Thursday, April 10, 2014

MARIAN LUPU ȘI INTERZICEREA POSTURILOR RUSE DE TV





Transnistria nu va participa la următoarea rundă de negocieri în formatul 5 plus 2 care ar urma să fie desfăşurată pe 10-11 aprilie, la Viena. Potrivit unei scrisori expediată tuturor participanţilor la negocieri, semnată de Nina Ștanski  refuzul părţii de la Tiraspol, de a participa la negocieri se datorează faptului că Parlamentul de la Chişinău nu a votat anularea accizelor la import pentru întreprinderile din stânga Nistrului.
Știrea vine să alimenteze un „scenariu crimeean” pentru regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria. Posibilitatea desfășurării unui asemenea scenariu a fost întărită de intenția oficialilor separatiști de a se alătura Federaţiei Ruse. În schimb, atât ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cât și cel american, John Kerry, susțin acordarea unui statut special al regiunii din stânga Nistrului în cadrul integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Într-un material plasat pe portalul postului de radio Vocea Rusiei, se notează că discuțiile despre un anexarea regiunii transnistrene la Federația Rusă sunt doar provocări și că rețeta rusă de soluționare ar fi federalizarea .

Deocamdată, nu se cunoaște când vor avea loc următoarele negocieri în formatul „5+2”. 

Într-un interviu pentru postul de radio Europa Libera, comentatorul politic Vladimir Socor afirma că refuzul părții transnistrene nu ar avea nici o însemnătate și îndemna autoritățile moldovene să suspende, până la alegerile parlamentare procesul de negocieri, pentru că, oricum negocierile în formatul „5+2” sunt compromise și falimentare”. Sugestia făcută de domnul Socor vis-a-vis de  schimbarea formatului de negocieri, poate fi agreată dar îndemnul de suspendare al tratativelor este greșit. Ba din contra, obligativitatea discuțiilor este cu atât mai mare cu cât efervescența apărută în jurul regiunii transnistrene este o consecință  directă a escaladării conflictului ruso-ucrainean. 

Dacă suprapunem sfatul domnului Socor cu îndemnul făcut de comentatorul politic moldovean, Petru Bogatu, de a sista emisiunile posturile de televiziune din Federația Rusă care emit pe teritoriul Republicii Moldova, pe motiv că  lupul din poveste nu ar avea dreptul moral la liberă exprimare vom putea constata că autoritățile moldovene sunt îndrumate să construiască o retorică care ar valida discursul revizionist al președintelui Putin.
 
Acestor sugestii li se opune discursul moderat al Partidului Democrat din Moldova. În condițiile în care, potrivit cercetărilor sociologice, circa un sfert dintre cetățenii moldoveni sunt rusofoni și proruși, iar la aceștia se adaugă încă 15-20% de moldoveni care le împărtășesc mai mult sau mai puțin această orientare, exprimările Partidului Democrat din Moldova vin să contrabalanseze propunerile politice ale dreptei liberale moldovenești.  Marian Lupu nu dorește ca posturilor ruse de televiziune să fie interzise și, poate, bine face. Odată puse în aplicare, aceste interdicții ar putea da foc butoiului multietnic din spațiul prto-nistrean. 

Absolut necesar, dacă va fi continuat și în preajma recensământului din mai al populației, discursul președintelui democrat Marian Lupu despre construirea identității civice poate aduce doar plusuri. Domnul Lupu, a sesizat corect că dreptul la autoidentificare etnică vine să facă o distincție între identitatea civică și cea cultural-națională. Astfel, un cetățean al Republicii Moldova va putea spune că este moldovean ca identitate civică, dar poate să adauge, că este român/ rus ca și identitate cultural-națională. Acest tip de discurs reduce din riscurile de securitate la adresa statului și contribuie la reintegrarea regiunii transnistrene în componența statului moldav. 

O știre de ultimă oră ne spune că pe data de 8 aprilie, liderul administrației din stânga Nistrului, Evgheni Șevciuk a declarat că este gata să discute cu oricine are interese în Transnistria. „În situația creată, trebuie menținut dialogul cu toate țările care au interese în Transnistria. Acest lucru nu înseamnă că renunțăm la poziții, ci că trebuie să asigurăm un așa nivel al comunicării, încât să ne putem clar expune opinia. Din păcate, nu întotdeauna avem rezultate, dar pentru că ne aflăm în Europa, cu vecinii Republica Moldova și Ucraina, trebuie să construim relații care să asigure un nivel minim al fundalului conflictual" , a spus Șevciuk.

Schimbarea de discurs survenită se datorează diplomaților de la OSCE. Radojko Bogojevici, emisarul special al OSCE pentru soluționarea crizei transnistrene afirmă că discuțiile purtate cu reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului îl fac să fie optimist față de respectarea datei de desfășurare a viitoarei runde de negocieri. 

Discursul politic al liberalilor moldoveneni duce la o scădere a șanselor de reintegrare a statului moldovean cu regiunea transnistreană. Se pare că domnul Ghimpu, în mod conștient, a renunțat la pământurile moldovenești de peste Nistru.


No comments:

Post a Comment