieșit din comun. Doar că, înainte de a deveni sediul Partidului Liberal, clădirii de pe str. Nicolae Iorga 15  i s-a făcut o reparație capitală pentru care din banii publici s-au cheltuit aproximativ trei milioane de lei.
Face impresia că echipa lui Chirtoacă, în mod premeditat, a pregătit cu bună știință terenul pentru ca noul sediu al formațiunii politice condusă de domnul Ghimpu să treacă prin reparație capitală. Doar nu puteau să preia un sediu nereparat! E logic să faci acest lucru, mai ales că în calitate de primar ai la cheremul tău întreaga administrație municipala, și având susținerea „dușmanilor politici”. 

Potrivit ziarulnational.md, care s-a aflat printre puținele publicații care au scris despre eveniment, proiectul votat de liberalii și comuniștii moldoveni în Consiliul Municipal, prevede transmiterea în arendă a clădirii pe un termen de zece ani, contra unei plăți anuale de 109 mii de lei. Ceea ce înseamnă un preț de 30 de lei pe metru pătrat pe lună!

Ironia sorții constă în faptul că în urmă cu câțiva ani, când liberalii erau în avântul luptei cu comunismul moldovenesc, ei  au semnalat absolut corect ilegalitatea adjudecării unui teren, pe care ulterior a fost construit faimosul sediu al PCRM. Acum, cei mai "onești și cinstiți" dintre politicieni, bagă mâna în buzunarul locuitorilor din Chișinău fără nici o jenă, sfidând obraznic legea și bunul simț.

Șmecheria legislativă la care au recurs  liberalii, este simplă. Litera legii prevede că orice bun public, iar dacă vorbim despre spații locative, cu atât mai mult, poate fi arendat numai în condițiile organizării unei licitații publice. Pentru arendarea unui asemenea imobil, în condițiile în care ar fi avut loc, licitația ar fi adus mai multe milioane de lei în vistieria municipiului. Aici este ilegalitatea comisă de Dorin cel Roșu. Legea nu permite alte proceduri. Nu m-aș mira ca după câteva luni,  acest imobil să fie privatizat. Sediul de pe strada Nicolae Iorga, este cel de al patrulea  obținut de Partidul Liberal în ultimii patru ani.

1 comment:

  1. Ministerul justitiei este condus de finantatorul tau PLDM in acest caz semnalati acest ordin CMC organelor competente si va fia anulat acest ordin. Nu asa se face nicitus? sau e mai bine sa sari la gatul omului fara argumente daor sa ii scazi raitingul pentru ca filea nu ar avea de ajuns.

    ReplyDelete