Tuesday, August 27, 2013

ZIUA INDEPENDENTEI MARCATĂ LA BACĂU

Ziua Independentei Republicii Moldova a fost marcata si in Bacau. La initiativa Asociatiei Culturale „Cealalta Romanie“ si cu sprijinulDezbatere Asociatia Cealalta Romanie (3)Institutiei Prefectului Judetului Bacau a fost organizata o dezbatere publica, la care au luat parte autoritatile locale si centrale, politicieni, mass-media dar si reprezentanti ai societatii civile. Invitat a fost Victor Nichitus, analist politic de peste Prut, cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca. Intalnirea s-a dorit a fi o chemare la cunoasterea realitatilor din Republica Moldova, cat si un gest, simbolic de apreciere a evolutiei democratiei din tara vecina, din ultimii 22 de ani, de cand a fost declarata independenta fata de fosta URSS.
Institutia Prefectului a fost reprezentata de subprefectul Dorian Pocovnicu, care a cunoscut Republica Moldova in  perioada studiilor, perioada in care a lucrat si in mass-media. Din partea Asociatiei Culturale “Cealalta Romanie“ a fost prezent presedintele Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia, la care au aparut operele multor scriitori importanti ca Nicolae Dabija, Ion Iachim, Andrei Vartic sau Leonida Lari.
Mircea Sandulescu  (1)Printre invitatii bacauani, care s-au implicat in dezbatere, in deslusirea unor lumini si umbre in relatia Romaniei cu Republica Moldova, s-au numarat deputatul Ionel Palar (casatorit cu o moldoveanca), vicepresedinte al Comitetului Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare Romania-Republica Moldova, Ionel Floroiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau si membru marcant al PSD, Mircea Sandulescu, presedinte al Partidului Verde din Bacau si vicepresedinte la nivel national, conferentiarul universitar Andrei Paraschivescu, vicepresedinte PDL Bacau si consilierul judetean Petrica Mihaila, de la acelasi partid, Paul Valerian Timofte, consilier local al PPDD si presedinte al Cultului Eroilor s.a.
Victor Nichitus si Dorian PocovnicuVictor Nichitus: „Intr-o lume care a devenit mult mai atenta la drama familiei Columbeanu (Gabor), o asociatie din Bacau a vrut sa marcheze Ziua Independentei Republicii Moldova. Trebuie stiut ca doar 7% dintre cetatenii din Romania au trecut vreodata Prutul si doar 20% cunosc câte ceva din agenda publica din Republica Moldova. Trebuie sa va spun ca sunteti la doar 4-5 ore de Chisinau, la doar 200 de kilometri. Daca in anul 1990-1991 se credea ca se vor uni cele doua maluri de Prut, acum Romania a ajuns in Uniunea Europeana, iar Moldova nu“.
Deputatul Ionel Palar: „Romania si Republica Moldova vor fi unite cand vor avea acelasi presedinte, numit Bunastare!“
Dorian Pocovnicu: „Am trait acolo, în urma cu multi ani. Am plecat din Moldova când a venit regimul Voronin. Am trait si experiente mai putin placute. Am fost sanctionat, la televiziunea la care lucram, pentru ca am folosit cuvantul Basarabia si nu Republica Moldova. Nu stiu cati dintre cei de aici stiu ca Republica Moldova a fost statiune pentru cei din URSS, inainte de 1989. Realitatile de acolo nu sunt cunoscute de societatea romaneasca. Doar timpul si o abordare mai pragmatica si nu una propagandistica va schimba starea de lucruri. Faptul ca Victor Nichitus a rezistat mai bine de 22 de ani si acum este unul dintre cei mai apreciati analisti politici este o performanta deosebita a dumnealui!“
Ca tot sunt aici autoritati locale, as vrea sa spun ca ar trebui sa sprijinim si infratirea unor localitati de la noi, cu altele din Republica Moldova. Dealtfel, orasul Targu Ocna este infratit cu Cricova“.
Ionel PalarViorel Cucu: „Numele asociatiei are mai multe valente. Sunt romanii din diaspora, romanii din afara granitelor tarii sau cei din Republica Moldova. Dar mai este si o alta Romanie, la care toti visam. Scopul asociatiei este unul cultural, dedicat romanilor de pretutindeni. Editura la care lucrez a publicat carti si ale unor autori din America sau Canada, dar cu precadere, ale unor autori basarabeni. As aminti de regretatul Andrei Vartic, de Nicolae Dabija sau Ion Iachim, care a scris un roman, Cirese pentru Maresal, cum nu s-a mai scris de la Gib Mihaescu-Rusoaica. Azi am scos de la tipar Leonida Lari si speram ca fim prezenti, la sfarsitul samptamanii, de Ziua Limbii la Chisinau“
Discutiile s-au axat in cadrul dezbaterii pe problemele actuale ale Republicii Moldova. Victor Nichitus a amintit de gazoductul Iasi –Ungheni, ca fiind un pas concret de apropiere intre Romania si Republica Moldova, care asigura un plus de siguranta energetica tarii vecine. Contractul a fost semnat astazi de premierul Victor Ponta, la Chisinau, unde a serbat Ziua Independentei Republicii Moldova, alaturi de omologul sau moldovean-premierul Iurie Leanca. Tot Nichitus a aratat ca partidele din Romania nu au acelasi corespondent in Moldova, in ciuda denumirii apropiate sau a afilierii la familia europeana a popularilor sau a socialialistilor. Nu au fost ocolite din prezentare nici starea mass-mediei moldovenesti, in mare parte in limba rusa si mult mai competitiva decat cea in grafie latina.
Din discutiile cu politicienii si autoritatile prezente la dezbatere a reiesit faptul ca dupa 22 de ani de discurs unionist, Romania nu a facut mare lucru pentru a creste nivelul de trai in regiune. Gazoductul Iasi –Ungheni dar si apropiata intalnire de la Vilnius, unde Republica Moldova ar putea parafa acordul de asociere cu Uniunea Europeana, sunt pasi decisivi la care a contribuit si Romania. Pe de alta parte, Rusia ,prin alianta –Uniunea Vamala, vine cu o oferta deloc de neglijat: gaz metan mai ieftin dar si o piata unde produsele moldovenesti pot fi lesne vandute.
Dezbaterea a pus accent si pe valorile democratice care s-au impus in ultimii 22 de ani, in tara vecina, si pe sprijinul primit de Republica Moldova pentru consolidarea propriei statalitati.
Un material semnat de Mircea Merticariu

No comments:

Post a Comment