Saturday, July 13, 2013

PARTIDUL DEMOCRAT ȘI OPORTUNIȘTII POLITICI



Ca de fiecare dată, finalul sesiunii parlamentare a adus mai multe surprize. De la damful de alcool din sala de ședințe până la dedicații poetice făcute opoziției parlamentare comuniste, de la discuțiile cu Burebista până la aprobarea a 50 de proiecte de hotărâri și inițiative legislative, întâmplările politice s-au ținut lanț. Cel mai neașteptat gest politic al ședinței din 12 iulie a Parlamentului moldovean, ține însă de traseismul politic.
 
Fuga de pe corabie

Traseismul politic este atitudinea caracteristică a deputatului care se transferă de la un partid la altul în funcție de interesele personale ori în funcție de interesele partidului care îl dorește în rândurile sale. Trecerea se face de obicei între partide cu doctrine diferite și de obicei atunci când partidul de la care se pleacă este în cădere electorală, de unde reiese concluzia că un traseist politic acționează din propriul interes material sau/și electoral. De cele mai multe ori un traseist politic aduce diferite acuze partidului din care a făcut parte. În Republica Moldova, ultimele traiectorii ale traseistului politic confirmă teza potrivit căreia traseismul politic al parlamentarilor este provocat mai mult de interesele partidelor politice. Grație crizei politice din acest an, s-a observat  faptul că în democrațiile parlamentare, contează fiecare vot. Declarația politică a deputatului independent, Sergiu Sîrbu, care a declarat la sfârșitul ultimei ședințe a acestei sesiuni parlamentare că se alătură fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, vine să ne spună că, în Republica Moldova puterea partidelor politice este menținută de aritmetica parlamentară. 

Confirmarea unor supoziții vechi ?

Făcut la exact șapte luni de la plecarea din fracțiunea comuniștilor moldoveni anunțul deputatului Sârbu, întărește însă mai vechile supoziții lansate de către deputații comuniștilor moldoveni care, în luna decembrie,  afirmau că juristul ar fi fost plătit pentru a părăsi fracțiunea PCRM. Amintim că în luna decembrie a anului 2012, atunci când juristul fracțiunii comuniștilor moldoveni Sergiu Sârbu, s-a declarat ca fiind independent, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat presei moldave că fostul său coleg, a fost cumpărat de fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. La rândul său, Sârbu își motiva decizia de părăsire a fracțiunii comuniste prin faptul că liderii PCRM ar fi refuzat să accepte reformarea partidului iar acest lucru ar duce la pierderea electoratului.
 
Sârbu era al optulea deputat PCRM care părăsea partidul condus de domnul Voronin, lăsând fracțiunea opoziției comuniste cu doar 35 de deputați. Odată cu plecarea deputatului Sârbu, fracțiunea comuniștilor moldoveni  pierdea capacitatea de a bloca modificarea Constituției Republicii Moldova, dacă majoritatea parlamentară și-ar dori acest lucru.

Un jurist cu interes

Marea majoritate a juriștilor moldoveni sunt de acord că domnul Sârbu este un bun constituționalist. De numele dumnealui  se leagă repunerea în funcția de procuror general a domnului Corneliu Gurin. În baza sesizării lui Sârbu, Curtea Constituțională a putut examina în regim de urgență neconstituționalitatea revocării din funcție a procurorului general. După ce Curtea Constituțională l-a restabilit pe Gurin în funcția de procuror general, în luna mai, deputatul independent Sârbu declara că mai are sesizări la adresa Curții Constituționale. ”Mai am sesizări. Am sesizat Curtea Constituțională în privința trecerii în subordinea Guvernului a Centrului Național Anticorupție. Cererea este depusă deja și mai am și alte sesizări”, declara domnia sa pe data de 20 mai 2012. 

Asumarea traseiștilor

După ce la 3 mai, Parlamentul a decis trecerea Centrul Național Anticorupție sub jurisdicţia Guvernului, prin sesizarea depusă de deputatul Sârbu se intenționa readucerea Centrul Naţional Anticorupţie sub control parlamentar. Menționăm că potrivit fostului algoritm de partajare a funcţiilor în stat, atât Procuratura Generală cât şi Centrul Naţional Anticorupţie erau și sunt controlate de Partidul Democrat din Moldova. Observatorii fenomenului politic moldav dar și presa au putut constata că majoritatea sesizărilor depuse de către deputatul Sârbu și examinate de către Înalta Curte erau în concordanță cu interesele politice ale Partidului Democrat.

În cadrul conferinței de presă la care a participat și fostul deputat comunist, liderul democraților moldoveni, domnul Marian Lupu, a confirmat că Sergiu Sîrbu va face parte din Partidul Democrat și a menționat că decizia îl bucură. Potrivit  liderului democrat „ Sîrbu va dispune de tot dreptul de a critica guvernarea”, semn că angajamentul luat de către noul deputat al Partidului Democrat va continua. Semn că în cele din urmă transfugul a fost asumat.

No comments:

Post a Comment