Monday, December 2, 2013

BRUXELLES-UL ȘI VICTORIA A LA PIRUS



Victoriei diplomației moldovenești de la Vinius, acolo unde  Republica Moldova a ales să își întărească legăturile cu Uniunea Europeană, i-ar trebui răgazul necesar pentru implementarea reformelor dar și pentru a explica cetățenilor avantajele acestei alegeri. Este clar că prin alegerea făcută, oficialii moldoveni au stârnit din bârlogul lui, ursul rusesc. Chiar dacă au fost date asigurări că „Rusia nu are niciun motiv să se teamă de alianţa Moldovei cu Europa”, premierul Leancă, are de ce să fie îngrijorat.

Vrem sau nu, noile linii de confruntare geopolitică s-a deplasat către Republica Moldova. Experții afirmă că, în scurt timp,  Rusia îşi va folosi toate mijloacele pentru a submina alegerea făcută de guvernul moldovean. E de așteptat ca în următoarele luni Moscova să înceapă o vastă campanie de intimidare, prin care guvernul pro-european de la Chișinău să fie înlăturat de la putere și cârma corăbiei moldovene să fie preluată de comuniști. Formula intimidării este cunoscută: şantaj cu preţul gazelor, embargo comercial şi expluzarea moldovenilor aflați în Federația Rusă.

În circumstanţele în care Republica Moldova are nevoie de un sprijin politic exprimat pe faţă, vizita șefului diplomației americane la Chișinău, John Kerry, are o semnificație aparte, ea reprezintă  suportul  SUA pentru evoluţiile democratice din Moldova.
Referindu-se la această vizită, premierul Iurie Leancă a declarat la postul de radio Europa Liberă că „este extrem de important că, după o pauză de aproape 22 de ani, un secretar de stat american va efectua o vizită, chiar şi de scurtă durată, la Chişinău. Vizita ne ne va permite să discutăm despre agenda bilaterală, problemele şi evoluţiile pe plan regional, perspectivele relaţiilor bilaterale, pe care dorim să le intensificăm, şi pe dimensiunea dialogului politic, şi să atragem investiţii americane“, a declarat prim-ministrul moldovean. 

Opoziţia comunistă este însă de altă părere. „În Moldova au mai fost şi Joe Baiden, şi Angela Merkel, dar fără vreun rezultat. Şi asta pentru că puterea de la Chişinău se bucură de susţinerea Occidentului, dar nu şi a poporului. Niciun Moş Crăciun de tipul lui Merkel sau Kerry nu poate ajuta puterea să câştige susţinerea poporului. Pentru aceasta, guvernanţii din coaliţie trebuie să încalţe pâslele, să umble prin sate şi să le explice oamenilor ce fac şi încotro duc ţara“, a declarat pentru publicația „Adevărul“ deputatul comunist Mark Tkaciuk.

Oficialii europeni, prin parafararea de către Moldova și Georgia a Acordului de Asociere și pierderea Ucrainei, au obținut o victorie a la Pirus. Pentru evitarea desfășurării unui asemenea scenariu în 2014, principalul obiectiv al Bruxelles-ului ar trebui să fie asigurarea supraviețuirii coaliției de guvernare și a guvernului moldovean până în toamna 2014, astfel încât în luna septembrie, să fie semnat acordul iar Parlamentul de la Chișinău să-l ratifice imediat. Alte evoluții, pentru diplomația europeană, ar reprezenta un uriaș fiasco. 

Expresia, o victorie a la Pirus” este legată de regele Pirus al Epirului, care i-a învins pe romani la Heraclea și Asculum în anul 279 î.d.Hr., dar a suferit pierderi de neînlocuit în timpul luptelor, ceea ce a dus la pierderea în cele din urmă a războiului. Istoricul Plutarh relatează reacția lui Pirus la felicitările primite din partea supușilor: "Încă o victorie ca asta și suntem terminați."

1 comment: