Sunday, July 28, 2013

DOMNUL P. DEZGROAPĂ SECUREA RĂZBOIULUI ?



Un film cu trei medici care operau mâna unui copil cu o bormaşină industrială şi un cleşte de scos cuie a scandalizat opinia publică din Republica Moldova. Cazul s-a întâmplat la spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco".
Știrea a ajuns să fie preluată de mai multe instituții media internaționale.
Instituțiile media moldovenești, oficiali dar și reprezentanți ai societății civile au cerut de îndată demisia ministrului sănătății  Andrei Usatâi .
După o vizită la acest spital, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a confiscat cele patru bormașini. Nu se știe unde a rămas cleștele.
Într-un final, Fundația Edelweiss a donat spitalului Ignatenco instrumente medicale valoroase. Așa am aflat cu toții, cine este salvatorul medicinii moldovenești.

Unde dai și unde crapă

Toată lumea a spus că vinovatul principal pentru trista situație din medicina moldavă este ministrul liberal democrat Andrei Usatâi.
Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a luat apărarea  ministrului și a spus că am asistat la o provocare.
Concepută pentru a-l discredita pe Usatâi, nefericita întâmplare a depășit spațiul informațional moldovenesc și a ajuns să discrediteze întreaga Moldovă. 
Singurul care a ieșit basma curată din toată această întâmplare a fost patronul Fundației Edelweiss care a stins în mod generos focul viu al dezbaterilor. 

Se cunoaște autorul?

Vlad Filat a declarat că are informații despre autorul acestui atac. Este vorba de un personaj mai special în felul său care nu știu dacă a mai practicat așa ceva, dar care a produs acest scandal. În orice domeniu poate să vină cineva și să facă așa ceva. Și atunci unde ajungem?”, s-a întrebat retoric Filat.
Domnia sa nu a specificat cu claritate despre cine este vorba. Putem doar presupune. Liderul liberal democrat a atenționat însă că situații ca cele întâlnite în spitalul Ignatenco pot fi depistate și în domenii care nu sunt administrate politic de către liberal democrați. Această ultimă afirmație vine să ne întărească  presupunerea avută inițial.

Un spital în minus

La 15 decembrie 2011, publicația Adevărul care apare la Chișinău nota că, începând de la 1 ianuarie 2012,  Spitalul  Clinic Municipal nr.4 inceteaza sa mai functioneze. Luminița Suveică, pe atunci șefa Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, afirma că „spitalul va deveni un Centru pentru îngrijiri paleative și geriatrie". Ceea ce s-a și întâmplat. Se pare că atacul pornit împotriva domnului Ustâi are ca mobil fostul spital clinic municipal. Interesele din jurul acestui spital nu țin de politicile publice de sănătate ori de studierea bolilor bătrâneții, neînțelegerea pare a veni mai degrabă din dorința unora de a privatiza acest Centru și terenul pe care este el amplasat. Odată realizată această dorință, sistemul de sănătate moldovenesc rămâne încă odată, fără o instituție medicală.

Atacurile la adresa lui Usatâi aruncă o umbră de îndoială și încearcă să discrediteze întreaga echipa ministerială a liberal democraților. Am putea presupune că un jucător politic important și-ar dori să strice noul acord de coabitare politică. Doar că, o deterioare mai gravă a noului acord, ar pune sub un real pericol întregul arc guvernamental și nu numai. Să sperăm că până la Vilnius, nimeni nu va risca așa ceva.

No comments:

Post a Comment