Monday, July 8, 2013

FALSA SCRISOARE A MINISTRULUI RECEAN



Duminică, 7 iulie, dis de dimineață, spațiul virtual moldovenesc a fost intoxicat cu  fotografia unei scrisori confidențiale semnată de către Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Dorin Recean, adresată vicepremierului pentru reintegrarea statului, Eugen Carpov. 

În așa numita „scrisoare” se afirma că au fost create condițiile necesare pentru trecerea orașului Tighina (Bender) și a comunelor din suburbia acestuia sub jurisdicția Republicii Moldova. Pentru realizarea acestui plan ar fi necesare „susținerea și promovarea inițiativelor unui grup parlamentar democratic (loial) în așa numitul organ parlamentar al regiunii transnistrene cu privire la alegerea șefilor administrațiilor locale și orășenești”.

În document se afirmă că, „în comun cu serviciile speciale ale Republicii Moldova se întreprind măsurile necesare de a bloca un număr de inițiativele legislative ale liderului separatist de la Tiraspol, în așa-numitul organ parlamentar local”. De asemenea este scoasă în evidență existența unui ajutor umanitar în valoare de 876 mii de euro, necesar modernizării infrastructurile sociale ale municipiului Tighina și al comunelor din jur. 
Serviciul de presă al KGB-ului transnistrean a precizat că va verifica cu atenție nu doar autenticitatea scrisorii, dar și veridicitatea faptelor menționate în această scrisoare.

Un fals grosolan

Serviciul inteligent transnistrean procedează corect. Din fotografie putem observa că documentul, chiar dacă poartă semnătura ministrului Recean, nu conține antetul oficial al Ministerului Afacerilor Interne și nu are nici un număr de înregistrare. Ceea ce din start ne sugerează că veridicitatea acestui document poate fi pusă sub semnul întrebării.
Simpla analiză a conținutului așa numitei scrisori confidențiale, ne demonstrează caracterul provocator al acesteia. Sugerarea faptului că forțele de ordine ale statului moldav au create condițiile necesare pentru trecerea orașului Tighina (Bender) și a comunelor din suburbia acestuia sub jurisdicția Republicii Moldova presupune că Ministerul de Interne ar fi gata să intervină în forță pentru realizarea acestui lucru.  Pregătirea modestă a trupelor din componența Departamentului Carabinieri ca și lipsa profesionalizării acestora ne spune că documentul este un fals grosolan. 

Conform unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă de către Anatol Plăcintă, comandantul adjunct al Departamentului Carabinieri, Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să adopte un proiect de lege prin care până în anul 2015 trupele de carabinieri vor fi profesionalizate. Ceea ce înseamnă că mai este încă mult până cînd structura trupelor de carabinieri va fi bazată numai pe militari prin contract.

Qui prodest?

Conform portalului Unimedia, vineri, 6 iulie, deputatul PCRM, Grigore Petrenco a declarat că posturile de control al migrației pe linia zonei de securitate dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă, Transnistria, „vor fi atacate de către cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Nu vom permite să fie creată o frontieră de stat pe Nistru”.   

Belicoasa declarație vine ca urmare a unui scandal de proporții care a avut loc în urma 
adoptării de către deputații majoritari din coaliția pro europeană a proiectului de lege referitor la instituirea punctelor de control al migrației de-a lungul râului Nistru. Securizarea frontierei de est a statului moldav, care nu este deocamdată controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău, face parte din angajamentele asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană.

Opoziția comuniștilor moldoveni are cel mai mare interes în isterizarea populației din Republica Moldova. Crearea unei linii de demarcație pe frontiera naturală a râului Nistru ar fi un motiv de îngrijorare pentru cetățeanul moldovean. Provocarea unor incidente de-a lungul râului Nistru ar tensiona și mai mult situația politică. O slabă administrare din partea autorităților moldave a acestor posibile delicate circumstanțe ar face ca la Vilnius șansa Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană să scadă.

De ce Recean ?

Ministrul de Interne Dorin Recean a fost cel care a explicat ce înseamnă de fapt aceste puncte de control intern. „Punctele de control sunt implementate pentru ca să faciliteze experiența străinilor care vin în Republica Moldova prin segmentul transnistrean. Cetățeanul străin trebuia și până acum, în termen de 72 de ore de la intrarea în țară să meargă la Biroul de Migrație și Azil sau la un biroul al Î.S. „Registru” și să-și înregistreze șederea. Atunci când străinii nu se înregistrează, la ieșirea din țară sunt amendați. Astăzi amenda este de o mie de lei. Opțional, orice cetățean străin care intră în Republica Moldova de pe segmentul transnistrean se poate înregistra la punctul intern de control. Niciun cetățean nu va fi stopat la aceste puncte de control. Serviciul este opțional”, a specificat ministrul. 

Explicația, clară și pe înțelesul tuturor este cea care l-a făcut pe ministrul moldovean de interne să fie principalul erou al plastografiei.

Un fals extern

Nu afirm că opoziția comuniștilor moldoveni ar fi organizat intoxicarea care a apărut în spațiul virtual moldovenesc. Constat însă că isterizarea populației ar fi la mâna PCRM-ului care în acest mod și-ar demonstra veridicitatea discursului politic.  Recent liderul comuniștilor moldoveni, domnul Voronin, declara că Republica Moldova se află în pragul unei revoluții de catifea. Domnia sa dădea startul unor acțiuni politice fără precedent. Modul în care se comportă opoziția comunistă în cadrul ședințelor din plenul Parlamentului moldav ne face să credem că revoluția de catifea a început. 

Ipotetica linie de demarcare dintre cele două maluri este de fapt un control al persoanelor care intră în Republica Moldova de pe sectorul transnistrean. Este un răspuns pe care partea moldavă îl dă, la cerința oficialilor europeni, părții transnistrene care are pus în aplicare de mai mulți ani acest control al persoanelor care intră în regiunea pe care o controlează.  Din cauza faptului că statul moldav nu își controla o porțiune de frontieră, exista posibilitatea ca cetățenii străini să intre și să iasă din Republica Moldova fără ca autoritățile statale să cunoască acest lucru.

Falsul apărut pe internet este un atac direct asupra controlului care se dorește a fi instituit de către autoritățile moldovene prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne. Doar cei care nu își doresc controlul autorităților moldovene asupra frontierei sale de est au interesul de a submina autoritatea Internelor moldovenești. Vă dați seama singuri despre cine e vorba.





PS


Trebuie de scos în evidență că prima agentie de stiri care a difuzat această informație a fost cea despre care se spune că ar apartine socialiștilor moldoveni - actualitati.md. Știrea a fost difuzată pe data de 3 iulie la adresa de mai jos.

http://actualitati.md/ru/vnutrennyaya-politika/doc-mvd-moldovy-vedet-taynuyu-informacionnuyu-voynu-protiv-pridnestrovya

Sunt date suficiente pentru a ne face să credem că opoziția comuniștilor moldoveni ar fi departe de această intoxicare.
Discursul belicos al domnului Petrenco ne întărește însă ideea că veridicitatea discursului politic al PRCM s-ar demonstra mult mai ușor odată cu isterizarea populației. Sper ca opoziția parlamentară să facă dovada interesului statului unitar moldav și să păstreze distanța necesară dintre declarații și acțiuni politice.



1 comment: