Sunday, August 18, 2013

CÂRCOTAȘII POLITICII MOLDOVENEȘTI




În materialul „Curba-mortala-a-lui-vlad-filat,” Constantin Tănase trece în revistă erorile politice ale lui Vlad Filat. Scoaterea acestora în evidență a fost necesară pentru a face o paralelă între liderul liberal democrat și fostul lider al creștin democraților moldoveni. Comparația celor doi oameni politici moldoveni are drept scop realizarea unui transfer de imagine negativă, pe care se consideră că domnul Roșca ar avea-o în public. Habar nu am dacă e adevărat sau nu, observ însă că în acest scop, la adresa fostului lider creștin democrat, domnul Tănase folosește o serie de atribute defăimătoare,  „combinator”, „șarlatan”, „manipulator”.

Domnul Tănase poate să scrie orice dorește, este dreptul domniei sale de a avea opinii și de a face judecăți de valoare. Materialul, nu mi-ar fi atras atenția dacă domnul Tănase, în textul său, nu ar fi subliniat faptul că, “Vlad Filat a fost acceptat ca lider doar grație echipei cu care venea, lumea votând în primul rând, echipa, mai apoi pe Filat”. Prin această subliniere, domnul Tănase încearcă să evidențieze importanța echipei care a pus bazele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Sugestia făcută de domnul Tănase este aceea că datorită faptului că din acest grup făcea parte și fiul domniei sale, importanța lui era de două ori mai mare decât a liderului. Admit. Ceea ce nu pot admite sunt cele enunțate ulterior. Editorialistul scrie că primul lucru pe care l-a făcut Filat venind la putere, “a fost acela de a scăpa de principalii fruntași ai partidului prin bârfă, minciună și șantaj”. 
Înțelegem oare corect, că principalii fruntași ai partidului erau Alexandru Tănase și Mihai Godea? Dacă la această întrebare se răspunde pozitiv, atunci domnul Constantin Tănase ne sugerează de fapt, că plecarea fiului său din fruntea PLDM, spre Curtea Constituțională, ar fi fost  provocată de Filat. Ceea ce este fals. La conferința de presă în care a anunțat plecarea la Curtea Constituțională, domnul A.Tănase a negat ferm orice legătură a plecării din partid de eventuale contradicții politice cu Vlad Filat. Să înțelegem oare că în acele momente, domnul A. Tănase nu a oferit presei răspunsuri veridice?  

Nu știu dacă Vlad Filat este, așa cum scrie domnul Constantin Tănase, „om de un orgoliu patologic, lacom de bani, lipsit de scrupule și elementar bun-simț”. Un proverb vechi ne atenționează să nu plecăm la drum în tovărășia unor asemenea persoane. Am fost cu toții martori că domnul A.Tănase a făcut-o! Iar în aceea perioadă, de sfârșit al anilor 2000, în multe articole ale domnului C.Tănase erau destule cuvinte de laudă la adresa liderului liberal democrat.  Oare care să fie cauza acestei drastice schimbări de atitudine?

Nu aș fi scris acest text dacă nu aș fi observat că prin editorialul domniei sale, inconștient sau nu, Constantin Tănase s-a alăturat corului celor care, la adresa liderului liberal democrat, promovează în spațiul public imaginea de “lider corupt”, “cadavru politic”, “orgolios”. Iar aceste idei sunt promovate zilnic de inamicii politici ai lui Filat. Motivația este la vedere – vor aceștia sau nu, liderul liberal democraților moldoveni este președintele celui mai mare partid politic de pe eșichierul de dreapta. Domnia sa este necontestatul șef a 31 de deputați, a 350 primari, a 16 președinți de raioane și este principalul artizan al integrării europene a statului moldovenesc. Chiar dacă  neprietenii politici ai lui Filat, nu își doresc acest lucru, domniei sale îi este sortit să rămână în mijlocul principalelor procese politice din Republica Moldova.

Aș fi rămas indiferent în fața acestor dezbateri dacă nu aș fi văzut că, dincolo de a face parte din judecățile de valoare, aceste cârcoteli la adresa liderului liberal democrat, ori ai liderilor Partidului Democrat, par a veni în sprijinul ideilor promovate de comuniștii moldoveni – destabilizarea, pe toate căile, a păcii politice din coaliția de guvernare spre a obţine dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. 

a cârcoti - a certa, a învrăjbi, a supăra

2 comments:

  1. mai da mare shmecheroi mai esti. Ai intors-o frumos. Respect

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iuliana ai rămas datoare să mă chemi la cafea. Multumesc pentru apreciere.

      Delete