Saturday, August 31, 2013

FLĂCĂRILE UNUI AUGUST POLITIC MOLDO - ROMÂN





Alături de Ziua Limbii Române, încă trei evenimente au marcat sfârșitul lunii august - începerea lucrărilor la gazoductul Iași –Ungheni, vizita premierului Ponta la Chișinău și lansarea filialei Partidului Mișcarea Populară în Republica Moldova.

Considerată de către ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman, ca fiind o declarație de independență energetică a Chișinăului”, începerea lucrărilor la gazoduct  reprezintă punerea în practică a declarației comune moldo – române privind cooperarea în domeniul securității energetice. Sunt pași concreți pe care ambele țări îi întreprind pentru realizarea acestui cordon energetic. La rândul său, consilierul președintelui Băsescu, Iulian Chifu,  afirma că, prin acest gazoduct, dacă are rezervele şi capacitatea de export, statul român are şansa de a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi chiar a Ucrainei. Premierul român Victor Ponta a afirmat că în urma explorărilor de gaze naturale din Marea Neagra și a explorării gazelor de șist, statul român va avea o producție care să asigure necesitatea de consum a României și Republicii Moldova. 

 În condițiile în care extracţia gazelor din perimetrul Mării Negre nu a început,  iar Chevron abia a obţinut licenţa pentru exploatarea gazelor de şist în România, perspectiva de a putea furniza gaze și consumatorilor de peste Prut într-o perioadă de timp rezonabilă ar putea fi una îndepărtată. De aici și precauțiile pe care le observăm în comportamentul oficialilor moldoveni față de oficialii ruși. Scoase la iveală de către experții români, care afirmă că în acest moment, statul român nu are suficient gaz pentru a-l exporta, inexactele date ale domnului Ponta par a ascunde ceva. Odată cu aflarea informației publicate de ziarul „Adevărul”, care afirmă că şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni „s-a evaporat” peste noapte și că a fost înjghebat doar pentru ochii lui Victor Ponta, senzația de ocult devine și mai pregnantă.  (Mai multe: adev.ro/msccaq

Însoțit în Republica Moldova de nouă miniștri, pe data de 27 august premierul român s-a bucurat alături de oficialii moldoveni de Sărbătorile Independenței. Dincolo de paharele ciocnite, oficiali au putut discuta și despre proiectele de interconectare a infrastructurii statului moldav cu cele ale statului român - liniile electrice de înaltă tensiune și construcţia de noi poduri peste râul Prut. Dacă, printre altele, premierul moldovean Iurie Leancă își dorește o strategie comună pentru a reconstrui o parte din podurile de odinioară, premierul român declara că vrea redeschiderea studioului TVR.  Dincolo de pragmatismul discuțiilor de la Chișinău, convorbirile, dacă nu sunt urmate de fapte, tot convorbiri rămân. De aceea, le reamintesc consultanților domnului Ponta, că în Republica Moldova nu a existat niciodată un studio teritorial TVR așa cum au presupus domniile lor. Deschiderea unui studio al TVR la Chișinău, fără retransmiterea pe întreg teritoriul Republicii Moldova a canalului public român de televiziune, ar fi un pas important înainte, dar nu ar rezolva fondul problemei. 

În ziua în care la Chișinău sosea importanta delegație a oficialilor guvernamentali români, parlamentarul Eugen Tomac lansa în capitala moldavă, o filială a Partidului Mişcarea Populară, în fruntea căruia se află în calitate de preşedinte interimar. Tomac a spus că a ales intenţionat ziua în care premierul român, Victor Ponta, a venit la Chişinău, pentru a-i transmite mesajul că acesta ar trebui să își ceară scuze faţă de românii din Republica Moldova care plătesc taxe consulare exorbitante. Eugen Tomac i-a reproşat şefului cabinetului de miniştri de la Bucureşti că nu acceptă reducerea taxelor consulare la redobândirea cetăţeniei române. În luna mai Guvernul Ponta a avizat negativ proiectul de lege al lui Eugen Tomac care propunea reducerea taxelor consulare pentru cetățenii români care și-au redobândit cetățenia. Bine consiliat de către specialiștii din spațiul basarabean, naționalismul moderat folosit de Tomac poate aduce dividendele politice așteptate. 

Dacă în linii mari, politicile folosite de cele două Palate, Cotroceni și Victoria, în dialogul cu Chișinăul, nu diferă prea mult, nunațele existente contează. Lansarea popularilor lui Băsescu în Republica Moldova, e semnul de turnesol care ne arată că în spațiul dintre Prut și Nistru, concurența dintre Ponta și Băsescu ar putea strica multe dintre jocurile de culise desenate de cele două administrații.  Graba cu care Victor Ponta promite că în decembrie gazoductul va fi ianugurat, una pozitivă pentru Chișinău, pare să-i facă în ciudă lui Băsescu."Ne vedem în decembrie să inauguram gazoductul. Sper să fie în sfarsit un lucru pe care îl facem, nu doar îl spunem.Vreau să văd în decembrie dacă s-au ținut de cuvânt constructorii", a spus premierul român. 

Dăunătoare, competiția dintre Băsescu și Ponta, ar trebui să-i pună în stare de alertă pe oficialii de la Chișinău. La București ambele Palate dispun de resursele necesare pentru a-și devia promisiunile. Stau și mă întreb care vor fi pârghiile pe care le va folosi domnul Ponta dacă constructorii nu se vor ține de cuvânt? Banii oricum au intrat în conturi.

No comments:

Post a Comment