Thursday, November 28, 2013

PREȘEDINTELE BĂSESCU, SUMMIT-UL DE LA VILNIUS ȘI UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA



Cu o zi înainte de începerea summit-ului de la Vilnius, președintele Băsescu a declarat la TVR 1, că, după NATO și Uniunea Europeană, următorul proiect politic al statului român este unirea cu Republica Moldova. Traian Băsescu a precizat însă că acest lucru nu se va întâmpla „mâine”. "Mai devreme - nu vă gândiți mâine - sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face. România a avut un proiect fundamental de țară - NATO. A avut un al doilea proiect de țară, UE. Eu cred că un al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Moldova", a afirmat Traian Basescu.


Declarațiile președintelui român au fost taxate de către premierul român Victor Ponta. Domnia sa, a spus că declarația lui Băsescu, este "o declarație de final de mandat a unui președinte care în nouă ani nu a făcut nimic pentru Moldova. Premierul român consideră că prin aceste declarații președintele "dă apă la moară Partidului Comuniștilor din Moldova". "Cred că această abordare este una greșită - cred că moldovenii, nu au nevoie și nu vor să vină cineva să îi ia... Eu zic că cel mai bine e să facem lucruri concrete - gazoduct, linii de autostradă, să întărim  partea de colaborare culturală și educațională", a adăugat Ponta.


Ziariștii români nu au trecut cu vederea punctul de vedere al președintelui Băsescu. Opinia doamnei Ioana Ene, intitulată Jocul periculos al președintelui. Ușor cu unirea pe scari!” (1.), face trimitere la un gag filmat de Stan și Bran care se intitulează "Ușor cu pianul pe scări", în care cei doi comici au scăpat pianul din mâini în timp ce coborau pe scări.  Doamna Ioana Ene a punctat cîteva dintre posibilele repercusiuni ale declarației făcute de șeful statului român. Potrivit domniei sale, scoțând la iveală chestiunea unionistă, Traian Băsescu joacă periculos în relația cu UE și Republica Moldova”. Doamna Ene consideră că anunțul făcut de președinte miercuri seara, are darul unic de a enerva și la Bruxelles, și peste Prut.”


Nu cred că declarația președintelui Băsescu, a surprins pe cineva. Declarații cu acute accente unioniste, domnia sa a mai făcut. De această dată, președintele României a arătat doar că este consecvent și a pus punctele pe i. Cât despre așa numitul „imperialism românesc”, comuniștii moldoveni au mai vociferat. Acum, domniile lor prin vocea domnului Reșetnicov, l-au ameninţat, în limba rusă, pe preşedintele Traian Băsescu, cu dezmembrarea statului român. Dar în împlinirea acestui nefericit scenariu, dați-mi voie iarăși, să nu cred. E posibil ca această credință a mea să vină de la aplecarea către Evanghelii a domnului Băsescu, care vine să le dea de fapt românilor basarabeni, nădejdea în miracole. Cereți și vi se va da, a spus, președintele român! Îndemnul dătător de speranță face trimitere directă la un verset din Evanghelia după Luca care spune "cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Fiindca oricine cere, capătă, cine caută găsește, și celui ce bate i se va deschide"…

Cred, parțial, în justețea afirmațiilor făcute de domnul profesor Ionel Nicu Sava care a plasat pe blogul domniei sale, un text în care a fost punctat, faptul că, la Vilnius, oficialii UE nu își doresc să audă mesaje de tip unionist. “ În preajma summit-ului UE de la Vilnius, noi nu discutăm temele centrale ale uniunii în legătură cu Parteneriatul Estic - stabilitatea la frontiere, ci facem seminarii despre unire”, scrie domnia sa în textul intitulat „Ușor cu unirea pe scări” (2.) Dar la Vilnius nimeni nu are când se gândi la unionista declarație a președintelui României căci cu toții sunt ușor debusolați de retragerea de ultimă oră a Ucrainei. Afirmația îi aparține lui Cristian Ghinea care adaugă că "printre oficialii UE circulă o nervozitate și un sentiment de neîmplinire".


Sunt convins că declarația președintelui Băsescu a fost mai mult una de uz intern. Aflat la final de mandat, domnul Băsescu nu mai are nimic de pierdut. În confruntarea celor două palate, Cotroceni și Victoria, declarația locatarului de la Cotroceni îl pune într-o ușoară dificultate pe cel de la Palatul Victoria. 

Nedelicatul joc al președintelui Băsescu pe Moldova era unul așteptat. Dar când a fost vreodată, delicat politicianul Băsescu? Lansarea Partidului Mișcarea Populară la Chișinău a fost un semn clar că la Cotroceni se pregătește o declarație de acest gen. Sondajul ”Barometrul – Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul” s-a constituit într-un teren de aterizare pentru declarația șefului statului român.  În condițiile în care 61,7% dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România dacă integrarea europeană a Chișinăului s-ar dovedi imposibilă, declarația președintelui Băsescu este una corectă din punct de vedere politic. Mai mult, pentru că a spus-o verde în ochi, ea a făcut ca, pe plan intern, să-i sară procentajul cu câteva puncte în sus.

Oricum ar fi, domnul Dungaciu trebuie să se declare mulțumit. De acum încolo, statul român are un proiect dedicat Republicii Moldova. Proiectul pare a fi plasat într-un viitor destul de incert  - domnul Băsescu a specificat că "nimic nu se poate face împotriva voinței românilor din stânga și dreapta Prutului", dar, vor unii ori nu, odată cu această declarație, potențialitatea sa de existență capătă contur. 


Până una alta, corespondenta Europei Libere la Vilnius, Valentina Ursu, ne informează că, astăzi, vineri 29 noiembrie, Președintele României, Traian Băsescu se va afla la Chișinău, într-o vizită particulară, pentru a participa la recepția oferită de Ambasada României în Republica Moldova cu ocazia Zilei Naționale a României.

Eu îmi aduc aminte că marți, 26 noiembrie, din dispoziția Primului-ministru Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea a inspectat, lucrările la gazoductul Iași – Ungheni și a constatat că lucrările sunt și vor fi în grafic.









2 comments:

  1. Numai laşii şi oameni moscoviţi nu vor să se vorbească despre unirea Moldovei cu România. Despre România trebuie vorbit oricând şi oriunde. Dacă simţi că e ţara ta, a părinţilor tăi, a moşilor şi strămoşilor. Dacă nu, poţi să te gândeşi la banii furaţi pe care ai de gand sa-i laşi copiilor tă. Dar moştenirea ruşinoasă lăsată urmaşilor se şterge mai greu decat o graniţă fixata de Hitler si Stalin.

    ReplyDelete
  2. Nu pot sa nu ma gandesc la unire. Am, insa, un amendament. ma-ntreb daca si voi o faceti. pentru ca eu, cu toata dorinta mea, nu pot sa va fortez in a reveni la patria mama. Si nu pot nici sa va promit ca veti fi tratati cum n-ati fost intre cele doua razboaie, ca egali. Pot doar sa sper. Chiar daca unirea aceasta ar fi incompleta. Iar cele 3 judete din sud .....

    ReplyDelete