Friday, August 23, 2013

MOLDOVA - ÎNTRE UN BALANS GEOPOLITIC CORECT ȘI PROVOCAREA RUSĂ



În decurs de două săptămâni, oficialii moldoveni vor primi la Chișinău patru importanți lideri regionali.  Primii vor veni la Chișinău premierul român, Victor Ponta și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, cei doi vor inaugura construcţia gazoductului care va lega Uniunea Europeană de Republica Moldova. Pe 2 septembrie, ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, îl va primi pe cel de al doilea preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care este și emisarul special al Kremlinului în problema transnistreană. Iar Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii în perioada 7 – 8 septembrie va fi prezent la ceremoniile care vor marca 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinăului. 

Aflate în preajma summit-ului de la Vilnius, cele trei vizite vin să sublinieze importanța strategică a amplasării statului moldovean și a deciziei luate de autoritățile moldave de a continua evoluția pro-europeană a acestuia.

Construcția gazoductului Iași – Ungheni, este considerată a fi un gest geopolitic care dă speranța unei alternative de securitate energetică pentru statul moldovean. În condițiile în care pentru UE, statul român este cel mai credibil și stabil partener din regiune, acest „cordon ombilical” energetic oferit de oficialii europeni, capătă o încărcătură simbol – prin contribuția financiară oferită de către oficialii de la Burxelles, Europa a recunoscut legătura de sânge dintre Moldova și România. Administrat inadecvat de București, neprietenii, pot transforma plusul diplomatic al acestei recunoașteri, într-un minus.      

Vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin la Chișinău este un delicat răspuns pe care diplomația rusă îl oferă oficialilor de la Bruxelles. În acest mod, se amintește atât  oficialilor moldoveni, cât și celor europeni, că în plan comercial, Rusia este cel mai important partener al Republicii Moldova. Ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr a recunoscut că în cadrul acestei întâlniri va discuta toată agenda de cooperare economică moldo-rusă. „Vom discuta despre comerţ, vom discuta despre energie, vom discuta despre procesul de negocieri cu Comisia Europeană. Este absolut firesc să discutăm cu partenerii noştri comerciali importanţi ce facem noi în relaţiile cu alţi parteneri. De aceea, vom discuta şi aceste subiecte care, într-un fel, au trezit anumite întrebări”, a specificat Valeriu Lazăr, în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

Vizita patriarhului Kiril la Chișinău și Tiraspol este un al doilea semnal prin care se sugerează că Republica Moldova aparține spațiului de interes geopolitic rus. Ieromonahul Savatie Baștovoi, observa corect că vizita patriarhului rus în Republica Moldova este un moment de regândire și repoziționare geopolitică a spațiului transnistrean”. Bun cunoscător al dedesubturilor din ortodoxia moldavă, părintele Savatie, lăsa să se înțeleagă că prezența înaltului ierarh rus poate fi semnalul de înființare al unei mitropolii la Tiraspol, un scenariu discutat în presa moldavă încă din anul 2001.

Diplomația rusă folosește două scenarii de temperare a elanului de suveranitate al moldovenilor – scenariul spiritual și cel economic. Ambele scenarii conțin în ele elementul transnistrean, regiune care din punct de vedere al dreptului internațional, face parte din componența Republicii Moldova. Chiar dacă unii analiști politici au sugerat desprinderea Chișinăului de Tiraspol, nici o formațiune politică moldovenească nu a avut tăria unui atare gest politic.

Prinși între ciocan și nicovală, oficialii moldoveni trebuie să facă dovada măiestriei artei lor diplomatice prin care să împace toate interesele geopolitice ale zonei cu interesul statului moldovean. Partidele politice care fac parte din arcul de guvernare actual, au capacitățile necesare pentru efectuarea unui asemenea balet geopolitic. Conjugată cu suportul oferit de PPE, această măiestrie, poate oferi Republicii Moldova calitatea de nod geopolitic care leagă lumea occidentală de cea slavă. Un pod, care pus atent în valoare, poate aduce pe viitor importante dividende politice. Vor ști oare oficialii moldoveni să își păstreze echilibrul?         

No comments:

Post a Comment